Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Napi többszöri net-elmenésnek...

Napi többszöri net-elmenésnek mi lehet az oka?

Figyelt kérdés
naponta többször elmegy a net, a szolgáltató nem lát hibát, ha a modemet és a routert áramtalanítom, pár perc múlva visszajön, de ha csak az egyiket húzom ki akkor nem. gondolok modem, vagy router hibára, hogyan lehetne szűkíteni, hogy melyik, esetleg mi más lehet még?

2022. nov. 29. 00:56
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

nem tudtam kiiktatni a routert, mert csak modemre kötve egyáltalán nem volt net, vmi IP konfigurációt írt

amikor elmegy, akkor a routeren 3-ból egy narancsra vált, a modemen zöld mindegyik, de ez se mindig így van, mert van hogy a routeren is zöld mind de nincs net

2022. nov. 30. 19:07
 12/19 A kérdező kommentje:
igen mindegyiken elmegy, most már van hogy akkor is amikor csak wifit használok
2022. nov. 30. 19:08
 13/19 anonim ***** válasza:

Nálunk is hetek óta borzasztóan sz@r az internet mind vezetéken mind pedig wifin.

Többször is betelefonáltunk, először azt mondták, hgy már javítják a problémát és küldenek sms-t az érintetteknek, hogyha kész van.

Küldtek is még aznap este. Remélem mondanom sem kell, hogy tulajdonképpen semmi nem változott.

Szóval kb két héttel később ismét telefonáltunk mire azt mondték, hogy hétfőn küldenek valakit, hogy megnézze.

Erre péntek délután visszahívtak, hogy mégsem jön senki, mert nem nálunk van a hiba, hanem náluk a köztpontnál valahol.

Hát ez qrva jó, de azóta (és akkor) sem tud(t)unk semmit arról, hogy mi a lóf@sz van. Se egy email, hogy "bocsi szar a net, de ekkor és ekkorra már jó lesz", se egy sms, se SEMMI!

Értem, hogy a Vodafone a legalja szolgáltató, na de ennyire? Majdnem két hónapja képtelen vagyok egy 10 perces beszélgetésre Discordon vagy bárhol anélkül, hogy ne dobna le 3x legalább.

Lehet, hogy nem a legdrágább csomagért fizetünk, DE FIZETÜNK minden hónapban. És ez jár érte? Visszasírom a UPC-t!

Majdnem 20GB mobilnetem ment el mert nem lehetett a "normálisat" használni, annyira lassú volt.

Ha így megy tovább lehet, hogy fogyasztóvédelemmel fogok fenyegetőzni. (Bár nem tom lehet-e, vagy van-e értelme) Mindegy is. Tele a f-om már a retkes Vodafone-nal.

Bocsi, ha kicsit elragadtattam magam, de ez már kikívánkozott!

Szép napot!

2022. dec. 1. 10:29
 14/19 A kérdező kommentje:
csináltak egy modemcserét, azóta jó
2022. dec. 2. 00:54
 15/19 lambsWILLswallowITall válasza:

Örülök, hogy másokat is foglalkoztatja a dolog, ellenben ha nincs panasz, nincs probléma. A kérdés ettől függetlenül eléggé fontos. Nem értek hozzá, de legjobb tudásom szerint...

Akadozó internet a legvalószínűbb indokon kívül (net szolgáltatók idehaza..) lehet szórási probléma, beállítás, túlmelegedés vagy tápellátási hiba, ezeken belül is több dolog.. De kérdése számomra úgy hangzik, mint aki a megszokott rendszerben új hibát észlel.

Ez esetben hát üdvözlöm 2022-ben, Magyarországon. Könnyen lehet a fővárosból ír, hisz ahol több az ügyfél, több a pén - hiba lehetőség..

Lényegre térve, én (és saját tapasztalatom miatt) ott kezdeném, hogy amióta a UPC fel lett vásárolva, plusz ráadásba eleredt egy vírus, a net fos. A vezetékes. De pár hónapja már a mobilhálózatok is...

Okai:

A hálózati vezetékek többnyire egy szolgáltató tulajdonába vannak, amiket ki is adhat, ritkán éri meg másik szolgáltatónak a másik szolgáltató kábele mellé ugyanazt fektetni. Ez valszeg a T otthonkánk.

