Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Második router configba nem...

Második router configba nem tudok belépni?

Figyelt kérdés

Van egy szolgáltatótól kapot wifis router. Mivel kicsi a wifi hatótávja a házban ezért szereztem egy másik wifis routert. Összekötöttem a main routerrel és az új routeren pedig a wan portba dugtam. Így lett wifi a másikon és minden szuper, elér mindenhova.

Ellenben nem tudom megnyitni a 2. router configját. A 192.168.0.1 a main router configját hozza be. (A másik router hátulján is ez a cím szerepel)

(Azért a WAN port lett használva mert csak ott ad wifit, a többin nem.) Az elsőtől dhcp címet kap, azzal sem tudtam elérni a config oldalt.

2022. márc. 24. 22:34
 1/1 anonim ***** válasza:

Persze, hogy nem éred el a második routert az első routerre csatlakozva, hisz a második router - mivel a WAN portján keresztül csatlakozik az első routerre - is NAT-ol (ami még további bonyodalmakat fog okozni, például nem tudsz a két külön routerre csatlakozott kliensek között fájlmegosztást eszközölni, illetve a második routerre csatlakozott kliensen létrehozott kiszolgálót mind a két routeren át kell engedned - port forward), és a második routerben nincs bekapcsolva a távoli vezérlés (hogy a WAN porton keresztül lehessen konfigurálni), illetve a LAN-oldali IP-címükön keresztül próbálod elérni a routereket (amik egyeznek).

Én amondó vagyok, hogy a második routert le kell fokozni szimpla switché/elérési ponttá. Ehhez:

1. A második router WAN portjáról húzd ki az első routert, csak egy számítógép csatlakozzon a második router egyik LAN portjára.

2. A második routerre csatlakozó gépen keresd fel a második router beállítófelületét (az ehhez szükséges adatok - LAN-oldali IP-cím [ez elvileg, a leírásod alapján 192.168.0.1 lesz]/hosztnév, felhasználónév, jelszó - a router alján illetve a kézikönyvében érhetőek el).

3. Mivel - mint írod - az első és a második router LAN oldali IP-címe 192.168.0.1, ezért a második router LAN oldali IP-címét módosítsd 192.168.0.2-re. Miután elmentetted a beállításokat, a második routert a 192.168.0.2-es IP-címen fogod elérni, ami nem fog ütközni az első router LAN oldali IP-címével.

4. A második routerben kapcsold ki a DHCP szervert - erre nem lesz szükséged, mivel ezt a funkciót az első router fogja biztosítani.

5. Miután elmentetted a beállításokat az első router LAN portját kösd össze a második router LAN-portjával. Így a két router egy fizikai hálózatban lesz, de a különböző LAN oldali IP-címek miatt külön-külön kezelhetőek lesznek.

6. Hogy még könnyebbé tegyük a helyzetet, érdemes a második routerben a vezetéknélküli interfész azonosítóját (SSID) és biztonsági kulcsát (WPA PSK kulcs) az első routerrel megegyezővé tenni - hogy a klienseknek könyebb legyen a két router között váltani - de érdemes őket más-más frekvenciára/csatornára rakni - hogy ne zavarják egymást.

2022. márc. 24. 23:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!