Router beállítása, konfigurálása?
Albérletbe költöztünk. A főbérlő azt mondta, használjuk közösen a netet.
A falból jön ki egy Ethernet kábel, elmondása szerint azt bele kell dugni a routerbe, és máris van wifi.
Nos, ez nem így lett :( összedugás után semmi sem történik. Wifijel persze van, de internet nincs.
Nem vagyok gyakorlott az ilyesmiben. Kell valami jelszó a főbérlőtől? Esetleg a szolgáltatónak kell szólnia?
Olvass vissza és előbb a kérdésekre válaszolj. Alapvető információk hiányában senki sem tud neked tanácsot adni.
Tehát a legfontosabb:
Van-e net, ha a routert kihagyva közvetlenül a gépre kötöd rá a kábelt?
Ha nem, akkor valószínűleg PPPoE kapcsolat. Tehát szereznek kell account -ot.
Ha igen akkor Dinamyc IP, de hogy pontosan megmondjuk mit kell ilyenkor állítani, kell a router pontos típusa is. TP-Link ok, azon belül mi a típus? (A címkéjén ott van).
Illetve közvetlen kapcsolatnál nézd meg pontosan milyen IP címet kaptál?
ezt így kell grafikus felületen: [link]
Vagy parancssorba az ipconfig paranccsal.
Nem lenne egyszerűbb jelezni ezt a problémát a főbérlőnek?
:-)
Jaaa bocs, manapság mindenki olyan okos, hogy majd ő megoldja, ez a legnagyobb baj!
Oké utolsó ( részben ) igazad van, szerettem volna megoldani magam, de nem azért mert okosnak hiszem magam, hanem mert ilyen vagyok. Ha lehet megoldom magam. De ami nem megy... 😀
Utolsó előtti, köszi a részletes választ. !
Apró segítség:
Ha Dinamyc IP -vel csatlakozni lehet, akkor a már bekábelezett router -ek többsége (TP-Link -eknél úgy rémlik, mind tudja ezt) egy reset után automatikusan a legkisebb szabad IP tartományú címmel boot -ol. Tehát ha a router rá van kötve a falból jövő kábelre; áram alatt van, akkor a "reset" gombot kb 15 másodpercig nyomva tartva (némelyik modellen ez süllyesztett gomb, amit pl egy kiegyenesített gemkapoccsal könnyen lehet használni; mások esetén dupla funkciós gomb: "WPS/Reset" ahol utóbbi funkcióhoz hosszan kell nyomni a gombot, előbbihez röviden) újraindul a router mindenféle esetleges korábbi konfiguráció betöltése nélkül és az esetleges Dinamyc IP beállításokat észlelve automatikusan a legkisebb szabad WAN IP címmel indul, ami után rögtön van internet is. Ezek után már csak a wifi nevét (SSID) és jelszavát érdemes konfigurálni, illetve ha nem szükség a WPS -t kikapcsolni, illetve egyéb 'extra' dolgokat is be lehet még állítani.
Ha PPPoE kapcsolat van, akkor annak felhasználónevét és jelszavát is a főbérlőtől kell megkérdezni.
Megjegyzés:
Én csak akkor mondanám azt, hogy csak a kábelt kell bekötni és jó lesz, ha Dinamyc IP kapcsolat van, illetve tudom, hogy értesz valamennyire a router -ekhez/hálózat struktúrákhoz. De még Dinamyc IP -s kapcsolat esetén is mondanám (még ha értesz is hozzá), hogy milyen WAN IP címeket használhatsz a router konfigurálása során... Már csak azért is, hogy ne okozz véletlenül IP ütközést, illetve hogy biztosan működjön nálad is az internet.
Ha pedig kicsit is gyanús, hogy nem értesz hozzá, megkérdezném: "Segítsek beállítani a router -ed?"
...
Lehet hogy csak én vagyok ilyen, de ha már felajánlom hogy közösen használjuk a netet, nem szeretném ha ebből neked kellemetlenséged adódna...
Végülis megoldódott, szóltam a főbérlőnek, elvitte a routert, két perc alatt beállította és működik :)
Mindenkinek köszi a segítséget és zöld kéz!
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!