Magyar nyelvoktató csatorna?
Tudom, már sok ilyen kérdés van, de azt hiszem én egy picit eltérek a dologtól.
Én komolyan gondolom, tudom mit akarok, megvan a név, a technikai rész is rendben van (eszközök és tudás egyaránt [na jó, a mikrofonom egy pólóra akasztható kábeles, de szépen veszi a hangot]). Igazából csak véleményt kérnék, hogy ti mit szóltok a dologhoz. Külföldieknek szól, de a ti véleményetek is érdekel. (Jót és rosszat is elfogadok)
A magyart tartom hivatalos anyanyelvemnek, de az angolom is anyanyelvi szintű. Születésemtől kezdve beszélem egy rokonom miatt. Nem vagyok valami nagy hungarista, sőt a jelenlegi helyzetben végképp. Azonban a nyelvet szépnek tartom, ráadásul elég sok külföldi ismerősöm jelezte, hogy szívesen megtanulná. Ezért gondoltam egy olyan csatornára, ahol angol nyelven csinálnék magyar oktatóvideókat. Úgy gondoltam egészen az alapoktól, az ABC-től kezdeném (az "egyedi" betűk miatt, mint 'ly', 'dz', 'dzs', és a többi kétjegyű), mivel sokan akik angol anyanyelvűek, vagy esetleg más anyanyelvűek, de angolul jól beszélők, ezekkel a magyar betűkkel küszködni szoktak főleg folyékony olvasás terén. Fokozatosan, lépésről-lépésre építeném fel, mintha ténylegesen ált. isk. 1. osztályától kezdenénk.
Találtam fent egy csatornát, ahol "Zsuzsi" tartja a magyarórákat, de hogy őszinte legyek kicsit fáj az angol kiejtése, valamint ahogy mondtam, csak ilyen "gyorstalpalókat" tart elég nagy kihagyással. Én nagyjából hetente szeretnék feltenni videókat, de ha sikerülne akkor gyakrabban, a lehető legjobban leszűkítve és koncentrálva a videók tartalmát, kategóriáját.
Kreatív, ötletes, néha vicces, de nem komolytalan módon előadva mindezt, hogy ne csak egy unalmas órának tűnjön, hanem élvezze is a néző a tanulást. Hogy ne legyen probléma, részben (na nem az egészet!) előre megírnám amit mondok, hogy ne kelljen annyit vagdosni (sokszor zavaró úgy nézni), úgy még valószerűbb.
Nem a pénz érdekel, nekem elég, ha segítek a tanulni vágyóknak, ráadásul nem is vagyok fiatalkorú (ez azt hiszem kapásból egy jó pont).
Nos mi a véleményetek a dologról? Úgy általánosságban...
Pár javallat:
- Tervezz nagyon előre a nyelvtani dolgokkal kapcsolatban. Mesélte egy gimis tanárom, hogy mennyire nehéz volt leszoktatni egy cserediákot az "ő szép van" és társairól, miután nem tisztázták az elején, hogy nálunk kivételes a harmadik személyű létigék.
- Hétköznapi kifejezéseknél ne félj szlenges lenni, vagy legalább kitérni a lehetőségekre. Apám pl. Ausztriában dolgozik pár éve, és számtalan beszédbeli dolgot mondott, hogy tapasztalt a való életben, amikre a legritkább esetekben tér csak ki a nyelvoktatás valamely formája.
- Írtad, hogy nem vagy egy nagy lokálpatrióta, én sem, viszont nem tartom hülyeségnek, ha valaki nyelvoktatásnál kitér az azt beszélő ország(ok) sajátságaira. Simán lehetne egyes szavak példamondataiba lehetne olyan tipikus magyar dolgokat/témákat belefűzni, ami jól előadva rádolgozhatna a kreatív/vicces aspektusra.
...és kb. ennyi jut eszembe. A legtöbb fontos dologra már te magad is kitértél a leírásban (pluszpont a kiejtéses dologért), meg igaziból látszik, hogy nem két perc gondolkodás után írtad ki a kérdést, így nem tartom kizártnak, hogy az általam írt dolgokra magadtól is gondoltál. Szóval ebben formában abszolút jó ötletnek tartom, támogatom a dolgot. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!