Ha google chrome-ba mentek le nagyon sok dolgot az mennyire biztonságos?
Nekem rohadt sok dolog volt papírokon. Álláskereső portálok, különböző honlapok, könyvek, ilyen olyan cikkek amik érdekesek, felnőttfilmek. Szóval most ami papíron volt azokat elmentettem könyvjelzőnek.
Illetve volt olyan hogy Filmek amiket meg akarok nézni ha lesz időm, meg PC játékok amik jók lehetnek. Ezeket meg Google jegyzetbe.
Kérdem én, hogy ezeknek mi az esélye hogy eltűnik?
Szinkronizálva van természetesen a Gmaillel így telón is látom.
Nyilván van esélye hogy a Google bedől és minden elveszik, mint ahogy annak is van matematikai esélye, hogy tűz üt ki és leég a ház. Most a statisztikailag kicsi esélyt tekintsük nullának.
De ilyen lehet hogy pl. vírus? vagy mit tudom én mi jöhet még ami elvesz minden adatot? :O
Egyrészt ott van az adatvesztés lehetősége, ami nem elvetendő.
A biztonsági mentés első számú szabálya, hogy fontos adatot nem tárolunk egy példányban. Minimum kettőben, lehetőleg több fizikai helyen, időnként ellenőrizve a példányok integritását.
Szóval kizárólag a Google termékeiben tárolni dőreség.
Bármikor bemondhatja a cég az unalmast, bármikor mondhatja azt, hogy "megsértetted a közösségi elveit, ezért törlik a fiókodat", stb...
Másodsorban ott az adatvédelem kérdése: olyan (amerikai nagy gigavállalat[ok] által üzemeltetett) szolgáltatásokban tárolni privát adatokat, ami deklaráltan felhasználja azokat, veszélyes.
Javasolt a Google szolgáltatásai helyett alternatívákat keresni:
* Google Chrome --> Firefox (van titkosított könyvjelző kiegészítője: [link] ), Brave
* Google Search --> DuckDuckGo, Searx, Qwant
* GMail --> Protonmail, Tutanota, Mailfence
* Google Drive --> pCloud, mega.nz, Degoo (kiegészítve röptében titkosító és anonimizáló szoftverrel - például a Cryptomatorral)
Elvileg kilehet menteni belőle a dolgokat, a könyvjelzőket tuti, jelszókat is (bár azt nem tudom, hogy alapból lehet-e)
Ha ezeket megcsinálod időként, akkor minden rendben van. Nekem is mindenem a googleban van, a legfontosabb dolgok pedig 3-4 HDD-n tárolva.
C:\Users\NÉV\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default
Itt van egy Bookmarks és egy Bookmarks.bak nevű fájl. Ezeket kell néha-néha kimásold valahova. (pendrive, felhőtárhely, stb)
Jegyzettömbbe behúzva láthatod is a tartalmaikat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!