Lenne igény egy csak szöveges tartalmakat kiszolgáló hálózatra (alternatív web)?
Én saját protokollt írok ami minél kevesebb header infót tartalmaz, főleg csak az adatokat (byteban és nem jsonben/xmlben). Ez játékoknál jön jól. Nem hiszem, hogy általánosságban annyira fontos lenne egy text alapú protokoll/megjelenítés.
Az adatküldés alapja a byte tömb, ami persze lehet bármi, szöveg, számok...de ha már ott a lehetőség nem értem miért csak a szövegeket akarod továbbítani rajta.
Mi az elképzelés? Mire lehetne használni?
Van ilyen, Gophernek hívják, és egy kis létszámú felhasználói bázis mind a mai napig használja.
A web elődjének tekintik, és hiába volt kezdetben hatalmas probléma a sávszélesség, a színes, multimédiás tartalmak fontosabbnak bizonyultak, mint a gyorsaság.
Aztán amikor elterjedtek a mobilok - és a mobil internet -, és ismét felmerült a sávszélesség csökkentése, felmerült újra a Gopher "visszavezetése", de ehelyett inkább a WAP mellett döntöttek.
A Gopher meg lényegében ma már marginális szerepet tölt be, de azért vannak, akik vagy nosztalgiából, vagy egyéb okokból még szeretik használni.
Csak nehéz ma már olyan böngészőt találni, ami a Gophert is támogatja.
"Mi az elképzelés? Mire lehetne használni?"
Ez a kérdésem nekem is :)
Ki hogy képzeli el, mire használná, lát-e benne fantáziát...
#3:
Én webfejlesztő vagyok, mellette játékfejlesztéssel is foglalkozom.
A webre bőven jó ami most van HTTP/HTTPS, fájlokra ott az FTP...
Játékszervereknél főleg ahol adatforgalom alapján van számlázás ott jön jól amit most akarok csinálni, bár eddig is használtak ilyet, csak mindenki megírta a maga packetjeit. A JSON és a google-nek a Protocol Buffers is sokak által kedvelt formátum, ha adatküldésről van szó, akár extra headerek nélkül is használhatóak, mint "protokol".
Elnézve a trendeket - az egyre megnövekvő multimédiás tartalmak részarányát, ehhez kapcsolódóan az egyre növekvő átviteli sebességeket, egyre jobb tömörítő kódekeket; ezzel együtt az adatvédelem egyre inkább növekvő jelentőségét (titkosítás, CORS, CSP, DNT); az egyre komplexebb webes alkalmazásokat (WebRTC, Websocket, WASM,...); amelyek magukkal hozzák a bináris átviteli protokollokat (HTTP/3: QUIC) - nem igazán.
A Web fejlődését (aminek következő szakaszát Web 3.0-nak nevezik) sokan a nagy techóriásoktól (Google, Facebook, Microsoft, Amazon, Apple,...) való függetlenedésben, a decentralizáltságban (P2P) - amikor a tartalomfogyasztó nem csak tartalom-előállítóvá válik (mint a Web 2.0-ban), hanem tartalom-forgalmazóvá válik - az eszközök közötti kommunikációban (IOT, M2M), az előállított tartalmak újfajta javadalmazhatóságában (blokkláncok, kriptovalutá, NFT) látják.
A gopher nem halt ki teljesen, mai napig vannak működő gopher szerverek, kb. 300-330 darab.
Ezentúl ott a gemini hálózat, ami egy gopherhez hasonló, egyszerű, szöveges tartalmakat megosztó hálózat, épp úgy működik, mint mit leírtál. Gemini szerverből kb. 500 létezik, ami nagyjából 1800 oldalnak ad otthont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!