Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Telekom optikai net miért nem...

Telekom optikai net miért nem tölt rendesen?

Figyelt kérdés

Fél éve húzták be az optikát (1000/1000), a gépem biztos hogy jó, a merevlemezekkel sincs gond, SSD is van benne, ez egy pár éves gamer PC. Az előző Internet gyakorlatilag stabilabb volt mint ez, sokkal lassabb volt, de azt mindig hozta. 50/10 körül.

Mióta optika van, van hogy egyszerűen alig megy a letöltés. Máskor meg problémamentesen le tudok tölteni 400-500 GB sorozatévadatot úgy hogy hozza a letöltést 800-900 mbit körüli átlaggal, különösebb szakadások nélkül.

Most meg pl. beraktam 15 HD filmet és egyszerűen szenved a letöltés, néha felugrik 200-300 mbitre, aztán leesik és így tovább. 2,5 órája nem bírok letölteni 100 GB anyagot a gigabites nettel, a fele se jött le úgy hogy mindegyik tele van seederrel.

A garantált letöltési sebesség pedig 300 mbit/s, tehát olyan 35 MB/s-el illene letölteni bármikor.

Újraíndítottam a routert, gépet tisztítottam ccleanerrel, a kliensben is váltottam portot.

Miért szarakodik az optikai net? Nagyon jól hangzik a gigabit, de gyakorlatilag a régi netemmel is lejött volna ennyi idő alatt ennek a 10 filmnek ekkora része....VDSL vonalon!

Másnál is van ilyen Telekom optikával?

jún. 3. 13:42
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Nem biztos, hogy a net a gond. Ha lassú a háttértár írási sebessége, akkor először gyorsan indul a letöltés amíg a cache be nem telik utána onnan próbálja a lemezre írni a tartalmat. Mivel nincs már hova írni és még tart a kiírás, a letöltési sebesség visszaesik. Az írás végeztél megint elindul a letöltés, megint eléri a kapacitását, megint leesik a sebesség ami ír. Tipikusan ez a ciklikusan ugráló letöltési sebesség oka.

A másik jelenség a különböző letöltési sebességek és stabilitás között, hogy hány szeletből áll egy torrent. Minél kevesebb és nagyobb szeletből áll, annál jobban tudja röptében írni a lemezre a leért cuccot, mert kevésbé van szétdarabolva.

Hiába van csillió megabites neted, ha az eszköz nem képes utolérni magát és várósorba kerül a kiírandó tartalom. Erre azt szokták tanácsolni, hogy korlátozd le a letöltési sebességet az írási sebesség alá, csak így értelmét vesztette a gigabites net.

Lehetséges magyarázatok:

[link]

A garantált letöltési sebesség itt irreleváns. Soha nem tölthetsz attól gyorsabb, mint amivel a másik oldalon ki tudnak szolgálni. Ha egy darab seedertől töltesz akinek 20 megabites feltöltési sebessége van, a semmiből nem fog neked 300 megabittel tölteni, csak mert te ennyire fizettél elő.

jún. 3. 13:54
 2/13 A kérdező kommentje:

2: Ezt némileg cáfolja hogy máskor probléma nélkül tudok tölteni 800-900 mbittel folyamatosan (egyébként korlátozva is van ennyire a kliensben, 900ra)

Itt minden filmnél legalább 30 seeder van, úgyhogy de, a nettel van valami gond, nem a gépemmel meg a háttértárammal... meg nem is a seederekkel...

Nem kell teljesen hülyének nézned, én is tudom hogy 1-2 lassú seedernél lehet marha alacsony letöltési sebesség is, de itt egy tucat film van berakva egy tonna seeederrel, agyon vannak seedelve.

jún. 3. 13:58
 3/13 A kérdező kommentje:

"Ha lassú a háttértár írási sebessége, akkor először gyorsan indul a letöltés amíg a cache be nem telik utána onnan próbálja a lemezre írni a tartalmat. Mivel nincs már hova írni és még tart a kiírás, a letöltési sebesség visszaesik. Az írás végeztél megint elindul a letöltés, megint eléri a kapacitását, megint leesik a sebesség ami ír. Tipikusan ez a ciklikusan ugráló letöltési sebesség oka."

Érdekes módon amikor egyszerre le tudok húzni 400 gigát úgy hogy 70-80 MB/s alá se nagyon esik a sebesség akkor ez miért nem történik meg?

Semmi probléma nincs a háttértárakkal, ugyanúgy szenved jelenleg SSDre töltve is... annak meg picit nagyobb a sebessége a gigabitnél.

De a sima HDD-m is tud 150-200 MB/s körül írni, tehát a gigabitnek nem kellene megborítania.

jún. 3. 14:01
 4/13 A kérdező kommentje:

Ha ez az egész elmélet amit írtál igaz lenne folyamatosan ez lenne, de néha meg nincs probléma vele, tép ahogy kell neki.

Tehát?

jún. 3. 14:02
 5/13 anonim ***** válasza:
A szeleteket hasonlítsz össze. Elvileg számít és nem mindegy, hogy egy 20 gigás torrentnél 10000x2 MiB írási műveletet kell elvégezni, vagy csak 2500x8 MiB-et, vagy épp 40000x512 kiB-et.
jún. 3. 14:07
 6/13 A kérdező kommentje:

Akkor már csak azt kell megmagyarázni hogy miért van az hogy ugyanaz a torrent egyszer normálisan töltődött le máskor meg nem....

Mert ott a szelet is ugyanolyan... nem vagyok mérnök informatikus de ennyire hülye azért nem vagyok.

Egyszer teljesen normális megy a net, máskor meg nem.

A HDD/SDD résszel semmi probléma, sebessége is tesztelve volt, sentinel se ír rá hibát.

jún. 3. 14:33
 7/13 A kérdező kommentje:

[link]

Íme képen a dolog. Nyilván mindenhol "rosszak" a szeletek, meg kevés a seeder, meg a HDD se jó.. véletlenül se lehet gond a nettel.... á dehogy...

Máskor meg 400 GB simán lejön így 80-90 MB/s átlaggal....szintén vegyes torrentekkel.... szintén ugyanezekre a háttértárakra...

jún. 3. 14:37
 8/13 A kérdező kommentje:
1,5 óra alatt sikerült leszenvedni most 20 gigát, ez máskor 5 perc....
jún. 3. 14:43
 9/13 A kérdező kommentje:

Komolyan mondom nosztalgiát érzek néha a régi VDSL vonal iránt... nem volt gyors, 50 mbit lefelé, felfelé 10 mbit, de gyakorlatilag mindig tudta hozni ezt a letöltési sebességet.

Szerintem amúgy az lehet a megfejtés hogy egyszerűen túl sok felhasználót ültettek rá x/x gigabitre.

Mert amikor elkezdett bejönni a faluba az optika, az első pár hónapban nagyon jól ment a letöltés s mostanság lett egyre rosszabb.

jún. 3. 14:47
 10/13 A kérdező kommentje:

Pl. tegnap ugyanezekre a háttértárakra gond nélkül lehúztam villámgyorsan egy 80 gigás sorozatpakkot....

Egyre erősebb a gyanúm hogy egyszerűen túl sok emberre lett itt elosztva a hálózat és ha sokan vagyunk rajta akkor ez a vergődés van...

jún. 3. 14:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!