Miért ilyen lassù az internetem?
Sziasztok, van egy erős modemem a szolgáltatótól és abból 2 felé jön kàbelen a net. Az egyik szobába modem-gép kapcsolat van ott nagyon gyors az internet illetve a modemre csatlakozva a wifi is gyors.
A másik szobában viszont modemből-routerbe és a routerből tovább internet kábellel a laptopba.
A router negyed annyi sebességet tud átadni wi-fibe és kábelen is mint az aki közvetlen a modemet használja.
Modem valós sebessége ált 15-20mb/sec míg a router 1-5mb/sec
Illetve a router nem is bír el több dolgot egyszerre pl letöltés és skype egyszerre mert elmegy az internet egyből.
Maga a router ASUS márka és nincs baj a beállításokkal.
A szolgáltatót hiába hívom állandóan csak a modemet próbálják frissítgetni.
Mi lehet a probléma? Volt már másik router is de az sem teljesített valami hűde jól.
Ja és ha speed testet csinálok akkor a routeren keresztül is 68mb/sec amit mutat pedig épp-hogy döcög.
Az előfizetésünk 500mb/sec.
Válaszokat előre is köszönöm.
Első probléma:
"van egy erős modemem a szolgáltatótól" na ez minden de nem erős
Kettő:
"A másik szobában viszont modemből-routerbe" ha rosszul van konfigurálva, ez is okoz meglepetéskeet. Önmagában, hogy asus nem jelent semmit, lehet egy régi router aminek egy 2mbps dsl kapcsolat is sok.
Szerintem vegyél egy db jó routert, azt rendesen konfiguráljátok fel és azt használd fő routernek és nem lesznek meglepetések
"van egy erős modemem a szolgáltatótól"
A szolgáltatók többnyire szörnyen vacak eszközöket adnak. Nem szabad routerként használni őket, bridge módba kell tetetni és saját, normális routert kell venni.
"abból 2 felé jön kàbelen a net."
Na, itt meg az lehet a gond, hogy sok esetben tényleg csak két port van az eszközön, az egyik gigabites, a másik csak 100mbit. Nyilvánvaló, hogy a 100mbit-es port lassabb.
A router beállítása sem mindegy, mert ha egy router módban használt modemre rákörsz egy másik routert úgy, hogy a WAN portba kötöd, akkor ugye dupla NAT alatt vagy, ami nagyon nem szerencsés.
Konkrét beállítások ismerete nélkül nehezen tudunk segíteni.
A beállításokat nemsokára átnézem viszont ami érdekes, hogy tegnap vettünk egy új routert mert a tegnapi amúgyse volt túl jó. Rákötöttem a modemet a routerre majd azt a gépre és képes volt 309mb/s speedtestet lenyomni majd percekkel később már csak 67mb/s majd 90mb/s és azóta is ezt az alacsony szintet tartja. Míg a másik szobában a másik gép 160 speedtestet csinált.
Szóval nem tudom mi rossz ha képes 309.-re is csak valamiért átlagban jóval kevesebb. A kábel amúgy Cat5e típus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!