Maradjunk még a vezetéknél, a bizonyos "giga erős net" leginkább az új technológiával jönne el, a rendes optikai kábellel. Jelenleg koax fekszik körülbelül mindenhol, amit ugyan költséges lecserélni az új technológiára, ellenben beszerelés után üzemeltetni a korábbi rendszer töredékéért lehet. Elvileg már elkezdték, de az én kerületemben még múltkor el sem kezdték, térkép erről pedig természetesen nincs publikálva. Ha minden más "rendben" van, ez minden ilyen jellegű problémát megoldana, mert feltételezem, hogy nem a szakmai tudás hiánya miatt, hanem a megszaporodott ügyfelek, szolgáltatások, szolgáltatók és adatmennyiségileg magasabb igénybevétel miatt tapasztalhatjuk a színvonalat.

Erre szakmailag szerintem csak az eszetlen, hazai adatirány-felosztás segíthet, hogy sokkal magasabb a letöltési sávszélesség, mint a feltöltési. Úgy gondolom ennek köszönhető, hogy leginkább a kérések tűnnek el, nem pedig egy letöltés áll meg. Ezért is segít az F5 nyomkodás, mert újra elküld pl egy honlap lekérést. Ha a letöltésből tünnének el csomagok, hibás, hiányos oldalak, fájlok töltődnének, vagy nem érkezne válasz egy kifizetésről, ami amúgy végbe ment.. Csomópontoknál is, az igen szűk feltöltési sávszélesség miatt maradhat le pár csimi-csomi (hoppá).

Még a szakmai szóhoz hozzá tartozó "lényegtelen offtopic" csemege, hogy a voda a UPC-s szervizesektől elvette a szervízautót, mert multinacionális cég és neki jól megy.

Még a szakmai szóhoz tartozik, hogy a telekomos ipTV egységek, amik hosszú idő után csak most cserélHETŐek "újabbra", készenléti állapotban minden bizonnyal több ezer forintot legombolnak az emberről áramban, cserébe, hogy megkíméljenek másfél perc elindulási időtől.. Tényleg.. Fogd csak meg, meleg.

Melegről jut eszembe, a főmodemje a T-nek (talán van már "újabb"?) csinál olyat, hogy -szerintem- túlmelegedés végett vagy az egész net tűnik el hosszabb időre, vagy "csak" a WiFi, esetleg abból is csak egy, az 5Ghz-es, ami jobban fűt.

De lehet azt kéne válaszoljam, hogy reklámozzák is, hogy mi a hiba / megoldás, tessék figyelni:

Voda? Elmegy az áram? Jahhhh nem az, hanem csak akad a net? Ajánlom az utóbbi hónapokban szintúgy telítettre kihasznált 4G mobilhálózatunkat, vagy a ki nem épült ötöst. Nem szeretne, csak tényleg kellene net a net szolgáltatásához? 24 órás garanciáért 24 óránként fizethet szolgáltatásán felül, és mi garantáljuk, ELŐNYBEN részesítjük az Ön hálózatának kommunikációját.

Telekumm? Hát vagy megvárja, míg kiépül új hálózatunk, addig nyugodtan alapítson családot, vagy ha sürgős, hogy a vezetékes internet szolgáltatásunkon internet is cseppenjen, fizessen elő azon belül(? felül?) legújabb, netgarancia szolgáltatásunkra.

Lehet, hogy Ön nem készült fel arra, hogy éveket fejlődik vissza az internetezés élménye vagy dolgozóink fizetése, DE mi ezt már tudtuk, és nekünk bejön Magyarország, csendesek az ügyfelek, maradhatunk, maradunk is.

2022. dec. 2. 15:06
 16/19 anonim ***** válasza:

Tényleg meleg az iptv doboz, ma nem is volt használva, készenlétet ezentúl megszüntetem, köszönöm 15-ös válaszoló.

A vezetékes net egy nagyon vékony vezetéken jön, olyan mint egy kis vékony drót, ez lenne a koax kábel?

2022. dec. 5. 02:18
 17/19 lambsWILLswallowITall válasza:

Nagyon szívesen, bár most szembesülök vele, hogy csúnyán elszámoltam magam, de ennek súlya felhasználástól függ:

Tessék nyugodtan ellenőrizni, én árammérőn keresztül megtápláltam, körülbelül 580mA mértem, a kapcsoló által kikapcsolva (alvó üzemmód) lement kemény kb. 450mA-re.... ÉS ez már az egyenáram, amivel a készülék működik, ezt "kényelmesen" meg tudtam mérni, de előtte egy adapter átalakítja a hálózati, váltó áramot neki egyenre, de feltételezzük most, hogy ez elhanyagolható..)

