Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Miért lett ennyire körülményes...

Miért lett ennyire körülményes internetezni?

Figyelt kérdés
Bárhova megyek, mindenhol el kell fogadni a feltételeket, hitelesíteni kell háromszor, mindent szinkronizálni akar a google mindennel, stb. A tököm tele van vele. Két youtube-fiókom van, az egyikbe állandóan be vagyok jelentkezve, de ha át akarok lépni a másikba, állandóan ellenőrző kódot akar küldeni a google, amiért külön nyissam meg a postaládámat, amit évek óta nem használok. Mi a f**znak? Miért nem lehet egyszerűen bejelentkezni és kész? Meg mindenhol el akarja kérni a mobilszámom, azt is össze akarja kötni a fiókommal... és ha én akarok hozzá mobilszámot rendelni? Hova tűnt az anonimitás? Miért nem lehet úgy netezni, mint régen?
2021. ápr. 6. 08:35
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ezek egy része biztonsági elem, hogy ne tudják mások átvenni a fiókjaid hozzáférését. Ha csak e-mail alapú hitelesítés lenne, akkor amint megszerzik a belépési adatokat, az összes fiókból kizárhatnak. Viszont a telefonra küldött kód egy olyan fizikai hitelesítési lépcső, amivel távolról nem tudnak visszaélni, hiszen ott van a kezedben az eszköz és azon jelenik meg a beírandó kód vagy jóváhagyó ablak.

A másik része pedig a felhasználó jogainak kiterjesztése, ami eddig nem volt jelen: nem dönthetted el, hogy szeretnéd-e pl. a marketing sütiket megkapni (ami például a tevékenységedet figyeli és abból profilt állít elő a targetált reklámokhoz), hanem járt és kész. Most pedig akkor kapod meg, ha hozzájárulsz, elfogadod. Ez még nem mindenhol van így, de ebbe az irányba terelik a szolgáltatókat.

2021. ápr. 6. 08:41
 2/8 anonim válasza:

Lehet, csak macerasabb. A Te dontesed, hogy be vagy jelentkezve,a fiokodba, es minden bejelentkezes bonyolultabb lett a kulonbozo fiokok, szolgaltatasok feltorese es ellopasa miatt.

Az anonimitashoz az az egyik feltetel, hogy sosa sehova ne jelentkezz be (ahova nem kotelezo, pl bank).

2021. ápr. 6. 08:44
 3/8 anonim ***** válasza:

Nem a víz hibája, ha a kacsa nem tud úszni...

Nem az internet hibája, hogy te nem tudod kikapcsolni a 2 faktoros hitelesítést. Én az Instagramot vagy a Snapchatet jó darabig egyszerhasználatos e-mail címmel használtam. (Aztán csináltam egy másik gmail címet, hogy a "hülyeségeimhez" legyen egy külön e-mail cím) Szinkronizálni is csak azt szinkronizálom, amit én akarok, stb.

2021. ápr. 6. 08:51
 4/8 anonim ***** válasza:

Az egész mögött én a jogszabályok változását sejtem.

Viszont így is külön kéne választani a dolgokat szerintem.

Egyrészt van a sütik elfogadása, amire talán lehetne valami olyan megoldás, hogy magában a böngészőben lehetne állítani, hogy minden funkcionális süti elfogadása stb..

Eselteg lehet azt, ha ugyanazt az analitikai sütit használják, akkor azt se kérdezze minden oldal külön..

Másrészt van a Google fiókkezelési politikájának változása, amiben lehet szempont a terrorizmus elleni harc is stb, de erőforrás pazarlás megszűntetése is. Régen könnyebb volt 3-4 fiókot létrehozni, de ugye miért is adjon neked ingyen helyet? Hogy tudja ezt kiszűrni, ha tudja, hogy te te vagy, de ezt mivel tudja megtenni?

2021. ápr. 6. 08:53
 5/8 anonim ***** válasza:
#4-es vagyok és igen, a fiókok feltörése is ilyen "motiváló" a komplikáltabb bejelentkezés felé..
2021. ápr. 6. 08:59
 6/8 anonim ***** válasza:

Erről már írtam itt, itt a #7-es hozzászólásban:

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__internet__1..

A jelenség egy része mögött valóban jogszabályi változások állnak, a másik pedig a felhasználók kényelme és a biztonság.

Másrészt már az internetet is totálisan az üzleti érdekek dominálják.

De csak nézd meg, hogy nézett ki 2001-ben az msn.com: [link] [link]

Vagy akár 2004-ben: [link] [link]

Jó volt? Jó volt. Gyors volt? Gyors volt. És az egész belefért 380 kbyte-ba.

