Mi az a LoRa, LoRaWAN és mire használják? Hogyan működik? És mire tudom én itthon használni?
az tudom hogy főleg iot eszközökhöz használják. de hogyan működik?
csillagtopológia vagy mesh? vagy vannak lora tornyok, adók stb.? milyen eszközök csatlakoznak a lora hálózathoz?
egy ilyen kártyát be lehetne tenni asztali gépbe is és windows alatt használni? mire lehetne használni?
"Mi az a LoRa, LoRaWAN"
A LoRa (a Long Range, vagyis "hosszú hatótávolságú" szóból) egy szabadalmaztatott rádiókommunikációs technika (az ISO/OSI 1. rétegét definiálja). A (Wifi-nél is alkalmazott) chirp spread spectrum (CSS) technológiából származó szórt spektrum modulációs technikákon alapul. A francia Grenoblében székelő Cycleo nevű cég szabadalmaztatta (9647718-B2 szabadalom), amelyet később a Semtech vásárolt fel.
Általában a GHz alatti, az Európában a szabadon használható, 868 MHz-es SRD frekvenciasávot használja.
A LoRaWAN az előbbire épül, a hálózat topológiáját, az ISO/OSI 1., réteg feletti szabályait írja le.
Bővebben: [link]
"csillagtopológia vagy mesh?"
Nagy léptékben csillag, mivel végtében egy központi, Internetre kötött átjáróra csatlakoznak a csomópontok, de a csomópontok között lehet mesh. Bővebben a LoRa-technológiákat menedzselő szervezet oldalán: [link]
"és mire használják?"
Arra, mint írod: IoT. Nagy kiterjedésű, alacsony frekvenciájú, lassú sebességű szenzorhálózatokra, automatizálásra.
"És mire tudom én itthon használni?"
Főként otthonautomatizálásra: időjárás (hőmérséklet, páratartalom, fény, szén-dioxid, lebegő por, szél, eső mérése) érzékelése, öntözőautomata (pláne ha a növényekhez elhelyezel egy-egy földnedvesség-szenzort és csepegtető öntözést használsz), biztonsági rendszer (ajtónyitás-, áthaladás-érzékelő, stb...), világítás-automatizálás, stb...
"ez wan hálózat, szóval több kontinenst kapcsol össze?"
Nem pontosan. A hatósugara pár km.
Viszont felhőbe koncentrálható szóval több hálózat adatai központilag menedzselhető.
"arra használják hogy az utcán lévő okoseszközök, pl. közlekedési lámpák, stb. rá csatlakozzanak?"
Igen az "okosváros" egy felhasználási lehetőség.
"vagy majd az önvezető autók fognak kommunikálni rajta?"
Nem jellemző, arra inkább ott az 5G.
"egy ilyen kártyát be lehetne tenni asztali gépbe is és windows alatt használni?"
Nem. Ez a Mikrotik LoRa átjáróihoz - például ehhez:
készült. De írják is:
"R11e-LR8 is a new concentrator Gateway card for LoRa® technology in mini PCIe form factor based on Semtech SX1301 chipset. It enables LoRa® connectivity for any MikroTik product that has mPCIe slot with connected USB lines."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!