Most akkor hogy is van ez a torrentezés tiltása dolog, mi az igazság?
Nos volt alkalmam elbeszélgetni két internetszolgáltótval is, az invitellel meg egy kis mezeivel aki tőlük bérli a vonalat.. a kis szolgáltatónál azt mondták, hogy bár törvény szerint tiltani kellene nekik a p2p protokollt, ők nem teszik, az invitelnél meg az ellenkezőjét mondták, hogy törvény szerint nem tilthatják, és ha tiltanák megbüntetnék őket...
Most akkor melyik mondott igazat? Mi az igazság?
A lényeg az, hogy senkinek nem célja tizenévesekkel feltölteni a börtönöket. Nem fognak zaklatni a torrentezésért amíg nem üzlet szerűen, haszonszerzésből csinálod. Az meg, hogy legális vagy illegális windows-t használsz otthon gyakorlatilag a kutyát nem érdekli.
Azonban arra fel kell készülni, hogy egy esetleges (akár az internettől független) ügyben ha házkutatást tartanak nálad akkor rendszerint viszik a gépet is.
Ha mindenki úgy állna hozzá, hogy "mindenki oldja meg magának", akkor elég kevesen használnának tört szoftvereket...
De mindegy, a lényeg, hogy szerintem félre értelmezed.
Üzletszerűen blablabla = régen sokan csinálták, hogy pénzért árulták a letorrentezett, letöltött filmeket, játékokat CD-n, DVD-n; vagy feltették egy oldalra, ahonnan fizetségért cserébe letölthette akárki
Amióta jobban elterjedt a torrentezés, ez szerintem háttérbe szorult...
Egy torrent-oldal üzemeltetése nem tudom, milyen kategóriába tartozik. De az is szúrja a hatóságok szemét...
Az, hogy a szolgáltatók miként vélekednek a p2p-ről, irreleváns, mivel a torrent nem p2p. Épp ez jelenti az egyik biztonságot a torrentezésben. Angolul tudóknak ajánlom:
A másik pedig, hogy az új Btk. a nem vagyonszerzés céljából történő fájlmegosztást nem bünteti. Ld:
A cikk jól körbejárja, hogy az is lehet vagyonszerzés, ha nem fizetsz meg valamilyen jogdíjat, de épp a törvény kétérelműség miatt idehaza a sima torrentezőket nem szokás üldözni.
Szerintem az első cikk egy "kicsit" bulvár-szagú...
"A peer-to-peer vagy P2P paradigma lényege, hogy az informatikai hálózat végpontjai közvetlenül egymással kommunikálnak, központi kitüntetett csomópont nélkül."
Tehát a P2P egy paradigma, nem pedig egy konkrét fájlcserélő vagy ilyesmi. Az első linkeden lévő cikk szerintem az utóbbit próbálja állítani, de lehet, hogy én értem félre...
Például itt is azt írják, hogy P2P alapú, szóval nem értem, miért mondod, hogy nem az...
Egyenrangúak a résztvevő felek torrentezéskor? Szerintem egyértelműen...
De a P2P wikipédiás oldalán persze ott van, hogy mire használják még a P2P-t (pl. Skype és társai).
Szerintem ez ugyanolyan, mint a "minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár". Ahol bogár = torrent, rovar = p2p.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!