Aki akar a maga kW/h árazásával számolni, segítek:

Tehát csak a készülék, csak a már előállított 15V feszültségen fogyaszt ennyit, a milliről felváltva ez "működés" alatt 8,7 Wattot, "alvóban" 6,75 Wattot jelent. Ezt felváltva kilóWattra (pl. 0,0087) kapjuk meg az alap fogyasztást, ami egy óra, folyamatos üzemre vonatkozik, megegyezve a teljesítménnyel. Mivel a tarifa, fogyasztás, illetve itt még a teljesítmény, kW / 1 órára vonatkozik, ezért itt meg is szorozzuk a saját tarifánkkal az utóbb kapott értéket. Hát nekem itt sikerült elvétenem, így jóval többet számoltam.. DE immár jól számolva:

Körülbelül egy ipTV adapterestül (amivel nem is számolok..mert jó esetben csak 2-7%-al több), egy ~60Ft-os Ft/kWh tarifával számolva, ami összesíti az összes külön tételezett tarifát (hogy ez melyik kategória jó kérdés, de fővárosi és NEM a kedvezményes!!), egy 30 napos hónapban csak 300Ft, folyamatos készenléttel, napi 4 óra tévézéssel-használattal. Tény, hogy nekem sikerült a 20x-osát kiszámolnom hibásan, ami eléggé ordenáré, DE ez az összeg 4 óra napi használatra vonatkozik, ami egy "normális", kikapcsolható készülék esetében 300 Ft helyett 60 Ft lenne egy hónapban.. az is tény, ha ezt elkerülvén kapcsolgatnánk, bekapcsolásonként várni kell körülbelül másfél percet.

Ez EGY ipTV esetében > ami mivel internetet használ, ergo kell neki szintén a hálózat, mindenképp kap egy routert > ami attól függően, hogy miből mennyi és hova kell, esetekben kaphat egy teljesen sajátot (nálunk kettő ilyen is van) > ami alapból szintén továbbítja az internetet, WiFi szórással együtt, két frekvencián > ami durván másfélszer annyit kell egyen, mint előbb említett, méretben nagyobb ipTV csodadobozunk >

Amivel "nincs" probléma, kivétel, ha ez egy olyan helyiség, ahova internet kevésbé kellene, és egyszerűbb megoldások születhettek volna, például nálunk:

nappali sarokba: modem, mellette a router az ipTV-vel, ettől kemény 2 méterre a vékony fal túloldalán a másik szoba sarkán: ipTV, mellette router. Ez "csak" két TV-s szoba, ami mellett mondjuk másfélszer ennyit kér EGY router egy hónapban, ami még szórja is a WiFit, esetünkben két másik készülék közvetlen közelségében, teljesen feleslegesen, körülbelül arányaiban hasonló, plusz fogyasztással. Tény, hogy elvileg igyekszik nem kioltani ugyanazon frekvenciát, finom hangolva azon, de erősen kétlem, hogy ebből 3 darab 3 méteren belül egészséges lenne. Nem beszélve arról, hogy ahol TV van, ott nem nagyon kéne WiFi, a WiFi szórást pedig eleve úgy érdemes kiépíteni, hogy a szórás hatótávolságán kívül helyezünk el újabb forrást. Kertes házban még nem feltétlen jön ki probléma ilyen hülyeségek esetében sem, de társas házak esetén egyre kevesebb "finomhangolási" lehetősége marad a készülékeknek, így egyre több eséllyel oltják ki egymást a jelek, a frekvenciahullámok, valamint többszöri finomhangolásra serkenthetik a routert, mivel egyfolytában azt érzékeli, hogy a frekvencia már foglalt, "terhelt", "telített". ami mind mind csak rásegít egy fos és ingadozó jel eléréséhez a lakásban.

Így elnézést kérek böszmeségemért, valószínűleg sok esetben az 1000Ft-ot se éri el a többlet, felesleges fogyasztás, de ez igencsak függ a felhasználástól és a tarifától.

Végül a kérdésre válaszolva:

A koax-ot régebben a kábel TV-hez használták, ma külsőre ez ugyanaz: vastag nagyjából mint egy elosztó vezetéke, igencsak merev, körülbelül kivétel nélkül fehér szigetelésű kábel. Bár a felirat is kell árulkodjon, de csatlakozása a kerek váz ami a földelés és árnyékolás, apukája pedig középen egy vékony pöcök. Lakáson belül ez megy a modembe, ami feldolgozza, osztja szét patch/ethernet kábelekre. Ez egy vékonyabb kábel, mely esetekben akár igencsak vékony lehet, rontva a széles sávszélességű hálózaton, interneten, jelet nem veszítünk, de sebességet elég könnyedén. Ezeket könnyű felismerni telefon jellegű, de annál szélesebb RJ45-ös csatlakozásából, amely négyzet alakú, sorba a szálakkal. Ami lényeg ezen a kábelen, a sebesség: nemes egyszerűsséggel Cat és egy szám a kategória jelölés: manapság egy általános hálózatba Cat5e (5-ösből csak az E) még teljesen jó egészen 125 MB/s letöltésig, e fölötti, magasabb számmal rendelkező kábel kell magasabb sávszélességekhez, hogy ne veszítsünk a kifizetett sávszélességből.

