Internetadó és torrent ??
Üdv mindenkinek! Mai nap kollégával beszélgettünk, hogy milyen durva lenne ha bevezették volna anno az internet adót, mivel mindketten aktívan játszanunk Online főleg, és nekem októberben 480Gb forgalmam volt. Neki valamivel több, de Ő sokat is torrentezik főleg sorozatokat.
A kérdés az lenne, hogy láttok bármilyen esélyt arra hogy ezt újra előveszik? Illetve olvastuk hogy például Németországban kemény büntetés jár a torrent után. Itthon is várható ilyen, vagy ez olyasmit szülne mint anno maga az internetadó felvetése ??
Egyik sem valószínű.
Az Internetadó a külföldi nagyvállalatokat célozta volna - a vodafone és a Digi felvásárlásával így ez hazai kézbe került.
A torrentet meg idáig sem piszkálták, most sem fogják - túl kicsi és árérzékeny a piac.
#1 nem úgy volt, hogy mindenkinek 150ft/Gb lett volna ? Nekünk végfelhasználóknak?
#2. Jah…nekem tavaly még 3600ft volt az 1000-es net, majd jött az inflációkövetős, és lett 6750ft. Tv előfizetés nincs, csak streaming, úgyhogy még így is ez a legolcsóbb, csere hibátlan legalábbis nálunk 😃 ( digi )
#3. "nem úgy volt, hogy mindenkinek 150ft/Gb lett volna ? Nekünk végfelhasználóknak?"
Nem.
"Az adó alanya a szolgáltató." (2012. évi LVI. törvény a távközlési adóról, amit a 2014. évi T/1705. számú törvényjavaslat egészített volna ki "150 Ft/megkezdett gigabyte" adóval)
(tudom, akkoriban egy kicsi Internet-szolgáltatónál dolgoztam)
#5: Mert fennállt a lehetősége a szolgáltatók - legyenek azok nagy multik (akiknek esetleg még lett volna pénze) vagy kicsi (akiknek nem igazán) - feltehetőleg áthárították volna az adót.
(Nem mellesleg 2008-ban is volt ilyen irányú terv, akkor az adathordozókra kivetett adó csökkenése miatt kapott volna az Internet-szolgáltatás díja egy 0,8 %-os adóterhet - az sem volt közkedvelt, pláne egy világválság idején.)
Azóta ügyesebben csomagolják be az adókat, így kevésbé tiltakozik a nép miatta.
Nem létezik olyan, hogy egy "csak a cégekre kivetett" adó egyáltalán nem érinti a felhasználókat. Teljesen mindegy, hogy egy multiról van szó, vagy egy magán vállalkozásról. Egyik sem szeretetszolgálat. Minden cégnek abból van pénze, hogy üzletel a lakossággal és más cégekkel. Ha megemelik a cégek adóit, akkor a cégek árat emelnek, hogy a megnőtt költségeket ki tudják termelni. Nincs olyan, hogy egy cég majd a saját zsebéből fizeti ki a megnövekedett adókat.
Ezzel csak a kormány propaganda eteti a gazdasághoz nem értő embereket. Ráadásul, ha magasabb a szolgáltatások ára, hogy a cég több bevételt tudjon termelni az adókra, akkor a megnövekedett végösszeg után nagyobb ÁFÁ-t is szed be az állam - ahogy az infláció miatt megnövekedett árakból is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!