Ha a Wikipédia-szerkesztőknek problémát jelent, hogy fogyatkozik a Wikipédiát szerkesztő egyének száma, akkor miért nem indítanak egyetemeken, főiskolákon olyan C típusú tárgyat, hogy "Wikipédia szerkesztése"?
A magyar Wikipédia fórumain rendszeresen felvetődik az a probléma az aktív, keménymagnak számító Wikipédia-szerkesztők részéről, hogy egyre fogyatkozik azon egyének száma, akik közreműködnek a Wikipédia bővítésében. Ha ennyire problémát jelent, hogy a magyar Wikipédiát kevesen szerkesztik, akkor miért nem próbálnak meg toborozni szerkesztőket?
Miért nem próbálkoznak meg azzal a tapasztalt Wikipédia-szerkesztők, hogy egyetemeken és főiskolákon olyan C típusú tárgyat hirdetnek meg, amely a Wikipédia szerkesztésével foglalatoskodik? (A tapasztalt Wikipédia szerkesztők lennének az oktatók.) Sok egyetemen vannak olyan hallgatók akik felvennék. Legfeljebb azért, hogy legyen bőven kreditjük vagy, mert nem talált az illető jobb C típusú tárgyat, amely érdekelné őt. Nem kellene szakmánként meghirdetni a "Wikipédia szerkesztése" tárgyat, elég lenne csak karonként/kari intézetenként. Így biztos lenne elegendő jelentkező a meghirdetett tárgyra és minél több szakma leendő képviselőjét esetlegesen be tudnák szervezni Wikipédia-szerkesztőnek.
Miért kerülne ez már a Wikipédia számára pénzbe? Elvileg a felsőoktatási intézménynek kell finanszíroznia az oktatóinak a fizetését, nemde?
Mellesleg a Wikipédiának van pénze az adományokból. Ha kerülne is költségekbe, akkor valószínűsíthetően lenne rá valutája.
Igen, és a felsőoktatási intézményk fenntartója az állam. Az állam meg minek adna pénzt olyan karokra, ahol wikipedia megmentésén fáradoznának.
A wikipedia egy magánkezdeményezés, nem állami cég.
Az már más kérdés, h lehetne az egyetemes tudás tárhzáza is ha komolyan vennék; vagy akár felkarolhatná mondjuk az ENSZ, úgyis egy halom pénzt szórnak el minden sz×rra, ennek leglaább haszna is lenne.
A wikipediának valóban van pénze adományokból, de olyan kevés, h gyakorlaitlag a működés fenntartása is folyamatosan komoly problémákat okoz.
Ezért írtam, h nincs pénze arra, amit mondtál.
Tagtoborzás se nagyon megy, ha valaki önként nem hajlandó csatlakozni, akkor nem nagyon fog bővülni a szerkesztői gárda.
Pedig jóformán egy regisztrációval már szerkeszthetünk. (Onnét tudom, h én is így kezdtem.) :D
Arra meg hiába várunk, h a kormányok önszántukból beépítsék a tantervebe a javaslatod.
Pláne az ilyen oktatásellenes orbán viktor félék. :/
Nekem mindegy, hogy lesz-e vagy sem. Azonban ártani nem ártana, ha oktatnának a felsőoktatásban Wikipédia szerkesztést C típusú tárgy keretében. Úgyis olyan sok felesleges és haszontalan tudást biztosító C típusú tárgyak léteznek, amelyeken az elsajátított tudás az adott szakmán belül egyáltalán nem vagy minimálisan térül meg. Vagyis teljesen elférne egy ilyen Wikipédia szerkesztése tárgy egy-egy felsőoktatási intézményben. Egy oktatót pedig több felsőoktatási intézmény is alkalmazhatna, ha a pénz olyan nagy problematika.
Hogy érted azt, hogy a kevés pénz a Wikipédiánál működési problémákat okoz? Ez az egyszerű olvasó/felhasználó/szerkesztő szemszögéből hogyan látható, csíphető fülön?
