Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Miért fanyalognak sokan a...

Miért fanyalognak sokan a wikipédiára, pedig egy megbízható oldal?

Figyelt kérdés
2011. márc. 9. 23:40
1 2
 1/12 M4rcy ***** válasza:
77%
Pont azért mert nem megbízható. Bárki aki olvassa bele is szerkeszthet ha akar és a változtatásai azonnal látszani fognak, mivel csak utólag moderálnak.
2011. márc. 9. 23:59
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
A fanyalgás valóban túlzás, de mivel felhasználkó által szerkesztett enciklopdéia, ezrét nem kizrátak a tévedések. Szóval érdemes használni, de ha 100%-osan biztos infó kell, akkor más forrást is meg kell nézni.
2011. márc. 10. 00:01
 3/12 A kérdező kommentje:

Belejavíthat bárki de ennek ellenére én csak nagyon ritkán láttam pontatlanságot, nem többet mint bármiféle hivatalos weboldalon.

Sőt még az origo kaliberű oldalakra hivatkozásra se fanyalognak úgy mint a wikire, pedig éppen a wiki a megbízhatóbb.

2011. márc. 10. 00:10
 4/12 anonim válasza:
85%
Azért nem kedvelik a Wikit, mert szabadon szerkeszthető... olykor-olykor hibák vannak benne és nem hivatalos tudástár... Vannak olyan egyetemek, melyeken konkrétan tiltják a Wikipedia használatát, mint forrás. Az ellenzők táborát jórészt tanárok, egyetemi előadók alkotják, akik a inkább preferálják a saját jegyzeteiket/könyveiket (ami érthető, mert hibát nem tartalmaz). Ennek ellenére szerintem nagyon is megbízható a Wiki, sokszor segít, ha gyors segítség kell :) Magyarországon már 600 fölött van az aktív szerkesztők száma... ez pedig egyre csak nőni fog :)
2011. márc. 10. 00:17
 5/12 anonim ***** válasza:

Tévedés. Az origo általában statikus oldal, ha kiírod, hogy mi a link, azon a szöveg általában az is marad. Azt egy fix gárda szerkeszti, amit le lehet követni - még ha hibás is az írásuk.

Ezzel ellentétben a wikipediát anonym emberek szerkesztgetik folyton, így nem lehet követni, hogy mikor mi volt oda írva. Még akkor sem, ha a dátumot odaírod (amit internetes oldalra való hivatkozáskor mindig fel kell tüntetni!)

2011. márc. 10. 00:19
 6/12 anonim ***** válasza:

utolsónak: A wikipedián dátum szerint is vissza tudod követni, mikor mi volt a szócikk tartalma.

"saját jegyzeteiket/könyveiket (ami érthető, mert hibát nem tartalmaz)"

Jó esetben. Sajnos volt olyan jegyzetem, ami tele volt szakmai hibákkal, az oktató, aki írta szaktudásban nem állt a helyzet magaslatán ()

2011. márc. 10. 00:27
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
én még nem sok fanyalgást hallottam vele kapcsolatban, átlag internetes felhasználók részéről. Az megint más kérdés, hogy szakmai témákban (legyen az történelem, orvostudomány vagy akármi) nem a legkimerítőbb, és legmegbízhatóbb, de arra hogy átlagember kicsit képet kapjon dolgokról, arra pont jó
2011. márc. 10. 00:43
 8/12 anonim ***** válasza:

A moderátorbanda semlegességéről tudnék mesélni pár dolgot, beleértve az angol és a magyar szerkesztőket.

A természettudományi és technikai cikkek többnyire használhatók az angol változaton, ezekből a magyarok nagyon hiányoksat. A társadalmi, történelmi vagy politikai oldalakba jobb, ha bele se nézel inkább, főleg azokba, melyek kényes témákat érintenek.

2011. márc. 10. 04:19
 9/12 anonim ***** válasza:

A wiki megbizható, hitelesebb mint az origó vagy az index, csak sokan nem tudják használni, értelmezni.

Egy lexikon tömör szócikkekben irja sokak által szerkesztve (ezért általános, az egyéni vélemény nélküli) le azt, amit a bulvároldalak elmesélő, szájbarágó módon, sokszor hibásan egy szerző szemszögéböl.

2011. márc. 10. 09:14
 10/12 anonim ***** válasza:

Az angol wikit használom rendszeresen (megbízható információkat találtam eddig), a magyart kevésbé.

Ha már szóbakerültek a szerkesztők: eléggé ellenszenves nekem a magyar banda, főleg, mióta egy haverom cége felajánlott nekik tartalmat (komoly, hasznos szakmai tartalom, nem termékekről szóló, nem cégreklám), és erre a reakciójuk annyi volt, hogy a cég mennyit hajlandó nekik ezért fizetni.

Szóval az adománygyűjtős kampányaikkal mehetnek, ahova akarnak.

2011. márc. 10. 13:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!