Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Ha írok egy válogatás cédét...

Ha írok egy válogatás cédét egy rokonomnak az tényleg bűncselekmény?

Figyelt kérdés

A filmek és zenék (audiovizuális termékek) másolásának, letöltésének lényeges kérdését, a szabad felhasználás eseteit taglalja a törvény 4. fejezete. Ebben olvasható ez:

35. § (1)Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. E rendelkezés nem vonatkozik az építészeti műre, a műszaki létesítményre, a szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére.

Ez a paragrafus az oka, hogy egyes országok – így Magyarország is - a szerzőket és szomszédos jogi jogosultakat a magáncélú másolás miatt elmaradt haszon kompenzálása céljából a szórakoztatóipar hardware (pl. videolejátszó, zenei berendezések stb.) előállítóit kötelezik jogdíjfizetésre. A magyar szabályozás az üres hang és képhordozók után állapít meg jogdíjfizetési kötelezettséget. A hang- és képhordozó magáncélú másolására tekintettel az ARTISJUS évenként, a Magyar Közlönyben megjelentetett jogdíjközleménye tartalmazza a jogdíjak mértékét

Viszont van még egy érdekes további pontja ugyanennek a paragrafusnak.

(3) Nem minősül szabad felhasználásnak - függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e -, ha a műről más személlyel készíttetnek másolatot számítógépen, illetve elektronikus adathordozóra.

Ha tehát például egy CD lemezt valaki mással másoltat, hiába történik ez magán célból, az nem legális. Ha azonban valaki saját maga rendelkezik egy erre alkalmas másoló berendezéssel, saját maga szabad felhasználás keretében megteheti a CD átírását. Ennek az első olvasatra értelmetlen szabálynak az a célja, hogy jobban megfoghatóbbak legyenek az üzleti okból másolók.

2012. febr. 25. 02:14
 1/7 A kérdező kommentje:
A végén még könyvet se adhatunk kölcsön egymásnak...A meseolvasásnak is ára lett, a rádió ezzel van tele,szegény gyerekek így nőnek fel,a végén anyuka esti mesét se olvashat mert fizetnie kell érte.Szánalmas,egyre jobban örülök,hogy hamarosan elhúzok ebből az országból.
2012. febr. 25. 02:18
 2/7 anonim válasza:
Ezt hogy kombináltad össze?Ja biztos a jó kis acta ujabb áldozata vagy te is,nem kell mindent szószerint venni,ird meg a cédét a rokonodnak nem fognak lelöni se lecsukni érte.
2012. febr. 25. 02:20
 3/7 anonim ***** válasza:

Én azt csinálom amit mindenki más: leszarom. De komolyan. Nehogy már pár parlamenti f*szkalap mondja meg nekem, hogy otthon mit, hogyan és mikor csinálok - és mindezt mivel.

Túl sokat képzelnek a törvényalkotó "urak" magukról. Lassan azt is megtiltanák, hogy levegőt vegyél, ha nem fizetsz utána licenszdíjat. Hát szopjanak lovat. :)

Nem szoktam ilyen hangvételben írni egyébként, csak szemléltetni akartam, hogy nincs igazi hatalmuk sem feletted, sem más felett. Csak ezt a látszatot próbálják kelteni, hogy Te és mások ezt higgyék. Nyugodtan írd meg azt a lemezt. Nem kell a lemezt nyilvánosan lóbálni és ennyi. :)

2012. febr. 25. 04:22
 4/7 anonim ***** válasza:
gondolom a az operációs rendszered is hivatalos,és az összes programod is -.-"
2012. febr. 25. 11:51
 5/7 A kérdező kommentje:
Röhögni fogsz a rendszergazda zesóm megvetette velem az eredeti windows-t,sokan ki is röhögtek hogy leszívott kis pénzel,de legalább szerintem tiszta ,meg ő csinálta az egész gépet össze nekem,örülök,ha a nodot tudom frissiteni havonta,meg tudok netezni,emalizni és cédét írni ha kell,a gépen lévő progamok ,mind legálisak vagy ingyenes butított veziósak,az én felhasználó tudásomnak megfelel,semmi legális nincs a birtokomban,azért kérdeztem a cédé írást is mert neten utána néztem ,mert nem szeretnék egy nyamvadt cédé miatt börtönbe menni amit ajándékba csinálnék édesanyámnak születésnapjára,a birtokomban lévő zenéből,ami redeti lemezről lett gépre konvertálva,azt is öcsém csinálta.De fogok én magyarázkodni itt amikor nincs is miért?A végén leköpnek mert kölcsön adok másnak egy könyvet,löjétek le azokat is légyszíves,akik nem vesznek könyvet(luxus cikk)mert kenyérre kell a pénz, hanem kiveszik a könyvtárból.Amúgy köszi az értelmes válaszokat.
2012. febr. 25. 21:33
 6/7 anonim ***** válasza:
igazad volt :D tényleg röhögtem... írd ki azt a cédét nem lesz semmi para
2012. febr. 25. 21:41
 7/7 anonim ***** válasza:
Azért durva lenne, ha cd-t nem lehetne írni, de ne legyen az, hogy azért nem veszik meg a boltban, mert te kiírtad nekik, mert azzal már megkárosítod az lemez szerzőjét. Csak erre figyelj.
2012. júl. 25. 23:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!