Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » CAT5E kábel 1G helyett 100Mb,...

Luigi2 kérdése:

CAT5E kábel 1G helyett 100Mb, lehetséges okok?

Figyelt kérdés
Kb 10 méteres csak. Ugyanazon a porton rövid kábellel kijön 6-700 mbps, valahol eltűnik a hosszún. Feltételezem, bár nem értek hozzá, hogy ha hibásan tettem volna rá a csatlakozót (rossz sorrend, kontakt), egyáltalán nem lenne net. Illetve párhuzamosan fut a 220-as vezetékkel, ami szintén nem szerencsés, de ez tudja vajon lassítani is? Elég gány módon lehet behúzva mert nem mozdul, különben kipróbáltam volna egy jobb kábellel.

2021. jan. 23. 09:26
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Rossz krimpeles, rossz sorrend, csatlakozoban kabel kontakt hibas, ezer hiba lehet. Krimpeld ujra a csatikat.
2021. jan. 23. 09:40
 2/12 anonim ***** válasza:
Ha van krimpelőd, valószínűleg van kábeltesztelőd is, egy készletben szokták árulni. Ha nincs, érdemes beszerezni egyet. Azonnal kimutatja, ha gond van.
2021. jan. 23. 10:18
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm akkor mégiscsak lehet rossz sorrend az oka. Az biztos, hogy tökéletesen passzol a két vég (olyan szempontból, hogy nincs keresztbekötés) de megvan a gubanc. Egy gyári kábelről mintáztam, de rosszul láttam az egyik színt. Így egy pár "szét lett választva", amiről nem gondoltam, hogy probléma, de akkor mégiscsak...izgi, kiderül hamarosan.
2021. jan. 23. 10:25
 4/12 A kérdező kommentje:
2-es: köszi. Tesztelőm nincs sajnos (nem is tudom 10 méter távolságból hogyan lehet? Épp ezen gondolkodtam) de szerintem az általam elkövetett hibát nem mutatná ki (ha jól sejtem)
2021. jan. 23. 10:28
 5/12 anonim ***** válasza:
De kimutatja. Két részből áll, akár 100 méter távolságot is átmegy. Mindkét végén 1-8-ig vannak ledek, ezeknek mind, sorba, és egyszerre csak egynek szabad felgyulladni. Ha nem sorba gyullad fel bármelyik oldalon, elrontottad a sorrendet. Ha valamelyik nem gyullad fel, az a szál nem érintkezik. Ha pedig egyszerre több gyullad fel, a kábel zárlatos.
2021. jan. 23. 11:31
 6/12 A kérdező kommentje:

Ja vágom, azt nem tudtam, hogy két részből áll.

De azt elvileg nem tudhatja, hogy én

nf-n-zf-z-kf-k-bf-b vagy nf-n-zf-k-kf-z-bf-b

sorrendet tartok, ha mindkét végén ugyanaz van, nem?

Először az előző sorrendben kötöttem be mindkét végét, akkor volt 100mbps, most helyesen bekötve kiverte majdnem a gigát (960mbps)

Nem gondoltam volna, hogy ennyit számít!

Nagyon köszi nektek.

2021. jan. 23. 14:40
 7/12 anonim ***** válasza:
Az mindegy, hogy A vagy B féle képpen kötöd, a lényeg az, hogy ugyan az legyen mindkét végén. Amikor az egyes tüskékre áramot küld, a túloldalon a másik felének ugyan azon a tüskén kell érzékelnie. Ha így van, mindkét egységen sorban gyulladnak fel a ledek. Ha valahol félrement, a fogadó egységen rossz lesz a sorrend. Ha pedig egyáltalán nem gyullad fel valamelyik, akkor az a vezeték nem érintkezik egyáltalán. Olyan is lehet, hogy egyszerre több gyullad fel, akkor a kábel zárlatos. Találkoztam ilyennel itthon, amikor a fali csatlakozókat szereltem fel és teszteltem.
2021. jan. 23. 14:57
 8/12 anonim ***** válasza:

Remélem a 2. sorrendt követed mert az első nem helyes. Persze fog működni, de anomáliák, csomagvesztés jelentkezhet, de ha szerencséd van akkor tökéletesen üzemel.

Mindenestre maradjunk a standard színsorrendenknél.

2021. jan. 23. 15:36
 9/12 A kérdező kommentje:

Igen a másodikat! Először az elsőt, az nem volt jó.

De én is azt hittem, mindegy, pedig nem. Pld a 3 és 6 közösen csavarodó páron kell legyen. Nálam ez nem stimmelt (ettől függetlenül ugyanaz volt a sorrend mind a két végén) és emiatt tizedakkora volt a sávszél.

2021. jan. 23. 16:30
 10/12 anonim ***** válasza:

"nf-n-zf-z-kf-k-bf-b vagy nf-n-zf-k-kf-z-bf-b"

A 2. a B bekötés. Az első nem tudom mi, lehet mikor írtad véletlen felcserélted itt gyakorin csak (az elejét).

A bekötés: zf, z, nf, k , kf, n, bf, b

B bekötés: nf, n, zf, k ,kf, z, bf, b

3 féle kötést használhatsz:

A-A, B-B, keresztökétés A-B

"220-as vezetékkel" természetesen okozhat zajt, de ezzel semmi probléma nincs mivel a keretekben van CRC rész, amely a csoportos bithibákat javítja, az egyedi bithibákra meg ott van az ECC.

2021. jan. 24. 03:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!