Hogy működik a magán és nyilvános hálózat?
De egyébként nagyjából értem. A router az elválasztó a helyi és a nyilvános között? Nagyon leegyszerűsítve a routerbe vezető netkábelig nyilvános, amint kilép az UTP, az már magán? Tehát ha kikapcsolom a gép felderítést, akkor azért áll nyilvánosra (amit sokan fordítva értenek, azt hiszik, hogy ha nyilvános akkor már nem biztonságos) az olyan, mint ha nem is létezne a router, csak a netkábel, ami jön a padlásról, képzeletben egyből a gépbe van dugva, ezáltal egyből a nyilvánoshoz kapcsolódik, így akik a netemre csatlakoznak, nem látják.
Vagyis így a routernek csak egy átalakító és elosztó funkciója van, vagyis az a dolga, hogy elossza a netkábelt, és UTP-re alakítsa, semmi más, minden gép egyből nyilvánosra csatlakozik, megszűnik a megosztás, a felderítés, mindenki a saját gépének a rendszergazdája, vagyis a tesóm gépéhez nem lesz több közöm, mint a szomszédéhoz. Ezt azért írtam le, hogy egy hozzáértő megmondja, hogy amit kilogikáztam, még ha nem is szaknyelven, de a lényege ez.
Jöhet a magánhálózat. Itt ugye az előbb említett megosztásokat lehet beállítani, de engem még mindig más érdekel.
Ha egy iskolaihoz hasonló hálózatot szeretnék csinálni, ahol pontosan beállítom, hogy ha a húgom az ő gépén akar valamit csinálni, engedélyt kell kérnie a rendszergazdától, akkor hogyan fogjak hozzá? Ez hogy működik a telefonok és TV-nél? Arról is hozzá lehet férni, de annak a jogait hogy szabom meg?
Huh, úgy látszik nagy a kavar a fejedben. Megpróbálom érthetően leírni:
- Az, hogy a Windows magán, vállalati vagy nyilvános hálózatot ír, az teljességgel lényegtelen, mert csak annyit tesz, hogy épp milyen szolgáltatásokat engedélyez az adott hálózaton.
- A router címfordítást végez. Azaz, bejön a netkábel, ott kap egy publikus IP címet, ez egy hálózat. A LAN kábelein pedig lógnak a gépek, ezeknek a router oszt privát hálózati IP címet (ez egy másik hálózat), és a címfordítással összeköti a két hálózatot. A gépeb a belső hálón közvetlen elérik egymást, a netre küldött csomagokat a router át-vissza fordítja. A net felől a belső hálózat nem látszik.
- Ha a megosztást szeretnéd korlátozni, arra tudsz beállítani jelszót és akkor csak jelszóval érhető el
- Ha központilag akarod kiosztani a felhasználókat és azok jogait, ahhoz már szerver kell és Active Directory, ami viszont erős gépet igényel, valamint a Windows Server verziók igen drágák, otthonra nem fogod beüzemelni őket. Mivel a TV-k és telefonok rendszere totál más, így azokat NEM fogod tudni Active Directory-val szabályozni, csak és kizárólag a Windows gépeket.
Köszönöm szépen a választ!
Így már másabb, és nem is gondoltam volna, hogy ehhez külön szerver és egyebek kellenek. Így egyértelműen felejtős, de végülis alapból az lett volna, mert felesleges.
Most már a hálózatok típusai is másképpen van a fejemben.
Akkor ha nem nyitok otthoni csoportot, vagyis nincs semmilyen megosztás a gépek közt, akkor teljesen mindegy, hogy otthoni vagy nyilvános?
A nyilvános hálózat beállításainál is van olyan, hogy fájl és nyomtatómrgosztás, ez mire jó?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!