Telekom optikai net miért nem tölt rendesen?
Fél éve húzták be az optikát (1000/1000), a gépem biztos hogy jó, a merevlemezekkel sincs gond, SSD is van benne, ez egy pár éves gamer PC. Az előző Internet gyakorlatilag stabilabb volt mint ez, sokkal lassabb volt, de azt mindig hozta. 50/10 körül.
Mióta optika van, van hogy egyszerűen alig megy a letöltés. Máskor meg problémamentesen le tudok tölteni 400-500 GB sorozatévadatot úgy hogy hozza a letöltést 800-900 mbit körüli átlaggal, különösebb szakadások nélkül.
Most meg pl. beraktam 15 HD filmet és egyszerűen szenved a letöltés, néha felugrik 200-300 mbitre, aztán leesik és így tovább. 2,5 órája nem bírok letölteni 100 GB anyagot a gigabites nettel, a fele se jött le úgy hogy mindegyik tele van seederrel.
A garantált letöltési sebesség pedig 300 mbit/s, tehát olyan 35 MB/s-el illene letölteni bármikor.
Újraíndítottam a routert, gépet tisztítottam ccleanerrel, a kliensben is váltottam portot.
Miért szarakodik az optikai net? Nagyon jól hangzik a gigabit, de gyakorlatilag a régi netemmel is lejött volna ennyi idő alatt ennek a 10 filmnek ekkora része....VDSL vonalon!
Másnál is van ilyen Telekom optikával?
Nem biztos, hogy a net a gond. Ha lassú a háttértár írási sebessége, akkor először gyorsan indul a letöltés amíg a cache be nem telik utána onnan próbálja a lemezre írni a tartalmat. Mivel nincs már hova írni és még tart a kiírás, a letöltési sebesség visszaesik. Az írás végeztél megint elindul a letöltés, megint eléri a kapacitását, megint leesik a sebesség ami ír. Tipikusan ez a ciklikusan ugráló letöltési sebesség oka.
A másik jelenség a különböző letöltési sebességek és stabilitás között, hogy hány szeletből áll egy torrent. Minél kevesebb és nagyobb szeletből áll, annál jobban tudja röptében írni a lemezre a leért cuccot, mert kevésbé van szétdarabolva.
Hiába van csillió megabites neted, ha az eszköz nem képes utolérni magát és várósorba kerül a kiírandó tartalom. Erre azt szokták tanácsolni, hogy korlátozd le a letöltési sebességet az írási sebesség alá, csak így értelmét vesztette a gigabites net.
Lehetséges magyarázatok:
A garantált letöltési sebesség itt irreleváns. Soha nem tölthetsz attól gyorsabb, mint amivel a másik oldalon ki tudnak szolgálni. Ha egy darab seedertől töltesz akinek 20 megabites feltöltési sebessége van, a semmiből nem fog neked 300 megabittel tölteni, csak mert te ennyire fizettél elő.
2: Ezt némileg cáfolja hogy máskor probléma nélkül tudok tölteni 800-900 mbittel folyamatosan (egyébként korlátozva is van ennyire a kliensben, 900ra)
Itt minden filmnél legalább 30 seeder van, úgyhogy de, a nettel van valami gond, nem a gépemmel meg a háttértárammal... meg nem is a seederekkel...
Nem kell teljesen hülyének nézned, én is tudom hogy 1-2 lassú seedernél lehet marha alacsony letöltési sebesség is, de itt egy tucat film van berakva egy tonna seeederrel, agyon vannak seedelve.
"Ha lassú a háttértár írási sebessége, akkor először gyorsan indul a letöltés amíg a cache be nem telik utána onnan próbálja a lemezre írni a tartalmat. Mivel nincs már hova írni és még tart a kiírás, a letöltési sebesség visszaesik. Az írás végeztél megint elindul a letöltés, megint eléri a kapacitását, megint leesik a sebesség ami ír. Tipikusan ez a ciklikusan ugráló letöltési sebesség oka."
Érdekes módon amikor egyszerre le tudok húzni 400 gigát úgy hogy 70-80 MB/s alá se nagyon esik a sebesség akkor ez miért nem történik meg?
Semmi probléma nincs a háttértárakkal, ugyanúgy szenved jelenleg SSDre töltve is... annak meg picit nagyobb a sebessége a gigabitnél.
De a sima HDD-m is tud 150-200 MB/s körül írni, tehát a gigabitnek nem kellene megborítania.
Ha ez az egész elmélet amit írtál igaz lenne folyamatosan ez lenne, de néha meg nincs probléma vele, tép ahogy kell neki.
Tehát?
Akkor már csak azt kell megmagyarázni hogy miért van az hogy ugyanaz a torrent egyszer normálisan töltődött le máskor meg nem....
Mert ott a szelet is ugyanolyan... nem vagyok mérnök informatikus de ennyire hülye azért nem vagyok.
Egyszer teljesen normális megy a net, máskor meg nem.
A HDD/SDD résszel semmi probléma, sebessége is tesztelve volt, sentinel se ír rá hibát.
Íme képen a dolog. Nyilván mindenhol "rosszak" a szeletek, meg kevés a seeder, meg a HDD se jó.. véletlenül se lehet gond a nettel.... á dehogy...
Máskor meg 400 GB simán lejön így 80-90 MB/s átlaggal....szintén vegyes torrentekkel.... szintén ugyanezekre a háttértárakra...
Komolyan mondom nosztalgiát érzek néha a régi VDSL vonal iránt... nem volt gyors, 50 mbit lefelé, felfelé 10 mbit, de gyakorlatilag mindig tudta hozni ezt a letöltési sebességet.
Szerintem amúgy az lehet a megfejtés hogy egyszerűen túl sok felhasználót ültettek rá x/x gigabitre.
Mert amikor elkezdett bejönni a faluba az optika, az első pár hónapban nagyon jól ment a letöltés s mostanság lett egyre rosszabb.
Pl. tegnap ugyanezekre a háttértárakra gond nélkül lehúztam villámgyorsan egy 80 gigás sorozatpakkot....
Egyre erősebb a gyanúm hogy egyszerűen túl sok emberre lett itt elosztva a hálózat és ha sokan vagyunk rajta akkor ez a vergődés van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!