Gigabites routeren miért csak max 300-350 mbpst mérek wifin keresztül?
Digis modemem van. Vásároltam egy ilyen routert: [link]
Modemet bridge modba állítottam. PPPoE kapcsolat létrejött. Lett két új wifi jel amit a router továbbít. Az egyik a 2.4 ghz a másik pedig az 5 ghz. Az utóbbira csatlakoztam és max 350 mbpst mérek vele. Laptopon is, telefonon is. Ellenőriztem a laptopom, írja, hogy a wifi jel 5 ghz. Router beállításaiban is engedélyezve van az 5 ghz. A falbol a modembe optikai kábel jön. A modem lan1 portját a router wan portjával CAT5e kábellel kötöttem össze.
A router amit vettem 300 mbpst tud 2.4 ghzn és 1200 mbps 5 ghzn továbbítani. Olyan mintha annak ellenére, hogy azt írja 5 ghz valójában csak 2.4 ghzn jönne.
Nem tudom esetleg digi ügyfélkapun kellene a bridge mod mellett mást is állítani? Mondjuk az 5 ghzt? De azt meg kétlem, mert ezt a részt a routerem végzi.
Miért nem volt jó a Digis modem/router?
Nekem a Huawei-t adták évekkel ezelőtt,622/291 tud jelenleg kábelen.
Mit nyertél a saját routerrel?
Az 1200 Mbps a router maximális adatrátája, vagyis annyi bitet tud kiküldeni (és képes fogadni) a router a vezetéknélküli interfészén keresztül. Viszont, mivel a router és a kliensek ugyanazon a frekvencián vannak, ezért ütközéselkerülő technikákat kell alkalmazniuk, ami miatt az aggregált (le+feltöltési sebesség összesen) adatátviteli sebesség maximum a fele - 600 Mbps - lesz.
Ebből még a router útválasztási, tűzfal funkciói levesznek, és nem mindegy az sem, hogy a kliensek milyen módban hajlandóak kommunikálni a routerrel, illetve hogy a beltéri terepakadályok vagy az interferáló zavarforrások mennyire befolyásolják azt.
Köszi a hasznos válaszokat!
Közben utánanéztem, hogy a telom is max 400 mbpsre képes.
Legalább tudom, hogy én állitottam be valamit rosszúl. Így is a régi 50-60 helyett most 300-350-el megy.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!