Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Miért fanyalognak sokan a...

Miért fanyalognak sokan a wikipédiára, pedig egy megbízható oldal?

Figyelt kérdés
2011. márc. 9. 23:40
1 2
 11/12 Phoney ***** válasza:

A wikipédia (most legalábbis, régen nem használtam a magyart) általában sokkal megbízhatóbb, mint egyéb magyar webes anyagok.

Aztán:

- sok témában van kiemelt cikke, ezeknek a többi webes anyag általában a nyomába sem érhet

- amelyik nem kiemelt, azoknál is utánanézhetsz a feltüntetett forrásoknak, ha nem bízol a cikkben. Ez még mindig százszor jobb, mint a többi (totálisan leellenőrizhetetlen) webes anyag.

És van még egy igen nagy előnye: ha marhaságot találsz, legalább a vitalapra oda tudod írni, hogy marhaság, nézzenek utána. Én már egy csomó fos magazincikket találtam a magyar weben, amihez odakommenteltem, hogy ez nagyon gáz, és szerintetek? 1 éve változatlanul ott a szar cikk, meg a komment...kivétel nélkül.

2011. márc. 28. 18:30
 12/12 anonim ***** válasza:

Azért fanyalognak rá, mert ugye a lényege az, hogy szabadon szerkeszthető. Ennek ugye megvannak az előnyei és hátrányai is. Előny pl. az, hogy bármilyen tudást fel lehet vinni, egyszerű szerkeszteni, akár egy regisztráció után, akár anélkül. Hátrány pedig az, hogy a szabad szerkeszthetőséggel sokan vissza is élnek, beletrollkodnak a cikkekbe, indokolatlanul törölnek, ezeket jellemzően hamar visszavonják, de akkor is. Aztán még említhetném, hogy a magyar wiki konkrétan olyan, mint egy fanclub, ahol még egy-két alapvető téma is megfér afféle kiegészítésképpen, esetleg a tegnap alakult cég/együttes/frissen diplomázott költő saját magáról írt cikkeit. Mert ők csak annyit tudnak a wikiről, hogy szabadon szerkeszthető és a gugli az első helyen hozza ki. Irányelvek meg ilyenek nem érdeklik őket, mert csak az a lényeg számukra, hogy felkenjék a magukról szóló önreklámot, aztán ennyi volt a wikis pályafutásuk. Ha meg esetleg törlésre jelölik a cikket (teljesen jogosan, teszem hozzá), akkor még nekik áll feljebb, persze ez is emberfüggő. Van, aki szépen, komolyan elfogadja a törlést, nem vitatkozik, nem sérteget, semmi. Van, aki még segítséget is kér.

Ott van még továbbá az is, hogy a magyar wikin a fontos témákról szóló cikkek vagy rövidek, vagy pontatlanok, illetve elavultak. Továbbá az, hogy rengeteg fontos téma nincs megírva, miközben sok érdektelen cikk naponta születik. Illetve még az (mint ahogy az előttem szóló is írta), hogy némely cikkekbe tényleg orbitális baromságok vannak írva, amelyet azóta sem javított senki. Jó pár olyan esetet láttam, hogy már 2007-ben és 2008-ban (!) jelezték a vitalapon, hogy ez a cikk hülyeségeket tartalmaz, és azóta sem javították.

Az angol wiki nagyságrendekkel jobb, ott gyakorlatilag minden megtalálható, naprakészebb, pontosabb, de ugyanakkor az sem mentes a magyar wikire jellemző problémáktól.

Szóval igazából van ok a wikire fanyalogni, annak ellenére mondom ezt, hogy én is sokat olvasom, most is és régen is. Sőt, egy ideig szerkesztettem is.

2023. máj. 30. 07:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!