Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Hogyan lehet igényesen megolda...

Hogyan lehet igényesen megoldani egy kábelcsatornán át a padlásra felfutó utp vezetékek elvezetését?

Figyelt kérdés

A probléma a következő: van 4 UTP kábel ami a telekom routerből egy kábelcsatornán keresztül felfut a padlásra.

Skiccelt képpel illusztrálva (piros-isp router, kék-kábelcsatorna, világoskék-szobafal, sárga-padlás, fekete vonal-utp kábel, fekete kör-kifúrt lyuk):

[link]

Már így is elég zsúfolt a kábelcsatorna - ez még nem is lenne baj mert lehet nagyobb kábelcsatornát feltenni amiben több kábel fér el - de sajnos minden egyes utp kábel miatt egyre nagyobb és nagyobb lyukat kellett fúrni a plafonba (a padláson) ami szerintem nem jó megoldás.

A mostani legfőbb probléma (és kérdésem ihletője), hogy már egy 5. utp kábelre is lenne szükség. Ehhez nyilván kelleni fog egy switch is, hiszen a telekom router 4 portos.

Lehetne egy kábelt is felvinni a padlásra ami egy fent elhelyezett switch-hez csatlakozik és az osztja szét a többi helyre, de jogos aggályom, hogy nyáron az 50-60 fokban (meg alapból is) egy padláson eléggé tűzveszélyes egy switch-et tárolni.

Padláson ráadásul por is van (üveggyapot is) ami ellensége bármilyen eszköznek.

Ha pedig a szobába teszem a switchet akkor ugyanott vagyok a sok felfutó kábellel.

Nincs erre valami igényes, könnyen kialakítható megoldás/eszköz amivel nem kell minden egyes kábel miatt nagyobb lyukat felfúrni és esetleg jobban lehessen menedzselni a kábelkiosztást?

jan. 3. 19:19
1 2
 11/12 CspCsj ***** válasza:

Nem, a linkelt elosztó leírásában ott szerepel, hogy net megosztásra nem alkalmas, csak telefon + net szétválasztására.

Kézzel kell bekötögetni: (RJ45 dugók kellenek meg krimpelőfogó)

https://www.youtube.com/watch?v=lMhSwD7hl00

Esetleg UTP toldók kellhetnek, de én ahol lehet csak összesodornám: (mondjuk kérdés milyen lesz így a jelveszteség, de szerintem ha 20mm-nél nem bontod ki jobban az összecsavarást, akkor szerintem nem lesz gond)

[link]

Illetve ha két elosztót veszel, akkor kicsit egyszerűsödik, de a kábelt így is el kell vágni és dugókat akkor is kell rátenni:

https://www.youtube.com/watch?v=UGwYspfoMnI

Ha esetleg PoE tápellátás lenne, akkor még zsebbenyúlósabb:

(bár lehet van ennél olcsóbb adapter)

https://www.youtube.com/watch?v=TUb0Jn2X69E

jan. 5. 22:53
 12/12 anonim ***** válasza:
Linkelt elosztó arra jó hogy kettő ilyet használsz kábel 2 végén, és így 1 kábelen tud menni 2, ugyanis 100Mbps-hez elég 4 ér a 8 eres kábelben. Láttam már ahol így oldották meg a 2db IPTV box bekötéség Telekomnál, mikor a falon csak egy kábel ment át, és nem akartak fúrni.
jan. 6. 06:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!