Koax és nagyméretű testvérei az ún. MFC, az itthoni rendszer tudtommal még túlnyomó részt, de ezt nehéz megmondani (térkép nélkül), mivel a felújítást a "túloldalt" kezdte a Telekom 14 éve, 2008-2009-ben, feltehetőleg olyan csomópontoknál, ahol a kihasználtság közel (ami mára már rég túlhaladta khm) a technikai korláthoz. Az MFC jel módosítással, aktív, fogyasztó eszközökkel rugdossa "messzebbre és szelesebben" a NEM optikai jelet. Az "új" optikai rendszer neve GPON, már valóban optikai, jóval nagyobb erősítés nélküli hatótávval és sávszélességgel. Ez a technológia drága, tehát a kábel és készülék drága, de mivel egy optikai jelről van szó, üzemeltetési költsége sok esetben viccesen töredéke a régebbi rendszernek.

Optikai kábel, de ezeket csak a telkekig fogják lefektetni, vagy a hazai tendenciát követve inkább néhol csak utcákba(?), mert a koax még bőségesen elég minden szolgáltatásra, akár egy egész társasháznak. Tehát akár a kamu régi, akár az új rendszer van mögötted, nálad valószínűleg már csak egy koax fog csatlakozni a modembe, és habár nekem a fővárosba a régebbi MFC van..még az egész kerületemben, az újabb rendszerhez újabb modem kell.

Tehát feltételezem vagy onnan tudni hogy "tök új" modem, esetleg GPON felirat szerződésen vagy a modemen, az MFC pedig a régi, ahogy nekem itt rohad még mindig, az akkor még teljesen oké UPC-s fehér "csodadoboz".

Ide dobok pár tippet is, amiről tudok:

Ha olyan aljzaton keresztül jön be az internet, ami a régi kábeles TV-hez lett kitalálva, nem egészséges azon keresztül a modemhez menni, mert az elektromos csillapítása más, és negatívan befolyásolhatja a fő jelet, amin fut az összes szolgáltatás egybe (akár telefon is). Sajnos nagyon tippem sincs, ezt hogy és miképp lehet felismerni, de a lényeg, hogy a koax a házon belül ne dugaszokon, vagy ha dugaszokon keresztül megy a modembe, ne legyen benne csillapítás, azt ő megkapja máshol, egyből menjen a modembe, lehetőség szerint toldás nélkül.

A főprobléma a régi technológia miatt a szolgáltató oldalán van, ezen nem segíthetsz, ők meg telibe szarnak, amennyire csak megtehetik, ahogy a saját dolgozóikat is. Ellenben van egy átmenetileg (AKÁR) segítő trükk, hogy ha az ember kikapcsolja a modemet, de nem pár percre, hanem órákra, nem tudom pontosan, de 12 óra felett mindenképp megtörténik: ennyi idő alatt a nagy központokban a szerverek eldobják a hozzád vezető címzési utat, amit a gyors kommunikáció végett tartanak meg és dobják el a felszabadítás miatt:

magyarán kapsz egy másik "utat" az "internet" felé, és mivel ezt abban a pillanatban találja ki Neked a rendszer, amikor újra felveszi a kapcsolatot a modemeddel, az akkori leggyorsabb, legelőnyösebb központokon keresztül fog menni onnantól a címzés, kommunikáció, ami AKÁR jobb lehet, mint az azt megelőző. Habár sokszor előnyösnek érződik elsőre, ez azonban menet közben változhat, ahogy a kihasználtság is az adott szakaszon, így ennek az előnye kitarthat egy darabig, (napig?), de könnyen lehet meg se érezni sokszor. Elég rendszeresen időigényes lenne, habár lehet hogy jóval rövidebb kikapcs idő is elég (fél óra? de lehet 8), nem tesztelgettem.