Én szabadidőhiány miatt nem lennék képes csatlakozni a Wikipédia mozgalomhoz. Nagyon nincs arra időm és energiám, hogy olyan munkát hozzak létre vért izzadva, amelyet évek múlva valószínűsíthetően könyörtelenül átírhatnak, ezzel az egész munkámat félig-meddig semmissé téve. Ha lehet inkább megtanulok PHP szkriptnyelven, HTML5 leírónyelven és CSS stílusleíró nyelven és létrehozok weboldalt egy-egy adott témakörben. Saját honlap esetén nem kell attól félnem, hogy más emberek átírják a munkámat, úgy, hogy az eredeti munkám elvesszen. Netovább olyan tudást szerzek meg a PHP, HTML5 és CSS lévén, amely keresett lehet a munkaerőpiacon. Ki hallott már olyanról, hogy Wikipédia-szerkesztőket keresnek Magyarországon dolgozni? :-)
Ez a kormány tényleg érdekesen áll hozzá a közoktatáshoz. Kiművelt emberfőkkel és magas fizetésekkel többre mennénk, mint közmunkások millióival. Jó lenne, ha viszonylag értékesebb tudást adnának át az oktatók. Például programozói tudás, idegennyelvtudás. [Sok helyen ugyanis még a béka feneke alatti szintet sem éri el az idegennyelv oktatása. Tapasztalat.]
"Hogy érted azt, hogy a kevés pénz a Wikipédiánál működési problémákat okoz? Ez az egyszerű olvasó/felhasználó/szerkesztő szemszögéből hogyan látható, csíphető fülön? "
Ez köztudott.
És nem véletlenül folymatosan "siránkozik" a wikipedia, h segítsünk adományokkal, mert nem tudják fenntartani az alapítványt.
A wikis szerverpark valami 5-700 gépből áll. Ezek nagy része amerikában van, kis része dél koreában, és valamelyik skandináv országban is vannak belőlük.
Na ezeknek a szervereknek a fenntartása, ill. némi bővítése egy fix összeg évente.
És mivel az adományok nem túl sok pénzt hoznak a konyhára, nagy részük működési költségre megy el. Ráadásul ahogy növekedik a szócikkek száma, úgy kell egyre több merevlemezt beállítani adattárolásra évről évre.
Nincs szó szerinti működési zavar, de ha nem támogatnák magánszemélyek a wikipediát, nem tudna működni.
A google pl. egy kib×szott nagy sokszázmilliárdos cég, neki semennyibe se lenne, ha átvenné.
Csak ismerve a google üzleti modelljét telepakolná reklámokkal, pedig a wikipediát reklámmentesnek álmodta meg a kitalálója.
Ugye ha lennének kis reklám bannerek az oldalon, abból egy kalap pénzhez juthatna a wikipedia, de hát egyelőre nincsenek rajta reklámok.
Van is egy ilyen kezdeményezése a googlenak, h saját wikipediát csinál, knol néven.
Kezdetben a google a wikipedia egyik legnagyobb támogatója volt.
Illetve a keresési találatokban a googlenak is nagy szerepe volt, h a találatok között az első 1-3 helyre betette a wikipedia linket.
Ezzel folyamtosan nőtt a wikipedia népszerűsége.
De ha a google saját tudásbázist csinál, és a találati listákon az első 3 helyre nem a wikipediás link, hanem a knol kerül, akkor majd arra kattintanak az emberek, és a wikipedia látogatottsága szépen elkezd csökkenni.
A google viszont a knol oldalaira reklámokat is fog tenni, amivel még több bevétele lesz. :D
Ráadásul a knol szóckkek nagyrészt a wikipediás szócikkek másolásán alapulnak. Igaz, h ott a forrásmegjelölés, de attól még ezzel a lépésével a google előbb utóbb kinyírja a wikipediát.
Más.
Az is megtörtént már párszor, h amikor wikipedia oldalra látogatsz, felugrik egy ablak, és a wikipedia alapítójának levelét mutatja, amiben támogatást kér, mert nem tudnak működni.
Egyébként az ötleted tetszik.
Szóval a nemzetközi jellegű alapítványi kéregetések sem túl kifizetődőek. Én abban a hitben éltem, hogy a Wikipédiának viszonylag úgy-ahogy normális bevétele van a nemzetközi porondon való kéregetéséből. Kétszáz-akárhány nyelven van tudtommal Wikipédia, így furcsállom, hogy kevés a bevételük. Főleg a látogatottságukhoz mérten.
A Knol véletlenül nem megszűnt? :-) Elméletileg 2012-ben lehúzta a rolót. Lehet, hogy én emlékszem rosszul.
Melyik ötletem tetszik? :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!