Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Ha OpenWrt-t teszek egy...

Ha OpenWrt-t teszek egy routerre, abban meg tudom változtatni a wifi MAC címét?

Figyelt kérdés

Előre bocsátanám, hogy nem kérek kioktatást a bonyolultságáról, és hogy kezdjek valami könnyebbel, ha a Cisco IOS-t meg tudtam tanulni, akkor ez is menni fog.

A lényeg, hogy egy olyan olcsó routerre lenne szükségem, amiben át tudom írni a wifi MAC-jét. Egy TP LINK TL-WR841 van kéznél, amihez létezik is megfelelő OpenWrt változat, de mivel nekem a gyári firmware által nyújtott szolgáltatás is éppen elég lenne, nem kezdek neki az utánaolvasásnak, ha úgysem oldható meg a MAC csere.

Előre is köszönöm a segítséget!

2013. júl. 21. 11:22
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

" ha a Cisco IOS-t meg tudtam tanulni, akkor ez is menni fog."

Attól, hogy járni megtanultál még ne biztos, hogy kézen állva is menni fog...

Amúgy a kérdésedre aválsz: igen, a MAC klónozás, illetve változtatás egy alapvető művelet rútereknél, ha az alap szoftver tudja, akkor nyilván egy felokosított ebből nem vesz el.

2013. júl. 21. 11:27
 2/14 anonim ***** válasza:
Amennyire tudom, a TP-Linkeknek kb ugyanaz a beállítási lehetőségük. Nekem 741ND van, ebben gyárilag is van MAC módosítási lehetőség. Network/MAC Clone alatt. A WAN MAC-ot lehet változtatni. A LAN-ét nem nagyon van értelme...
2013. júl. 21. 11:31
 3/14 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy a legtöbb routernél csak a WAN mac-jét lehet megváltoztatni, a wifi pedig a LAN-ét kapja meg. Egyébként ez egy elég nagy hiányosság szerintem, mert hiába van egy routerben kliens mód, ameddig WAN-on keresztül át tudja venni az asztali gép MAC-jét, wifin nem. Azért lenne szükségem az egészre, mert itt nincs se upc, se digi, a legjobb netet egy mikrohullámú szolgáltató adja, ott pedig MAC alapján történik a beazonosítás. A tőlük kapott router már 2005 óta teljesít szolgálatot, kb áramszünetekkor pihent csak, és már kezd haldokolni. Sajnos túlmelegszik a cpu-ja és olyankor lelassul, illetve meg is szakad a net. Tettem rá hűtőbordát, majd nemrég készítettem neki egy saját házat, amit ventilátorral hűtök, de sajnos ez is csak egy ideig megoldás, előbb vagy utóbb fel fogja dobni a talpát. Beszéltem a szolgáltatóval, és az, hogy adjanak egy új routert (ami egyébkéntegy 6000Ft-os 54Mbites 10 éve piacon lévő cucc 120Mhz-es cpu-val és 16MB rammal) és átírják az előfizetésemhez tartozó MAC-et, kerek 20 000Ft lenne. Akkor már inkább megpróbálom átörökíteni a mostanit. Azért gondoltam az OpenWRT-re, mivel gyakorlatilag egy linux disztribúció, elképzelhetőnek tartottam, hogy az "option macaddr ... " paranccsal itt is át lehet írni, vagy ha esetleg a GUI-ban is megoldható, az lenne a legkényelmesebb, viszont erről eddig nem találtam semmit.
2013. júl. 21. 11:55
 4/14 anonim ***** válasza:

"Sajnos túlmelegszik a cpu-ja és olyankor lelassul,"

A tplinkek is csinálnak ám ilyet. én pl mostanában egyre többször. nyári délutánokon mindig ki kell húzzam pár percre, hogy megint legyen connection.

2013. júl. 21. 12:02
 5/14 anonim ***** válasza:

Amúgy nem értem.

Kifelé a routernek egy MAC azonosítója van. A WAN MAC.

Azt kicseréled arra, ami most van.

Onnanstól a szolgáltató azt hiszi, hogy ugyan az a rúter van bedugva.

Ehhez miért kellene még több MAC-et módosítani?

2013. júl. 21. 12:05
 6/14 anonim ***** válasza:

A szolgáltatód felé a WAN van. Azt meg mint írtam egy 4000Ft-os WR-741ND-vel is meg lehet változtatni (de szerintem a 841-eddel is). Attól, hogy a MAC Clone menüben van, még simán átírhatod a kívánt értékre... Akár wifin keresztül is.

A LAN MAC átírásának továbbra sem látom értelmét. A router LAN MAC címei (mivel általában 5 van neki - 4 a kábelhez 1 a wifihez) abszolút lényegtelenek a szolgáltatónak.

2013. júl. 21. 12:09
 7/14 anonim ***** válasza:

" A router LAN MAC címei (mivel általában 5 van neki - 4 a kábelhez 1 a wifihez) abszolút lényegtelenek a szolgáltatónak."

pontosan, erre céloztam én is előtte.

2013. júl. 21. 12:15
 8/14 A kérdező kommentje:
A szolgáltató felé egy 50cm-es yagi antenna van a tetőn, ez van egy a mobil tornyoknál kicsit kisebb régi URH-s torony tetejére szerelt körsugárzóra irányítva. NEM a router WAN portjával csatlakozom a szolgáltatóhoz, hanem a wifi van kliens módban. Ezért kell megváltoztatnom a wifi MAC-jét, ami a LAN port mac-je, mivel az esetek 90%-ában a wifit szerverként használjuk, akár csak a LAN-t. Viszont az enyém egy speciális eset, ezért vagyok gondban és ezért kéne valahogy megoldást találnom a wifi/LAN MAC megváltoztatására. Még arra is gondoltam, hogy veszek egy másik ugyanilyen routert és kicserélem a cpu-t (van smd forrasztóm és tudom is használni, de inkább csak a legvégső esetben szeretném, gondolom a MAC-et tároló ROM nincs egy chipben a CPU-val)
2013. júl. 21. 12:19
 9/14 anonim ***** válasza:

Hiába cseréled a CPU-t ki, és ráadásul ha az melegszik benne, és haldoklik, akkor adtál a sz_rnak egy új dobozt.

A MAC-et fizikálisan tárolja egy IC-ben, mostanság EEPROM, de az íráshoz szükséges lába nincs bekötve, HELYETTE szoftveresen tudod elmaszkolni a MAC-jét.

2013. júl. 21. 12:22
 10/14 anonim ***** válasza:
Ráadásul szerintem a CPU BGA tokozás valamelyik kisarkított változata, amihez annyira lesz jó az SMD állomásod, mint egy szimpla wller tcps 24/50es páka dip16os IC forrasztó fejjel :D
2013. júl. 21. 12:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!