Youtube-ra mit lehet még feltölteni? Mi az, amit nem tiltanak le rögtön?
Minden olyan tartalmat letiltanak, amiben más tulajdona szerepel, legyen az kép vagy hang. A csatornák úgy működnek, hogy az abban feltöltött videó a saját szellemi terméket vagy licenc-szel rendelkező anyagot tartalmazhatja csak. Ezért amikor máshoz tartozó anyagot a sajátodként akarsz megjeleníteni a feltöltéssel, azt letiltják.
Ma már olyan hatékony a szűrési algoritmus, hogy alig lehet megkerülni, de nem is érdemes, mert a jogtulajdonos utólag is kérvényezheti minden olyan videó törlését, ami az ő anyagát tartalmazza.
Így van és teljesen jogosan szedik le. Akárhogy használod, az anyag nem a tiéd, hanem a szerzői jog tulajdonosáé.
A YouTube a nevére is utalva arra való, hogy olyan videókat tölts fel rá, amiket TE készítettél. Ez lehet kamerás felvétel, vagy mondjuk játékból felvett videó is akár, de ha filmből vágsz ki jelenetet, arra alergiásak. Épp ahogy a népszerű, de szerzői jog alatt álló zenék alávágására is harapnak.
De hiszen a Youtube tele van olyan videókkal, amelyek másnak az anyagát tartalmazzák. Szerintem kb. a 90%-a lehet lopott. Vagy még több. Akkor mi alapján engedik azokat fel?
Én rengeteg olyan videót láttam, ami ugyanazt a filmet használta, amit én akarok.
Az oldalon nincs egyenlőség, különböző szintű felhasználók vannak jelen. A jogtulajdonosok például feltölthetik a saját anyagukat. Így alakult a nagy kiadókból a VEVO, ami a Youtube-on is megjelenik - ezzel a saját termékük elérhetővé válik nagy tömegek számára, generálja a nézettséget és a reklámok után járó bevételeket, miközben mindenki más verzióját törlik (ezzel is kényszerítve hogy őket nézzék).
Mivel régen nem volt ilyen szintű szűrés, millió olyan anyag került fel, amit nem moderáltak. Ezek utólagos törlése elég sok időt vesz igénybe, de látszik hogy folyamatosan csökken a számuk. Pár éve csináltam egy lejátszási listát zenékből, és ha pár havonta ránézek, akkor egyre kevesebb elérhető videó van benne, mert törlik/tiltják azokat. Mivel másodpercenként több órányi anyag került fel az oldalra még régen is, ezért ez a folyamat lassú. Pont azért erős a mostani szűrés, hogy legalább most ne kelljen a kritikus anyaggal foglalkozni, vagy későbbre hagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!