Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Használhatok SSD-t HDD nélkül?

Használhatok SSD-t HDD nélkül?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Sajnos nem értek annyira hozzá, csak alapfogalmakkal vagyok valamennyire tisztában.

Úgy hallottam, hogy az SSD-t nem lehet végtelenszer újraírni, de még így is elég sokáig bírja. Na most az a kérdés, hogy ha csak SSD-t használok, azzal mekkora kockázatot vállalok? Csak az első nap telepítgetnék mindent, amit kell, utána komolyabban nem fogok nyúlni a programokhoz. Kizárólag játszanék, böngésznék, azaz otthoni körülmények között használnám. Sőt, nem tárolnék rajta semmi feleslegeset (tehát semmi kép, videó, zene). Ez így körülbelül meddig bírná ki?

2015. júl. 23. 08:45
 1/6 anonim ***** válasza:
Igen használhatsz. Nem kell megijedni az SSD-től, évekig bírják ha nem selejtet kapsz el. Nekem 1 év alatt 4%-ot romlott a kondíció ez nem egy rossz arány, pedig állandóan használatban volt.
2015. júl. 23. 08:50
 2/6 2xSü ***** válasza:

> Úgy hallottam, hogy az SSD-t nem lehet végtelenszer újraírni, de még így is elég sokáig bírja.

Nekem ilyen szempontból egy elég rossz mutatóval rendelkező SSD-m van, maximum 1000-szer lehet újraírni. (Bár ténylegesen általában többet bírnak ám ezek, mint amit ráírnak.) Különösebb biztonsági intézkedést nem hoztam, a temp mappa is itt van, stb… Annyi, hogy letölteni inkább HDD-re töltök le, de szerintem ez nem jelent sok újraírást, ha az SSD-re történne.

Az enyém egy 250 GB-os SSD, és másfél év alatt 5 TB az összes írás. (Pedig informatikus vagy, másolgatok, telepítgetek, néha szoktam videót is vágni, napi 15 órát megy a gép legalább, stb…) De számoljunk azzal, hogy valaki nagyon „megtekeri” az SSD-jét, és 10 TB-ot ír egyetlen év alatt. Ez azt jelentené, hogy 25 év kellene ahhoz, hogy elhasználd az első hallásra nem túl soknak tűnő 1000 írást. Jóval előbb fogsz azért SSD-t cserélni, mert olcsóbb lesz nagyobb kapacitást venni, mert kinövöd.

De tegyük fel, hogy valaki torrentezik, és naponta letölt egy filmet HD minőségben, mondjuk számoljunk 5 GB-al filmenként. Az évi 5 GB * 365 = 1,8 TB pluszt jelent. Egy 250 GB-os SSD esetén ez azt jelenti, hogy nem 25 alatt használja el az 1000 írást, hanem 21 év alatt… Gondolj bele, 20 éve mekkora merevlemezek voltak. (Kb. újdonság volt egy 4 GB-os merevlemez.) 20 év múlva a mai SSD-d kapacitása kvázi nevetségesen kicsi lesz, mint ma egy 4 GB-os merevlemez, amiért már nem kár, mert maximum tízezer forintél veszel ennél százszor nagyobb kapacitást.

2015. júl. 23. 09:26
 3/6 anonim ***** válasza:

Sokkal előbb megy tönkre a HDD, mint az SSD.

Nagyon el lett terjesztve, hogy az SSD rövid élettartamú, mivel ott elméleti szinten is csak x írást bír ki egy memóriacella. A HDD ezzel szemben elméleti szinten örökké jó marad. A gyakorlat viszont más: míg az SSD 99%-ban a gyakorlatban is az elméletet fogja követni, addig a HDD nem, mert számos olyan faktor van, ami miatt tönkremehet (hiszen elég érzékeny konstrukció), és tönkre is megy.

2015. júl. 23. 11:27
 4/6 anonim ***** válasza:
Az SSD minden tekintetben jobb egy HDD-nél. Nyugodtan kezelheted ugyanúgy, mintha HDD lenne a gépedben.
2015. júl. 23. 11:41
 5/6 anonim ***** válasza:
Persze. Nekem SSD és HDD is van a gépemben. A HDD-t könnyen le tudom húzni, így ha nem kell, akkor bekapcsolás előtt lehúzom.
2015. júl. 23. 14:08
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, meggyőztetek. Valószínűleg jó lesz nekem egy 256 GB-os SSD.
2015. júl. 23. 15:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!