PoE-s kamera esetén a szolgáltatói routerbe egy helyett két kábelt kell csatlakoztatni? Ha igen, akkor van arra mód, hogy egy kábellel is meg lehessen oldani?
Szeretnék venni egy PoE-s kamerát, mert ma volt egy nem éppen bizalomgerjesztő marketplace-es vevő "és csapata".
Viszont az elektromos kábelezéshez nem értek és hallottam hogy PoE szabvánnyal a router is biztosítaná az áramot, de sajnos ha két kábelt kellene csatlakoztatni (adat ill. táp) akkor az már nem megoldható, mert egy szabad port van a Telekom routerén.
Szóval kérdésem, hogy mi lenne a legegyszerűbb megoldás? (több kamerával illetve routerrel a jövőben biztos nem fog bővülni)
Illetve melyik a legjobb, legmegbízhatóbb PoE-s biztonsági kamera amit ajánlanátok max 40 ezerért? (ha nagyon megéri akkor az 50 is belefér)
A PoE sajnos nem a semmiből jön, hogy csak úgy bedugod egy hálózati eszköz portjába, és adja is az áramot. Külön ilyen modullal szerelt eszközt kell venned, alapesetben ezt egy átlagos házi/szolgáltatói router nem tudja. Vagy csak úgy, ha külön egy PoE tápfeladót beiktatsz a router és másik eszköz közé.
A porthiányt egy switch meg tudja oldani, akár egy kicsi 5 portos switch is +4 csatlakozót adna (az ötödik megy a routerbe).
"PoE-s kamera esetén a szolgáltatói routerbe egy helyett két kábelt kell csatlakoztatni?"
Nem.
Egy kábel megy a router egyik LAN portjába, ami belemegy a kamerához adott/vett tápfeladó egyik (LAN) portjába, a tápfeladó másik portjából menő meg megy a kamerához.
" hogy PoE szabvánnyal a router is biztosítaná az áramot, de sajnos ha két kábelt kellene csatlakoztatni (adat ill. táp) akkor az már nem megoldható, mert egy szabad port van a Telekom routerén."
Egyrészt a szolgáltatói routerek egyik portja sem támogatja a PoE szabványt.
Másrészt egy PoE-s router/switch esetében sem kell két portot feláldozni az egy eszköz tápellátásához +hálózati eléréséhez. Pont az a PoE lényege, hogy mindezt egy porton keresztül lehet elvégezni.
"Illetve melyik a legjobb, legmegbízhatóbb PoE-s biztonsági kamera amit ajánlanátok max 40 ezerért? (ha nagyon megéri akkor az 50 is belefér)"
Milyen távolra lenne a megfigyelendő objektum? Ugyanis az (illetve a kamera szenzorának mérete) befolyásolja a kamera objektívjének fókusztávolságát.
Lényeges-e számodra a kamera mozgathatósága? Ugyanis akkor PTZ kamera (ezt szokták turret kamera néven is nevezni) kell.
Kell-e éjellátás? Mert akkor olyan kamera kell, amiben van infravörös-világítás.
Én mindenképpen nagyobb, ismertebb gyártók - Hikvision, Dahua - termékeiből válogatnék és kerülném a noname, terméktámogatás nélküli olcsó eszközöket.
Igazából egy kb 70-90 fokos - az utcától a kocsibejáró irányába tartó - növekvő sugarú területet (10-50) kellene lefednie úgy, hogy - jogszabály miatt - az utcára nem nézhet rá (ezt se tudom egyébként hogy ellenőrzik).
PTZ (mozgathatóságon kívül) miben jobb/rosszabb mint egy fix kamera? Ha a minőséggel/funkcionalitásokkal is együtt jár akkor nyilván szempont ez is.
Nekem a fent említett látószög lényeges illetve, hogy mozgásérzékeléssel riasszon adott időszakra (este 9 és reggel 6 között ha valaki besétál az udvarba). És természetesen fontos az éjjellátás illetve a jó minőségű részletgazdag felbontás (ezzel kapcsolatos kérdés, hogy hány gigabájtos SD kártyát vegyek bele ha hurokfelvételben min. 2-3 napot szeretnék tárolni mindig).
Végül pedig - ha jól értem - akkor tényleg elég csak egy PoE tápegység aminek egyik eth portjába a routertől a másik eth portjába a kamerába futó utp kábelt kell kötni.
Ez jó lehet?
Ennél viszont nem értem miért van tápcsatlakozó (3 ágú) ha az utp biztosítja az áramot?
#3:
1. "úgy, hogy - jogszabály miatt - az utcára nem nézhet rá (ezt se tudom egyébként hogy ellenőrzik)."
Ezt különösebben nem ellenőrzik, max akkor, ha valakinek gondja van ezzel.
De a jobb kamerákban/rögzítőkben van arra mód, hogy a megfigyelni kívánt területből a megfigyelni nem kívántat kimaszkolják.
2. "PTZ (mozgathatóságon kívül) miben jobb/rosszabb mint egy fix kamera? Ha a minőséggel/funkcionalitásokkal is együtt jár akkor nyilván szempont ez is."
Minőséggel nem jár, csak abban az esetben jó, ha egy adott területen (mondjuk egy folyosón, úton) akarod követni az arra járókat.
Ha neked ilyen nem feltétlenül szükséges, akkor jó lehet egy fix kamera is.
3. "Nekem a fent említett látószög lényeges"
A látószöget a kamerában levő szenzor mérete - ez a kamera leírásából, illetve az alábbi táblázatból:
deríhető ki - és a fókusztávolság - ez is a kamera adataiban szerepel - határozza meg, és itt:
van egy kalkulátor, amivel ez számítható (de nagyobb gyártók meg szokták adni ezen értékeket).
Sőt, van egy szabvány, a DORI - Detection, Observation, Recognition, Identify - amivel a nagyobb gyártók meg szokták adni, hogy a kamerával az adott szenzorral és optikával milyen távolságról lehet észlelni, megfigyelni, felismerni és azonosítani (ehhez különböző képpont/méter felbontás tartozik) objektumokat. Bővebben erről:
"Végül pedig - ha jól értem - akkor tényleg elég csak egy PoE tápegység aminek egyik eth portjába a routertől a másik eth portjába a kamerába futó utp kábelt kell kötni.
Ez jó lehet?"
Ezt majd az adott kamera fogja meghatározni, hogy milyen szabványt - vagy szabványt nem ismerő, passzív PoE-s kamera esetében milyen feszültséget - vár el az eszköz.
A PoE-ről bővebben:
a szabványok:
[link] #Standard_implementation
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!