Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Vékony kliensen lehet használn...

Vékony kliensen lehet használni cd meghajtót, tv tuner kártyát, mikrofont, webkamerát, bármilyen eszközt?

Figyelt kérdés

Gondoltam rá, hogy jó lenne 5 munkaállomáshoz egy vékonyklienses rendszer. Természetesen Windows 11-et akarunk használni, tehát rdp-vel bejelentkezni a szerverre. Fogalmam sincs hogyan vágjak bele, hogyan kell egy ilyen szervert feltelepíteni, beállítani, stb. milyen licenszek kellenek hozzá. (megéri-e)

De a kérdésem az lenne, hogyha esetleg mégis sikerülne, akkor lehet olyat csinálni, hogy mindenki vékonyklienséhez van kötve egy usb blu ray dvd cd vagy bármilyen meghajtó, pendrive, külső ssd, hdd és ezeket használni a távoli szerveren? üres blu ray lemezre tud ráírni fájlokat? tudok használni webkamerát, tv tuner kártyát? tehát bármilyen usb-s eszközt tudnak használni a felhasználók egyszerűen úgy, hogy bedugják a vékony kliensbe és az automatikusan érzékeli, úgy, mintha sima gépbe dugta volna be? tehát nem lesz bonyolultabb egy pendrive-ot formázni, vagy egy lemezt megírni mint egy sima asztali számítógépen?

tegyük fel az a válasz hogy igen az usb-s eszközök működnek. de mi van, ha pci-e tv tuner kártyát szeretne valaki használni? arra is van lehetőség? tegyük fel belemegy a vékonykliensbe. azt tudom, hogy helyileg tudná használni. de a kérdés az, hogy a távoli szerveren is tudja-e használni ahova rdp-vel van bejelentkezve?

van valakinek tapasztalata ilyen vékony klienses rendszerrel?

2023. febr. 10. 09:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, bár mondjuk a helyi TV tuner az nem a szerveren működne, hanem a kliensen. Igazából abból indulj ki, hogy olyan, mintha egy távoli gépre távoli asztallal csatlakoznál. Az is képes átvenni jópár dolgot a gazdagéptől.

Ez pedig nem az én dolgom, de ugye jól átgondoltad, hogy tényleg ez az architektúra a megfelelő-e? :-)

2023. febr. 10. 09:17
 2/11 A kérdező kommentje:

"a helyi TV tuner az nem a szerveren működne"

De pont ez a kérdésem, hogy lehet-e olyat hogy szerveren működjön, mert helyileg nem akarom használni.

2023. febr. 10. 09:36
 3/11 anonim ***** válasza:
47%

Nem.

Egy bővítőkártyát nem tudsz "átirányítani".

2023. febr. 10. 09:42
 4/11 A kérdező kommentje:
Meg ami mégegy érdekes kérdés, hogy mondjuk van 5 vékony kliens, mondjuk az 1-esben van a tv tuner kártya, és én a 2-es elé ülök le. Tudom-e használni az 1-esben lévő tv tuner kártyát, ha éppen más nem használja?
2023. febr. 10. 09:43
 5/11 A kérdező kommentje:

"Egy bővítőkártyát nem tudsz "átirányítani"."

De akkor hogy oldják ezt mdg a vékonyklienses rendszereknél?

De usb-t át lehet irányítani?

2023. febr. 10. 09:43
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

"De akkor hogy oldják ezt mdg a vékonyklienses rendszereknél?"

Sehogy.

Vagy te hol láttál ilyen megoldást?

A vékonykliens (grafikus terminál) tulajdonképpen egy nagyon minimalista rendszer (szoftveres tekintetben nagyon sokszor valami lecsupaszított Linux), aminek egyetlen feladata, hogy egy RDP klienst elindítson. Általánosságban elmondható, hogy amit egy asztali PC-n, RDP klienssel meg tudsz oldani, azt egy vékonyklienssel is, amit nem, azt pedig azzal sem. Az USB eszközök átirányítását elméletileg támogatja az RDP protokoll, bár én célszerűbbnek tartom a kliensre felcsatolt eszközök mappáját megosztani. De próba szerencse.

2023. febr. 10. 09:52
 7/11 A kérdező kommentje:
De pendrive-ot tudok formázni meg külső hdd-t?
2023. febr. 10. 09:57
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Őszintén? Soha nem használtam RDP-vel fizikai eszköz továbbítását. Elméletileg tudja. Ki kell próbálni...
2023. febr. 10. 10:02
 9/11 A kérdező kommentje:
Tehát ha mondjuk keresnék egy céget akik vékonyklienses rendszerrel foglalkoznak, akkor ők se tudnák megcsinálni azt, hogy a vékonykliensben lévő pci-e tv tuner kártyát vagy usb tv tuner kártyát használjam a szerveren akár egy mási kvékonykliensről?
2023. febr. 10. 10:06
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, de ez már töketlenkedés.

Elmondtam, amit tudok, vond le belőle a következtetést. Normális körülmények között nem arra használják a vékonyklienst, hogy az ahhoz csatlakoztatott TV tuner kártyát majd a szerver fogja kezelgetni, és majd az streameli a tévéműsort a kliens felé. Ez még ha lehetséges lenne, több szempontból sem hatékony. Meg belső kártya esetén 100%, hogy nem járható út, a PCIE, PCI, vagy akármilyen belső buszt nem fog az RDP kliens átdobni a szervernek. De még ha meg is lehet oldani, pocsék lesz a teljesítmény.

Meg aztán tényleg nem erre való egy grafikus terminál. Ez arra jó, ha egy távoli szerveren kell dolgozni, akkor arra fel lehessen csatlakozni. Jellemzően manapság erre olyan esetekben van szükség, ha az adott gépen valami célszoftver fut, amit valamiért nem lehet a kliensgépekre feltelepíteni. Egyébként maga ez az architektúra az esetek több, mint 90 %-ában nettó öntökönszúrás. Ha már a helyi gép erőforrásait (is) használni kell, akkor sokkal célszerűbb, ha első körben a felhasználó azt éri el, és szükség szerint indít egy RDP klienst, ha a szerveren kell dolgoznia.

Egyébként arra is számíts, hogy szükséged lesz CAL licencekre, alapból ugyanis max. 2 ügyfél csatlakozhat egy szerverre.

Amúgy meg ameddig itt rágódunk a kérdésen, már rég felhívhattál volna egy ezzel foglalkozó céget, és megkérdezhetted volna, hogy kivitelezhető-e. 99%, hogy nem, de az a legtisztább, ha megkérdezed.

2023. febr. 10. 10:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!