Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Mennyire 'biztonságos' a...

Mennyire 'biztonságos' a torrentezés?

Figyelt kérdés

Már hosszú évek óta torrentezek, tudom, hogy illegális, szóval nem ezzel kapcsolatos a kérdésem.

Tegnap viszont felfigyeltem arra, ahogy egy torrent oldal figyelmeztetett, hogy Magyarországon vagyok és jó lenne egy VPN (nem gagyi oldal egyébként, teljesen korrektül jelezte eddig is, de nem foglalkoztam vele).

Kicsit megrémisztett a dolog és elkezdtem kutakodni VPN után, hogy biztos legyen, hogy a hatóságok nehogy rám jöjjenek (poénosan hangzik, de biztosan értitek a lényeget).

Eddig is tudtam a VPN-ről is, hogy mi az és nagyjából hogyan működik. De ahogy tegnap böngésztem a különböző oldalakat, olyan összegeket kérnek el a szolgáltatásért, amit én nem tudok megfizetni.

Alapvetően egy mezei felhasználó vagyok, nagyon ritkán töltök le valóban nagy adatmennyiséget.

Az nCore, LibraNet és RARBG oldalakat szoktam használni.

Visszautalva ez előbb leírt dologra, soha nem szedtem le például egy 50 GB-os játékot nCore-ról. Szerintem maximum 10 GB szokott lenni a legnagyobb fájl olykor.

Kisebb letöltéseket viszont nagyon sokszor csinálok. E-book kapcsán olykor alig 1 MB-ot, filmek kapcsán meg 3-4 GB-ot, de azokat sem nCore-ról. Ritkán használom, csak akkor valamit igazán szinkronosan szeretnék megnézni, e-bookokhoz a LibraNetet, filmekhez pedig a RARBG oldalakat használom inkább. A RARBG külföldi oldal, ez pedig most még jobban felkeltette a gyanúmat.

Biztonságos ilyen téren a torrentezés?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Ui.: Elnézést, ha kicsit összeszedetlen volt a leírás, még reggel van.

2022. jan. 2. 06:20
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
64%

A jogszabály szerint a jogvédett tartalmak megosztása bűncselekmény. A torrent kliens pedig megoszt, ez a működési elve (nem egy fizikai szerveren van a fájl, hanem a felhasználók számítógépén, ezért gyors egy olyan torrent, amiben sok a seeder, és lassabb, amit mondjuk csak 1-2 ember oszt vissza).

Maga a torrentezés (mármint a technológia) viszont teljesen legális. Több helyen is használják, pl. a Linux rendszerek letöltésekor. Így a szerver kevésbé terhelődik, gyakorlatilag bármennyi letöltő lehet egy időben. Tehát nem a torrentezés illegális, hanem a szerzői jogvédett anyagok megosztása.

A VPN funkciója, hogy titkosítja az adatforgalmat. Az internet szolgáltató nem látja, milyen tevékenységet folytattál, mit töltöttél le vagy fel a VPN-en, hanem csak annyit lát, hogy X GB adatforgalmad volt, Y VPN szolgáltatáson keresztül. Továbbá a cél webhelyek sem látják a valódi IP címedet, csak a VPN szolgáltatóét (az IP címből egyébként elég sok minden kideríthető, és feljelentés esetén beazonosítható az előfizető). Tehát a VPN célja, hogy anonimmá tegyen az interneten.

Viszont van különbség VPN és VPN szolgáltató között. Van, ahol abszolút nem naplóz semmit a szolgáltató. Ezeknél a szolgáltatóknál egy szervert és egy IP címet egyszerre több százan vagy ezren használnak, gyakorlatilag lehetetlen kideríteni, hogy adott webhelyet adott időben ki látogatta meg (illetve mit töltött le vagy fel a VPN-en keresztül). A másik típus dedikált IP címet ad, ez azért jó, mert tiszta IP címed lesz (ami sehol sincs letiltva), viszont ez az IP teljesen névhez köthető. Tehát feljelentés esetén az első verziónál elvileg nulla az esély, hogy rád találjanak, a másodiknál viszont ki kell adni a szolgáltatónak az előfizető nevét.

Egyébként nekem nem illegális dologra kell a VPN. Ha egy weboldalon keresztül megszerzik az IP címemet, ezen keresztül a számítógépem is feltörhető (oké, erre van a tűzfal, de akár ezen is túljuthatnak). Ha viszont nem szerzik meg a valódi IP címemet, akkor egy kicsit nehezebb ezt a támadást kivitelezni (vagyis lehetetlen, ehhez kell az IP címed). VPN nélkül csak az általam megbízhatónak értékelt weboldalakat látogatom, egyébként VPN mögül internetezek.

2022. jan. 2. 10:59
 12/12 anonim ***** válasza:
65%
Most nagyon nagy divatja lett ennek a vpn-nek de ez miatt fölösleges, más miatt jó lehet de torrenthez fölösleges.
2022. jan. 2. 12:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!