Miért csak ennyit tud a 100Mbps-ből a Wifim?
Van egy TL-MR6400. TP-Link 4G-s routerem.Ez most 4 napja Wireless Router Mode-ban fut, amióta bekötötték a mikrohullámú 100/10 Mbps-s netet. Garantált az 50/5 Mbps.
Kábelről jön, 70, 80 vagy akár 90 fölött is a letöltés, de wifin csak 6, 7 esetleg ha jó keve volt 10 körül tudott kipréselni magából. Frissítettem a rouert firmwarjét, mostanra már felkúszik 16. 18 esetleg akár 20 fölé is, de még mindig karcsúnak találom. Az eszköz elméletileg tudná akár a 300Mbps-t is. A beállításai között nem találok semmi olyat, ami korlátozhatná.
Miért ilyen tetülassú mégis? Van ötletek, mi foghatja vissza? Nincs vendéghálózat, nincs semmi sallang rajta, csak a pucér WAN kapcsolat és a Wifi.
Köszönöm a segítségeteket.
"Az eszköz elméletileg tudná akár a 300Mbps-t is."
A 300 Mbps a router vezetéknélküli interfészének adatrátája.
Mivel a router és a rá csatlakozó kliensek ugyanazon a frekvencián kommunikálnak, különféle ütközéselkerülési technikákat kell bevetniük, így a gépen tapasztalható aggregált (le+feltöltés összesen) adatátviteli sebesség igen optimális esetben maximum az adatáta fele - 150 Mbps - lehet.
Ráadásul a routeren 10/100 Mbps-os kábeles Ethernet-portok vannak, így 90 Mbps-nál többel nem tud kommunikálni kábeles irányba. A WAN port irányába/irányából jövő forgalomra még hatással vannak a router útválasztási/tűzfal funkciói is - ezekkel a router kis processzorának és kevéske memóriájának kell megküzdenie.
"Miért ilyen tetülassú mégis?"
A sebességet befolyásolja még a kliens is: ha például az csak 802.11g szabványú, akkor az 54 Mbps-os maximális adatrátával max 26 Mbps aggregált adatátviteli sebességgel lesz képes forgalmazni.
Illetve ott vannak még a rádiós terjedés problémái: a mikrohullámú sugárzás kb. úgy terjed, mint a fény: ha valamibe beleütközik, abban elnyelődik, azon szétszóródik, arról visszapattan - vagyis gyengül és torzul, ami sebességcsökkenést és kapcsolati instabilitást okoz. Ráadásként más interferáló adók is befolyásolják negatívan.
Köszönöm, hasznos válasz volt.
A kliens tudja ugyan a802.11a/g/n szabványt, mitöbb,30Mbs-s támogatná. (egy Intel Centrino Advanced-N 6235 kártya van benne)
A mikrohullámú adó is max 300-400m távolságra van, tökéletes rálátással. Igaz, van egy födém a router és a kliens gép között.
Kábelezés, hogy kábelen hozzam le a rouertől a netet nem járható. Próbáltam egy Wifi extendert beüzemelni, rosszabb volt, mint nélküle.
Vagyis tudjak rá, hogy sokkal többet a kb. 20/9Mbps-nél nem várhatok?
"... szabványt, mitöbb,30Mbs-s ...."
Természetesen a 300Mbps-re gondoltam
"A kliens tudja ugyan a802.11a/g/n szabványt, mitöbb,30Mbs-s támogatná. (egy Intel Centrino Advanced-N 6235 kártya van benne)"
Fenn a router közelében mekkora sebességre képes?
"Kábelezés, hogy kábelen hozzam le a rouertől a netet nem járható."
Esetleg áramhálózati adapter-pár bevonásával - például ilyesmivel
a 230 V-os hálózaton keresztül - már ha egy fázison van a fenti és a lenti áramhálózat - sem? Az egyik ilyen adapter bedugod a routerhez közel, a másikat meg lenn - arra rácsatlakozhatnak a vezetéknélküli eszközök, nem lesz "útban" a födém.
A router közelében egész jól produkál, bőven a minimum fölött. mit belinkeltél nagyon jónak tűnik, és valószínüleg meg is oldaná a problémát, viszont most nem fér bele a köségvetésbe, de a linket elmentettem. :)
Egyébként közben frissítettem a firmware-t, és sokat javult a helyzet. már lent is el ketyeg 20Mbps körül, ami a 6 esetleg 7hez képest óriási javulás.
Sokat segítettél, köszönöm neked. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!