Miért szeretik olyan sokan a MikroTik eszközöket és a RouterOS rendszert?
Több korábbi kollégáimtól is hallottam már, hogy a MikroTik az milyen egy szuper rendszer. Jelenlegi helyemen meg egyenesen arra próbálnak ösztönözni, hogy tanuljam meg én is. Miután OpenWRT felhasználó vagyok kicsit szkeptikusan fogadtam a dolgot, hogy "mégis mivel tudna többet ez az OpenWRT-nél".
Ezt megkérdeztem a főnökömtől is mire Ő mutogatott pár funkciót és érdekességet a RouterOS rendszerben és végül is arra jutottam, hogy semmivel nem tud többet csak máshogy néz ki a kezelőfelülete.
Ha ugyanannyit tud mint egy OpenWRT miért preferálják jobban a MikroTik-et egy ingyenes és közösségi alternatíva helyett? Otthoni routernek például ott a GL-iNet Flint 2. Azzal mi a probléma? De gondolom vállalati eszközökre is van OpenWRT.

"Ha ugyanannyit tud mint egy OpenWRT miért preferálják jobban a MikroTik-et egy ingyenes és közösségi alternatíva helyett?"
Mert egy vállalat esetében lényeges, hogy legyen megbízható támogatás - mind a szoftverre (gondoljunk csak a Mikrotik által nyújtott képzésekre, tanúsítványokra), mind a hardverre (OpenWRT esetében nincs hardverre terméktámogatás) - mert tök aranyos a közösségi támogatás, de céges környezetben ez édeskevés.
"Miért szeretik olyan sokan a MikroTik eszközöket és a RouterOS rendszert?"
Az európai Mikrotik a 2000-es évek elején/közepén - a kis vezetéknélküli Internet-szolgáltatók felfutásakor - tört be a - az amerikai Cisco-hoz viszonyítottan - relatíve olcsó, moduláris Routerboard alaplapjaival, a rá csatlakozó vezetéknélküli bővítőkártyákkal és a hozzá illeszkedő "out-of-the-box" működő (az OpenWRT-vel szemben nem kellett attól tartani, hogy az adott hardveren nem fog működni, nem kellett külön fordítgatni) RouterOS-sel.

"Otthoni routernek például ott a GL-iNet Flint 2. Azzal mi a probléma?"
És még egy nüansz: a Mikrotik (Routerboard) kifejezetten ipari eszköz, ipari, kültéri használatra, támogatja a távtáplálást (PoE) - szóval felrakhattad egy hidroglóbusz tetejére és a több vezetéknélküli interfész segítségével elláthattál vele egy egész falut Internettel - illetve speciális, vállalati/szolgáltatói környezetben alkalmazott megoldásokat (TDMA, RADIUS-/PPPoE-szerver, központi menedzsment,...) támogat, amit az otthoni routerek nem.

Mondjuk csöppet más szegmenst céloz meg a kettő. Az OpenWRT tényleg jó cucc, de elsősorban SOHO routerek "kiokosítására" lett kitalálva.
A MikroTik meg kifejezetten az ipari, nagyvállalati szegmenst célozza, és emellett azt se felejtsük el, hogy nem csak egy oprendszert adnak, hanem egy nagyon megbízható hardvert is.
Kicsit olyan a kettőt összehasonlítani, mint ha azt kérdezném, hogy mi a fenének vettünk most a cégnél egy dedikált szervert 5 millióért, amikor az otthoni Raspberry Pi 4-em is "ugyanazokat" a feladatokat ellátja: fut rajta fájlszerver (SMB és FTP), egy SSH szerver, egy Apache webszerver, és még az Arduino alapú meteorológiai állomásom adatait is feldolgozza. És ez megvolt 40 ezerből...
Igen, csakhogy ez egyidőben 1-2 embert szolgál ki, a munkahelyi szerver meg pangóbb időszakban is több tízet, élénkebb időszakban közel ezret. Az itthoni rendszeremen nincs semmiféle redundáns megoldás, semmiféle hotplug, ha valami elromlik, akkor jobb esetben is pár órára kiesik a rendszer. A munkahelyi szerverünkön van hardveres RAID, backup táp, még a proci is cserélhető menet közben...
Hasonló a helyzet a SOHO router + OpenWRT, illetve a MikroTIK esetében is. Ha csak felületesen nézzük, akkor mondhatjuk, hogy hasonlóakat tud. Csak nem mindegy, hogy mekkora üzembiztossággal, mekkora terhelés mellett.
Vállalati környezetben meg egyébként sem kifizetődő a mókolás. Egyik oldalon megspórolsz pár tízezer forintot, de ennek a sokszorosa fog kiesni, ha mégsem bizonyul annyira robosztusnak a sufnimegoldás.
Nem leszólni akarom az OpenWRT-t, csupán mások az igények és a pripritások otthon, illetve egy munkahelyen. Otthonra is vehetsz MikroTIK-et, tök jól fog működni - ismerek is egyébként olyat, akinek az van otthon -, csak igazából ágyúval verébre... De ez még a jobbik eset, így legfeljebb csak feleslegesen költöttél, és az eszköz lehetőségei adta extrákat soha nem használod ki. A rosszabbik eset az, amikor alulméretezed a rendszert. Amikor szükség lenne az "extrákra", de nincsenek...
Volt "szerencsém" olyan helyen dolgozni, ahol a vezetés 20 forintért még a kecskét is... és ami még nagyobb probléma, hogy azt hitték, hogy mindenhez jobban értenek, mint az adott terület művelői. Szóval láttam én már napi szinten hálózatot összeomolni, mert nem hitte el a vezetés, hogy a D-Link GO-RT nem fogja bírni, ha harmincan egyszerre rácsatlakoznak. Vettek annyi GO-RT-t, amennyi minimálisan lefedte az épületet, és hadd szóljon! Szerencsére ez csak egy közoktatási intézmény volt, ahol csak néhány tanóra, meg pár külsős előadó látta kárát a dolognak, de ha ez egy profitorientált vállalatnál történt volna, jelentős lett volna a bevételkiesés. De az ilyen helyeken inkább áldoznak pár tíz- vagy százezer forinttal többet a stabilitásra és megbízhatóságra, mint hogy máskor milliókat, vagy tízmilliókat bukjanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!