Tegyük fel, angol nyelvterületen élek, és nevem George Clooney. Szintén tegyük fel, hogy szabad ez a domain név, és én regisztrálom magamnak. Elvehetik-e tőlem legálisan?
Utolsó:
És ha burkoltan szól rólam?
Pl. felhúzok mögé egy filmes webáruházat, amelyben bemutatkozom, mint George Clooney nevű tulajdonos (tegyük fel, TÉNYLEG ÍGY HÍVNAK, ÉS A CÉGEM NEVE IS EZ), aki nagyon büszke arra, hogy névrokona lehet "kedvencének", a színész George Clooney-nak.
És megvásárolható az összes film nálam, amelyben valaha is szerepelt. Globális kiszállítás, akár több régiókódú DVD-n, Bluray-en, más adathordozón esetleg.
Tényleg nem idegesíteni akarok senkit, de eddig egyértelmű válasz erre nem jött. És kíváncsi vagyok, vajon mi történne.
Ilyen esetben szerintem az előrelátás előzheti meg az esetleges konfliktust.
Tehát felkeresed George Clooney-ként George Clooney-t (annak menedzserét, ügynökségét, stb...) és közlöd vele a tervedet.
"Ilyen esetben szerintem az előrelátás előzheti meg az esetleges konfliktust."
Igen, ez így logikus.
DE:
Esküszöm, nem idegesíteni akarok senkit...
de felvetődik a következő kérdés:
Ha nekem fel kell őt keresnem, mert a saját nevemmel regelnék domaint, ami történetesen az ő neve is, neki (illetve az ügynökségének) nem kellene hasonló ekjárást lefolytatnia?
Mert létezhet még a színész George Clooney-n kívül még egypár George Clooney, akinek az érdekeit sértheti az, ha saját nevével nem regisztrálhat domaint, mert már foglalt.
Vagy ebben az esetben is az erősebb (=híresebb) kutya ...ik elv érvényesül? :(
Kedves kérdező, én két részre szedném szét a kérdést:
* szimplán a domain esetében a gyorsabb csaphat le a domain tulajdonjogára, ha azzal jogot/szabályzatot/másokat (tehát például a név mellé szidalmazó szavakat tesz a domainbe) nem sért
* ha már tartalom is társul hozzá, akkor meg :
- ha a domain igénylőjéről készül a tartalom akkor valószínűleg nem lesz gond
- ha egy adott névrokonról készül a tartalom, akkor meg azzal a névrokonnal kell tárgyalnia a domain igénylőjének/a tartalom közzétevőjének
Vegyünk egy példát:
* van egy Szabó Győző nevű színész: [link]
* de ha megnézzük a [link] oldalt, akkor másik Szabó Győzőt - egy pedagógust ( [link] ) - láthatunk
szóval jelen esetben a pedagógus Szabó Győző volt a gyorsabb, és a saját tartalmát tette fel, így nem lett vita.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!