2022. dec. 5. 13:16
 18/19 lambsWILLswallowITall válasza:

Nem sikerült rövidre fognom, mégis kimaradt, hogy a család miért nem váltott

az ottani T-nél az újabb ipTV modemekre, amikkel együtt lehet(?) hogy cseréltek volna mást is. Említeném, mert nem feltételezem, hogy mindenki tájékoztatást kap, de vannak akinek ez lényegi lehet.

Azt hiszem a focimeccs felvételek miatt tette szóvá a kedves ügyfél, hogy ugye megmarad a felvétel funkció továbbra is, illetve lehet-e esetleg felvételt átvinni másik készülékre? (Amelyik funkció amúgy, eleve leginkább úgy megy több készülék esetén is, hogy csak az egyik képes a felvételre, amibe az adathordozót rakták, ami aztán azon készülék teljesítményét van, hogy befolyásolja, és azt jelenti, hogy egyszerre csak egy felvétel mehet egy szolgáltatáson belül (vagy kérhetsz másikba? kétlem). Gratisba ennek a buksija is jól működik, lehet rosszul emlékszem mikor mit csinál, de ha adást megállítasz (ha épp persze nincs felvétel), elkezdi ugyebár rögzíteni azt, ellenben ha kevés a szabad helyed.. kitudja mikor bukod a lemaradt aktuális adást, és vált vissza élőre, vagy mikor kezdi el törölni a felvételeket, és melyiket, mert úgy dönt, hogy akkor most épp az élő adás fontos, hogy meglegyen.)

Mire kiderült, hogy hát némelyik csatorna úgy döntött, hogy akkor mégse tudják mán felvenni maguknak az előfizetők a szolgáltató készülékére a csatorna adásukat.. Néhány, gondolom akkor a sport csatornák közt tuti van ilyen. Akinek ez fontos, legyen tisztába vele, bár az is feltételezhető, hogy sok-sok év múlva, ha csak az adathordozó nem adja be a kulcsot előbb, lecserélnek mindent az újabbra, kevesebb funkcióval, feltételezhetően.

Bár hozzá tenném, én szívesen és viccesen hívom a TV-t az ördög dobozának, mert egyre jobban illik rá. Tény, hogy vannak sorozatok, és emberöltőnkként elszórva néhány jó film az összes, nem plusz díjas csatornákon, ami megérné, ha aznapra befizetnél, és van aki szereti ugyanazt az információt újra és újra látni, hallani, és tud újként hatni, én nem szeretek ismétlésekbe bocsátkozni. És persze különösen taszítónak találom a szándékosan felerősített hangerőjű, lényeges pillanatoknál bevágott (esetenként jelenetet is kivágva, upszi), az évek alatt fokozatosan besűrűsödő, általában sok csatornával egyidejűleg egybekötött, évek alatt egyre terjedelmesebb, valamint társadalmi, tájékoztató és rengeteg egyéb szempontból haszontalan, degradáló reklámokat kapni, amire még ráad általában egy ajánló, melyben láthatjuk az ismétlődő filmekből összeállított, időnként megváltoztatott ajánlókat. Természetesen logikátlanul, ami annyit tesz, hogy érdekeltség és tulajdonjog alapján vannak olyan híres és jó filmek, amit nem igen adnak le jó ideje egyáltalán, van amit képernyőrepedésig ismételnek.

A számítógéppel és az internettel a szórakoztatás szabadsága jött el, ahova a jómódú kapitalista szokásunk ugyanúgy beférkőzött, számomra olyan készüléken, ahol például a legnagyobb videó szolgáltató egy videóját, youTube-ot nem tudok nézni reklám nélkül, nem nézem. Van, hogy egy butaTV-n megnéznék valamit, ha sikerült beszenvedni és megtalálni, de általában elég gyorsan átborul a reklám taszítóságának oldalára a videó érdekessége számomra. Ahogyan ebben abszolút azt látom, hogy immár, ha nem fizetsz a prémium csomagra, azon kívül, hogy legalább Te válogatod ki, mit néznél, ugyanaz, mint a TV.

2022. dec. 5. 14:45
 19/19 anonim ***** válasza:

17-es, Vagy földelsz vagy árnyékolsz a harisnyával. A kettő együtt egy csatlakozóval(kábelvégenként) nem működhet. Ha földelést akarsz, akkor az egy vezetéket jelent.

18-as, Brave böngésző eleve reklám mentesít,így nem kell aggódnod, hogy az így már nem megjelenő reklám, szétcseszi a hangrendszered. Az már más kérdés, hogy a következő lejátszandó média mennyire hangos/túlvezérelt az előzőhöz képest.

2023. márc. 12. 21:54
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!