Ha OpenWrt-t teszek egy routerre, abban meg tudom változtatni a wifi MAC címét?
Előre bocsátanám, hogy nem kérek kioktatást a bonyolultságáról, és hogy kezdjek valami könnyebbel, ha a Cisco IOS-t meg tudtam tanulni, akkor ez is menni fog.
A lényeg, hogy egy olyan olcsó routerre lenne szükségem, amiben át tudom írni a wifi MAC-jét. Egy TP LINK TL-WR841 van kéznél, amihez létezik is megfelelő OpenWrt változat, de mivel nekem a gyári firmware által nyújtott szolgáltatás is éppen elég lenne, nem kezdek neki az utánaolvasásnak, ha úgysem oldható meg a MAC csere.
Előre is köszönöm a segítséget!
" ha a Cisco IOS-t meg tudtam tanulni, akkor ez is menni fog."
Attól, hogy járni megtanultál még ne biztos, hogy kézen állva is menni fog...
Amúgy a kérdésedre aválsz: igen, a MAC klónozás, illetve változtatás egy alapvető művelet rútereknél, ha az alap szoftver tudja, akkor nyilván egy felokosított ebből nem vesz el.
"Sajnos túlmelegszik a cpu-ja és olyankor lelassul,"
A tplinkek is csinálnak ám ilyet. én pl mostanában egyre többször. nyári délutánokon mindig ki kell húzzam pár percre, hogy megint legyen connection.
Amúgy nem értem.
Kifelé a routernek egy MAC azonosítója van. A WAN MAC.
Azt kicseréled arra, ami most van.
Onnanstól a szolgáltató azt hiszi, hogy ugyan az a rúter van bedugva.
Ehhez miért kellene még több MAC-et módosítani?
A szolgáltatód felé a WAN van. Azt meg mint írtam egy 4000Ft-os WR-741ND-vel is meg lehet változtatni (de szerintem a 841-eddel is). Attól, hogy a MAC Clone menüben van, még simán átírhatod a kívánt értékre... Akár wifin keresztül is.
A LAN MAC átírásának továbbra sem látom értelmét. A router LAN MAC címei (mivel általában 5 van neki - 4 a kábelhez 1 a wifihez) abszolút lényegtelenek a szolgáltatónak.
" A router LAN MAC címei (mivel általában 5 van neki - 4 a kábelhez 1 a wifihez) abszolút lényegtelenek a szolgáltatónak."
pontosan, erre céloztam én is előtte.
Hiába cseréled a CPU-t ki, és ráadásul ha az melegszik benne, és haldoklik, akkor adtál a sz_rnak egy új dobozt.
A MAC-et fizikálisan tárolja egy IC-ben, mostanság EEPROM, de az íráshoz szükséges lába nincs bekötve, HELYETTE szoftveresen tudod elmaszkolni a MAC-jét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!