Ez vaklárma, vagy igaz a Facebook-kal kapcsolatban?
Tegnap valaki feltett egy ilyen kérdést, de nem kapott még egyértelmű választ.
Szóval hogy állítólag van egy Opengraph nevű program, ami automatizálja a lájkolást, és minden általunk megnyitott oldal, video, stb. (hiába, hogy csak odatévedünk), megjelenik a tickeren(tehát minden ismerősünk láthatja, hogy éppen mit csinálunk a neten...) Bár én nem látom, hogy így lenne, de az alábbi cikk ezt állítja: [link]
Most ez kamu, vagy így volt/ így lesz, vagy mi most ezzel a helyzet? Nagyon szeretnék erre választ kapni.
Nem olvastam utána, hogy jelenleg mi a helyzet. Arra viszont érdemes lehet felkészülni, hogy ez a koncepció előbb vagy utóbb valamilyen formában működni fog.
És itt ragadnám meg újfent az alkalmat, miszerint aki nem akarja, hogy ismerősei élete minden apró mozzanatáról tudomást szerezzenek azok
A) >NE<, ismétlem >NE< használják a Facebook-ot.
B) Ha mégis használják tartsanak fent hozzá egy külön böngészőt/böngésző profilt.
A facebook - kis túlzással ugyan - eddig is csak annyi információt tudott rólunk amennyit _önszántunkból_ megosztottunk. Közösségi portál! Nyitottság, minden legyen nyilvános. Ez a facebook. Aki személyes, privát dolgokat akar közzétenni kerülje el a facebook-ot vagy vállalja az esetleges következményeket.
Nem állítom, hogy ez így rendben lenne, hogy a facebook ilyen szinten belemászik, része lesz az emberek mindennapi életének, de egyelőre lehet tenni ellene.
Na de visszakanyarodva ehhez az Opengraph-hoz.
A leírtak alapján ez egy alkalmazás amit az egyes weboldalak üzemeltetői helyezhetnek el az oldalaikon amiket aztán a felhasználó telepíthetnek. És itt jön a "varázslat", mivel telepítés után az alkalmazás egyből írhat/megosztást tehet az idővonalunkra az adott oldallal kapcsolatban.
Ez utóbbi amúgy önmagában nem egy újdonság, hiszen a legtöbb alkalmazás facebook-on belül szinte kivétel nélkül engedélyt kér(és általában kap is), hogy a nevünkben a saját falunkra tegyen ki állapotfrissítéseket. Lásd: XY megdöntötte a heti Angry Birds rekordot.
Összefoglalva ha ezt telepíted kapsz egy automata lájkológépet amit egyre több oldal támogat és a lájkgyűjtő felhasználók legnagyobb örömére.
Cserében az antilájkolók meg több ezer üzenetet az oldalukra.
Köszönöm a válaszokat!
De akkor lényegében, amíg én nem telepítem ezt az Opengraph-ot, addig azért nem fenyeget a veszély, hogy a szimpla böngészésem is visszaköszön majd az oldalon, illetve hogy mások is tudomást szereznek róla, hoyg milyen oldalakon jártam?
Úgy érzem, nem véletlenül ódzkodtam a facebook-tól, minden okom megvolt rá..:S Azt hiszem, törölni fogom magam, nincs ehhez idegrendszerem, hogy mindig ennek járjak utána, hogy éppen mikor milyen felháborító újítások lépnek életbe...Egyébként ha ez igaz lesz/lenne, az nem sérti rohadtul a személyiségi jogokat?!
Igen, amíg nem telepíted Opengraph-ot addig mondhatni biztonságban vagy e téren. De idővel úgy is el fog terjedni - kérdés, hogy mennyire.
Mint írtam, nem követem nyomon facebook ilyen jellegű tevékenykedését de még rémlik valami korábbról, miszerint egy cookie még a facebook-ból való kijelentkezés után is úgymond nyomon követte a felhasználót ha olyan oldalra tévedt ahol volt valamilyen facebook plugin beépítve az oldalba. Ezt később perre vitték, nem tudom mi lett a vége.
Viszont ennél a cookie-s esetnél a felhasználók tudta nélkül történt a nyomkövetés ami valóban aggályos lehet jogi és személyiség jogi szempontokból.
Ezzel ellentétben az Opengraph a leírása alapján felhasználói jóváhagyást igényel, magyarul neked _kell_ telepítened az alkalmazást. És mivel te telepíted önszántadból el is fogadod, hogy megossza rólad az adatokat.
Én úgy vagyok vele, hogy ha már nagyon bele akarnak mászni a magánéletembe, internetezési szokásaimba akkor nyitok egy külön böngészőt neki és el van intézve.
Szerintem sokan - talán okkal, talán ok nélkül - túlreagálják a dolgokat. De hát mindenkinek szíve joga, hogy használja-e facebook-ot.
Csak úgy mellékesen, ha nem kapcsolod ki a követést Google is elég szép információs adatbázist hozhat össze rólad.
Utolsó módosítás:2011. 09. 26., 16:44
Komolyan egy 2011-es cikket emeltél ki 2013-ban?
Amúgy is, nem jelez ki automatikusan minden lájkolást, és nem jelenik meg minden, ez hülyeség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!