Megvalósítható lenne az internethasználat adatforgalom alapján történő szàmlàzása?
Ahelyett, hogy fix felhasználható adatmennyiséget foglal magában a díjcsomag, vagy korlátlan internet-elérhetőség mellett fix tarifa van a tényleges adatforgalomtól függetlenül, olyasmire gondoltam, hogy az egyik lehetőség az lenne, hogy adatforgalomtól függő számlázás (egy gigabyte felhasznált adat kerülne adott összegbe), vagy másik lehetőségként átalánydíjas, aminél a díjcsomag tarifàja adott adatmennyiségre vonatkozna, és félévente/évente lenne összegzés, és akkor amennyiben a díjcsomagban foglalt adatmennyiségnél többet használt, akkor a többletet ki kell fizetni, ha kevesebbet használt, akkor pedig visszakapja a különbözetet, vagy beszámítjàk a következő szàmlába.
Valószínűleg látja a szolgáltató, hogy az ügyfél mennyi adatot használt fel az adott hónapban, és nem teljesen igazságos, hogy ugyanannyit fizet mindenki, attól függetlenül, hogy mennyi adatot hasznàl fel, vagyis milyen mértékben veszi igénybe a hálózatot (mobilnetre és otthoni internetre is gondolok).
Mobilnetnél így van.
Vehetsz pl 1GB forgalmat..
Aránytalanul magas díjakat fizetnél, mert a mai tartalomfogyasztás (még a legális is) havi száz GiB-os nagyságrendű forgalommal jár, és ez évről évre emelkedik. A mai streaming fogyasztás, digitális tartalomgyártás és home office világban embereket lehetetlenítene el, ha nem a hozzáférésért fizetnének, hanem az aktivitásért. Értelme sincs, mert nem kopik attól jobban a kábel, hogy te több adatot forgalmazol raja.
Azzal már a szolgáltató is jobban jár, ha az ügyfél azt a hozzáférést is kifizeti, amit végül nem használ. Hülye lenne bevezetni, hogy aki 30 napból csak 10-et netezik, annak 20 napi arányos használati díjat visszafizet vagy elenged.
hat le kell modnani adottat amit nem hasznalsznki
elore tervezni
igazsagszerint korlatlan netekkel ha gyakorlatban is tobb 100GB formalmad lehet havonta
akkor mekkora lenne a forgalmi koltseg?
mobil szolgaltatoknal kb annyi is de szamoljunk 10ezer FT al
es szinten egyszeruseg miatt 100GB al ez napi 3,33GB forgalmat jelent havonta
azert az nem keves
100000/10000 = 10MB/1Ft ar
1000FT 10GB
csak gyakorlatba ezt nem tudjak atvinni valamiert
pedig igazabol igazad lenne hisz aramert gazert is van valamennyi halozati dij ha sokszorosa is mint fogyasztasnak
akkor is a fogyasztasert fizetsz :D vagyis nem
valoszinu a halozati dijt igy epitettek bele ok hogy a tobblet koltseg ami nem forgalom csak "elveszett" penz azt a halozatra szanjak
megforditva ha nem lennenek ezek a lenyulasok akkor a 10MB nem 1Ft (vagy megkevesebb lenne) hanem 100FT joesetben
maris sokkalnrosszabbul hangzik
1GB lenne 10000FT
Azért nincs így, mert általában véve nincs értelme.
Otthoni net esetében csak a korlátlannak van értelme, mert iszonyatos különbségek vannak a használatban (Jancsi bácsi, aki csak heti egyszer kapcsolja be a gépet és megnézi a Facebookot, havonta használ 2GB adatot, Pistike meg, aki streamel, online játékot tol, letölt mindent, havi 3TB-ot). Telefon esetében meg azért az ember nagyjából be tudja lőni, mennyit fog használni, és annak megfelelő csomagot választ. Én sokáig megvoltam 2GB-tal, tavaly kezdett szűk lenni, idén váltottam 7GB-ra, ez évekig elég lesz. Még a 2GB túllépése sem zavart volna, mert eleinte a lassítás alatt is használható volt böngészésre, de most már olyan szinten belassít, hogy még a gyakori sem jön be rendesen.
"Én 2-3GB-ot fogyasztok csak évente (mobilneten).!"
Nekem a júliusi adatforgalmam 34,8GB volt. Hasraütésre az éves mobil adatforgalmam olyan 300GB lehet. Tökönszúrnám magam, ha ilyen hülyeséget bevezetnének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!