Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Nem túlzás egy kicsit mindenho...

Nem túlzás egy kicsit mindenhol és mindenhova csak és kizárólag a Wikipédiát belinkelni? Mi ez a vak bizalom a társadalom egyes szegmenseiben a Wikipédia írásai iránt?

Figyelt kérdés

A hírportálok cikkeinek jelentős hányadában csak a Wikipédiára hivatkoznak, még ha jelentősen jobb minőségű írások is fellelhetőek pontosan arról a témáról az interneten. Olvastam már olyan hírt is, ahol átvették a Wikipédiában levő sületlenséget, illetve a tárgyi és szakmai tévedéseket is. A közösségi oldalakon is viszonylag nagy hányadban inkább a Wikipédiát preferálják, ha valamit alá akarnak támasztani.

Nem vagyok a Wikipédia ellen, azonban érdemesebbnek tartom a több forrásból való tájékozódást az esetleges tárgyi és szakmai tévedések elkerülése végett. Időnként én is használom a Wikipédiát, azonban nem veszem készpénznek ű, amit ott leírnak.

Kérdem én: Mi ez az elfogult, vak bizalom a Wikipédia írásai iránt? Miért nem tájékozódnak az emberek bizonyos hányada több forrásból?

#hír #Wikipédia #forrás #hírportál #Wiki #elfogultság #tárgyi tévedés #szakmai tévedés
2014. dec. 7. 14:09
 1/4 T/Z ***** válasza:

Egy-egy hír mellé gyakran nincs hely, vagy idő, vagy kapacitás több linekt is betenni, egyszerűbb a wikipediás linket kitenni.

Tehetnék a Magyar Tudományos Akadémia értelemző Szótárának linkjét is, ha lenne, de nincs, helyette van a wikipedia.

Ha valamit észlelsz, h téves, akkor szerkeszd át a wikipediában, ha nem teszed, ott marad a hibás adat.

2015. jan. 11. 15:24
 2/4 A kérdező kommentje:

Vannak példátlan és példás minőségű írások a Wikipédián. Néha a példátlan minőségű írásokra való hivatkozással is összetalálkozom, amelyeknek az átírása túl nagy munka lenne, egyszerűbb lenne újraírni a szócikket.

Ahhoz, hogy átszerkesszem a Wikipédiát nem kéne elsajátítsam a wiki jelölőnyelvet? Nem vagyok egy programozó alkat, sajnos, nem értek az ilyenekhez. :-S Nem akarom, hogy véletlenül valamit rosszul írjak le vagy valamit rossz helyen írjak át vagy valamit véletlenül kitöröljek és szétcsússzon az oldal. :-S Elvileg a wikipédisták nagyon harapnak ezért, nem akarom, hogy már az első szerkesztésemnél lehordják a fejem egy apró kis hiba miatt.

Nem csak a Magyar Tudományos Akadémia értelmező szótára létezik, vannak szakmai portálok is. Bár nekem teljesen mindegy kire linkelnek, csak szakmailag pontos legyen és közérthető...

2015. jan. 11. 16:11
 3/4 anonim ***** válasza:
én iy írom, Szerkesztem a Wikit, úgy működik, mint egy egyszerű szövegszekesztő alkalmazás. az ms word-nél is egyszerűbb.
2015. febr. 21. 15:04
 4/4 anonim ***** válasza:
Mert az a legismertebb tudásforrás. (A magyart mondjuk nem nevezném annak, az angolt annál inkább.) És hát igen, sokaknak egyszerűbb inkább ezt belinkelni.
2022. szept. 7. 20:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!