Mi ez az újítás a Like-nál a facebook-on?
Nekem is a dislike kéne, mndenhol ott van már. Meg ugye hány olyan FB poszt lenne, amit utálnék?
Azthiszem a "dühös" ennek a megfelelője akar lenni, bár egyáltalán nem tükrözi szerintem. Ez az egész újítás pedig egy f...ság, Zuckenberg meghülyült.
Az újítás oka elsősorban az, hogy eleddig a lájk volt az egyetlen ún. internetes nonverbális jelzés. Ebből olyan problémák adódtak, hogy sokan sokféleképpen értelmezték a lájkot. Példa: halálhír. Sokan azért lájkolták be, mert elvileg az a részvétkifejezésre is használható. Ugyanakkor mások viszont úgy értelmezték, hogy egy halálhírt nem ildomos belájkolni, hiszen ki az, akinek tetszik az ilyen?
A másik oka a dolognak, hogy így sokkal több ember esetében derül ki, hogy valamilyen reakciót vált ki belőle egy hír. Példa: Kirakta mondjuk egy híroldal, hogy növelik az ÁFÁ-t. Mivel a hír számodra nem tetszik, az újítás előtt így két dolgot tehettél: 1. Kommentben fejezed ki nemtetszésed, 2. továbbgörgetsz lájk nélkül. Az utóbbi viszont az oldalak számára nem jó, mert így olyan, mintha el se olvastad volna a cikket, azaz téged csak elért az oldal, de rajtad keresztül már nem megy tovább annak híre.
A harmadik oka pedig az, hogy az elmúlt időkben a híreknél nagyon elszaporodtak az olyan kommentek, amiben csak egy smiley van, semmi több. És bár egy oldal esetében ez is dob a népszerűségen, így viszont a hozzászólások túlságosan felhalomzódtak és igen nagy részük bővebb kifejtéssel sokkal hasznosabb lenne (az előző példánál maradva az ÁFA-növeléshez beírhatsz egy szomorú szmájlit kommentnek, de abból még nem derül ki, hogy ez számodra miért jelent szomorúságot [bár sejteni lehet], márpedig a kommentnek ez utóbbi lenne a lényege).
A diszlájkot meg egész egyszerűen azért nem vezetik be, mert mondjuk neked sem esne túlzottan jól, ha a profilképed 10 lájkot és 150 diszlájkot kapna. A csúnya, önbizalomhiányos emberek emiatt sorra törölnék magukat a Face-ről, sőt az agyilag és lelkileg labilis emberek esetében egy ilyen visszajelzés akár depressziót, sőt még öngyilkosságot is kivátlhat.
Egyébként a rendszer (mármint like helyett reakciógombok) Spanyolországban, Írországban és néhány távol-keleti országban már fél éve működik.
Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam.
Nem voltál hosszú, inkább részletes. És köszönöm, hogy leírtad, valóban így már másképp látja az ember a dolgot. Végeredményképpen mindent meglehet szokni előbb vagy utóbb. Ettől függetlenül, jobb szeretem az egyszerűbb, letisztultabb dolgokat. :)
Köszi a válaszod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!