Felmentél, elolvastad a híreket, megnézted az emailjeidet aztán csókolom.

Most a főoldal 3,77 mbyte, tehát 10x akkora, és ha utána görgetsz fel-le, jönnek le még az ajaxos cuccok.

Miközben te ugyanazt csinálod, mint 2001-ben. Felmész, elolvasod a híreket, megnézed az emailjeid...

De mindenre ugyanez igaz. Az átlagfelhasználó ugyanarra használja a Windows 10-ét, mint 10-15 évvel ezelőtt a Windows 7-et vagy az XP-t. De a memóriaigény közben minimum háromszorosára nőtt, SSD nélkül gyötrelmesen lassú, azt pedig már nem is mondom, hogy mennyire ronda.

Közben hetente jön rá frissítés, amitől a legritkább esetben lesz jobb, sok esetben csak lassabb és bugosabb lesz.

2021. ápr. 6. 15:54
 7/8 A kérdező kommentje:
Utálom a kapitalizmust. Nem tudsz berendezkedni hosszú távra semmilyen eszközzel, mert ezek a b*zi frissítések garantálják, hogy 2 év múlva már elévült szar lesz. Itt van pl. az okostelefonom, 5 éves, semmi bajom vele, tökéletesen használnám még akármeddig, nem vágyom több funkcióra, mint amit tud, de lassan már mindenre alkalmatlan lesz, mert amennyi memóriája összesen van, az ma már kb. egy alkalmazás igénye, és minden "alap" alkalmazás egyre több helyet foglal, mivel mindent fejlesztenek. Egyébként ezeket a fejlesztéseket is ki nem állhatom... sokkal jobban szerettem a régi facebookot, mint a mostanit. A youtube is jobb volt szerintem régen. Nem értem egyszerűen, hogy miért kell újítani, ha semmi érdemit nem tesz hozzá az újítás a régihez képest. A Honfoglaló pl. az egyik kedvenc játékom volt régen. Vagy hat verziófrissítését láttam, és minden egyes verziónál azt éreztem, hogy szarabb, mint az előző volt. Ma meg már eljutottunk odáig, hogy interneten nem is lehet játszani, ezzel nagyjából ki is nyírták a játékot.
2021. ápr. 6. 19:04
 8/8 anonim ***** válasza:

Kapitalizmus ide vagy oda, attól még lehetne ezt jobban csinálni. Nézz meg egy 25 éves autót, meg egy mait, a mai mennyivel kényelmesebb, csendesebb, környezetbarátabb... ehhez képest egy mai és egy 25 éves gép között alig van különbség.

Sőt, manapság divat lett mindenre wifit tenni, a legegyszerűbb otthoni tintapatronos nyomtatóra is. Namost, bizonyos típusú nyomtatókat komoly szopás beüzemelni wifivel... nem részletezem, de ahhoz képest az, hogy egykoron a DOS-ba be kellett írni két sort és ment az SB hangkártya, hát az maga a megtestesült plug'n'play.

Ettől az erőltetett fejlődésmániától nekem is herótom van.

Az ismerőseim nagy része is ugyanúgy használja a gépet, mint 10-15 évvel ezelőtt. Ugyanúgy letöltögetik a zenéket, berakják Winampba, playlisteket gyártanak belőlük...

A Winamp is egy olyan program, ami kb. 10 éve nem kapott érdemleges fejlesztést, de nem is kell, mert így jó, ahogy van, miközben minden egyes Windows kiadásban megváltozik az aktuális media player, most valami Groove néven fut, és minden kiadásnál egyre lassabb, egyre nehezebben kezelhető, egyre kevesebbet tud, egyre vacakabb. Mindezt úgy, hogy a Windows 98 media playere is képes volt nagyjából mindenre, ami az átlagfelhasználónak kell ( [link] ).

Én a magam részéről Linuxot használok, Openbox ablakkezelővel, amihez legutoljára 7 évvel ezelőtt érkezett frissítés. GTK2-es Clearlooks témával, amiből 2010-ben jött ki a legújabb verzió. Akkor is nagyon jó volt, most is az. A levelezőm (Sylpheed) így néz ki: [link]

A klasszikus asztali elrendezést használja, mindamellett gyors, kényelmes, barátságos megjelenésű. Ezerszer inkább használok egy ilyet, mint mondjuk a Gmail lassú, tapicskolásra optimalizált, nehezen átlátható, fos levelezőjét.

2021. ápr. 6. 21:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!