Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Gigabites routeren miért csak...

Gigabites routeren miért csak max 300-350 mbpst mérek wifin keresztül?

Figyelt kérdés

Digis modemem van. Vásároltam egy ilyen routert: [link]

Modemet bridge modba állítottam. PPPoE kapcsolat létrejött. Lett két új wifi jel amit a router továbbít. Az egyik a 2.4 ghz a másik pedig az 5 ghz. Az utóbbira csatlakoztam és max 350 mbpst mérek vele. Laptopon is, telefonon is. Ellenőriztem a laptopom, írja, hogy a wifi jel 5 ghz. Router beállításaiban is engedélyezve van az 5 ghz. A falbol a modembe optikai kábel jön. A modem lan1 portját a router wan portjával CAT5e kábellel kötöttem össze.

A router amit vettem 300 mbpst tud 2.4 ghzn és 1200 mbps 5 ghzn továbbítani. Olyan mintha annak ellenére, hogy azt írja 5 ghz valójában csak 2.4 ghzn jönne.

Nem tudom esetleg digi ügyfélkapun kellene a bridge mod mellett mást is állítani? Mondjuk az 5 ghzt? De azt meg kétlem, mert ezt a részt a routerem végzi.

2024. jún. 26. 12:10
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Ez az 1200Mbps igazából parasztvakítás, ez az elméleti maximális sebesség az összes csatlakoztatott eszköz számára közösen. AX routerrel, 5GHz-en a 350Mbps teljesen normális. Még a Wifi 7-es, 6GHz-es, 160MHz széles sávval dolgozó routerek sem tudják tartani stabilan a gigabites sebességet, ideális helyzetekben (közvetlenül a router mellett mérve, zajmentes szobában) is olyan 800-900MBps amit bírnak.
2024. jún. 26. 12:18
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
A wifi soha nem lesz olyan stabil mint a vezeték, csoda hogy ennyi jön. Ha telítődik az 5 GHz-es sáv ennyi se fog. A szolgáltató is csak kábelen garantál, minden vezeték nélküli technológia garantált sebessége 0.
2024. jún. 26. 12:28
 3/15 A kérdező kommentje:
Értem. Ezesetben ha ki szeretném használni a max sávszélességet akkor kell egy ethernet kábel a routerből(nem a digis modemből, mivel az bridge modban van) vezetve az eszközbe amit szeretnék használni.
2024. jún. 26. 12:37
 4/15 anonim ***** válasza:
Ez egy belépő szintű wifi6-os router, amin teljesen normális a 350 mbps.
2024. jún. 26. 12:37
 5/15 A kérdező kommentje:

De akkor miért írja, hogy 5 ghz wifin akár 1200 mbpst is tud?

Egy komolyabb routerrel átjönne több is?

2024. jún. 26. 12:40
 6/15 SIDLER22 ***** válasza:
Nem jönne át. Az 5GHz ennyit tud és kész. Nem routerfüggő. Az 1200 mbps meg a a maximum sebességet jelenti amit több eszközzel egyszerre tudsz elérni 5GHz-es sávon. Tehát nagyjából 4 vagy 5 eszközt kéne rákötnöd a routerre és ezeken egyszerre valamilyen sávszél igényes feladatot futtatni, hogy azt ki tudd használni.
2024. jún. 26. 12:54
 7/15 anonim ***** válasza:

Nekem "csak" 500Mbit van gépek és 2 TV lan kábellel bedugva telók-laptop Wi-fin szipákolja a netet. Minden megy ahogy kell. Sose mértem, hogy meg van-e.

Ha egy végponton szeretnéd az 1Gbitet olyan lan kábel és olyan eszköz is kell ami fogadni tudja.

De ritka azaz eset amikor kell ekkora sávszélesség. Esetleg torrent, vagy valami nagy 100GB játék esetén. De én erre is csak rá nyomok azt othagyom mire kell letölti ez is.

2024. jún. 26. 12:54
 8/15 anonim ***** válasza:
Ráadásul a gigabit wifit nem csak a routerednek de az eszközödnek (laptop, mobil) is tudnia kell. Az sem garantált hogy azok tudják.
2024. jún. 26. 12:56
 9/15 A kérdező kommentje:
Értem. Akkor ezek szerint ez ennyit tud. Nem pedig én csináltam valamit rosszúl. Köszi a válaszokat és a segítséget!
2024. jún. 26. 13:09
 10/15 anonim ***** válasza:

Egyébként a 350 wifin tök jó.

A Wifis eszközöknek a 350 bőven elég mindenre. Kábelen gépen pedig nyomhatod 1000-el.

2024. jún. 26. 13:39
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!