Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Mi az a LoRa, LoRaWAN és mire...

Mi az a LoRa, LoRaWAN és mire használják? Hogyan működik? És mire tudom én itthon használni?

Figyelt kérdés

az tudom hogy főleg iot eszközökhöz használják. de hogyan működik?

csillagtopológia vagy mesh? vagy vannak lora tornyok, adók stb.? milyen eszközök csatlakoznak a lora hálózathoz?

2023. jan. 6. 13:54
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

@arpi1969, #10:

"Szóval óvatosan a kilométerekkel amikor egy wifi alig tud 50 métert (0.05km)"

Megfelelő antennákkal és terepen 300 km-t is:

[link]

amikor mikrohullámú Internet-szolgáltatónál dolgoztam, a leghosszabb link 20 km-es volt (5 GHz-en, 30 dBi-s dobantennákkal, kellően magas antennatornyokkal, jó optikai rálátással - hogy a Fresnel-zóna ( [link] ) ne lógjon bele a tereptárgyakba).

"akkor a LoRa ami majdnem ugyanaz mint egy wifi az rögtön 200X annyit tud ?"

Nézzük a Mikrotik LoRa bővítőkártyáját:

"* RF Output power - 862-870MHz (EU) @ 14dBm;

* Receive max sensitivity - 137 dB @ SF12"

[link]

Tegyük fel, hogy van egy ilyen kártyánk 14 dBm kimenő teljesítménnyel.

Erre rárakunk egy 6,5 dBi nyereségű antennát

[link]

(legyen csak 5 dBi, számoljuk bele a csatlakozók és a kábelek veszteségét) - így az antennán mérhető teljesítmény 19 dBm lesz.

1 km-re 868 MHz-en a szabadteres veszteség ( [link] ) 91,192 dB (2 km-re 97,213 dB, 4 km-re 103,233 dB), így a vevőantennánál 19 dBm - 91,192 dB = -72,192 dBm lesz a jelszint.

A vevőoldalon levő 5dBi nyereségű antenna ezen csak javít - 67,192 dBm jelszint. Az bőven elegendő a -137 dBm-es jelszinthez képest.

2023. szept. 6. 01:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!