Hogyan lehet priorizálni/korlátozni a wifi-re csatlakozó
eszközöket?
Figyelt kérdés
A hálózatra több eszköz csatlakozik, viszont kérdésem, hogy megoldható-e, hogy bizonyos eszközök (akár mac cím alapján, akár valami más módon azonosítva) nagyobb prioritást kapjanak. Van munkagép, aminek szüksége van erősebb netre, van, amiről csak videók futnak, viszont kicsit megakasztja a 4k streaming a hálózatot (sajnos ide csak ilyen erősségű netet lehetett bekötni - egyébként nem gyenge, de ha sok eszköz rajta van, azért megrogy kicsit)
Van arra mód, hogy a router kezelőfelületében mókoljon az ember ezen?
Általában a router (gyártó? típus?) webes adminisztrációs felületén lehet ezt állítani - keress olyasmit, hogy QOS, vagy Bandwidth Control. Ha abszolút nem találsz még ehhez hasonlót sem és tied a router (nem a szolgáltató modemmel egybeépített eszköze), akkor jó esetben alternatív firmware (OpenWRT, DDWRT, (Fresh)Tomato) segítségével talán felvértezhető ilyen funkciókkal.
2023. jan. 10. 12:56
2/7 anonim válasza:
Ha csak buta szolgáltatós routered van akkor ne add meg minden szomszédodnak a wifi jelszavad és nem fogják terhelni a wifidet... :P
2023. jan. 10. 13:27
3/7 A kérdező kommentje:
Gondoltam, hogy lesz irreleváns válasz :D Nem, nem a szomszéd eszi le a Wifit, hanem a TV fogyaszt el a munkagéptől. Egyébként sajnos egyben van a router/modem, szolgáltatótól kapott. Első válaszadónak köszönöm!
2023. jan. 10. 13:50
4/7 anonim válasza:
Ne a wifitől várd a csodát, vagy a tévét vagy a gépet kösd be kábellel és minden gondod elillan. Szinte biztos, hogy nem az internetkapcsolat lesz nálad a szűk keresztmetszet, hanem a wifi. Az nem 4K streamingre való, 2,4 GHz-en (a szolgáltatói vackok általában csak azt tudják) már az FHD is problémás nálam. Amint bedugtam a tévébe a kábelt, bár csak 100-as port van rajta, egyből atomstabil lett.
2023. jan. 10. 14:51
5/7 anonim válasza:
Igen, dugdosd össze amibe lehet kábelt dugni.
Amelyik eszközön lehet ott limitáld a nethasználatot.
Vagy vegyél egy normális routert! Nálam is úgy van, hiába van szolgáltatós doboz. Amikor jöttek cserélni mondtam nekik hogy én biza nem konfigolom át a hálózatomat. Annyi történt, hogy a modemet bridge módba tették, rá lett dugva a routerem és onnan megy minden ahogy eddig. Egy normális routert meg rommá lehet konfigolni hogy kinek mennyi ideig mennyi netet adjon.
2023. jan. 10. 15:11
6/7 A kérdező kommentje:
5G-t is tud egyébként a router, nem csak 2.4-t. Igen, limitálni szeretném a nethasználatot (vagy sávszélességben, olyat lehet?), vagy priorizálni, ez lenne a kérdésem. A kábel lenne nyilván a legjobb megoldás, csak kicsit nehéz lenne kivitelezni, ezért tettem így fel a kérdést, és nem máshogy.
2023. jan. 12. 12:20
7/7 anonim válasza:
Köttess külön netet. Nem nagyon van egyszerűbb megoldás. Traffic shaper kéne neked, de azt nem az egyszerűbb eszközök szokták tudni
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!