Hogyan lehet kiegesziteni a meglevo netet vagy egy masodikat bekottetni?
Sziasztok!
500-an Telekom netunk van a hazban masod magammal. A lakotrsamnak van okostv, laptop, telefon. Nekem okos tv, telefon, laptop es egy internetes Cisco telefon.
Otthonrol dolgozom es egesz nap skypon vagyok es telefonalok a netes telefonnal.
Amiota a lakotarsam otthon van egesz nap es megnovekedett a net- igeny az internetem tok lassu es a telefon se, se a skype nem mukodik rendesen. A telefon allandoan lekapcsol a netrol, de ha rajta van is szakadozik es gyenge.
A fonokom mar kezd ideges lenni emiatt es en is.
A router fent van az emeleten. Az en szobam a foldszinten. Van egy TP-Ling 2.4ghz extenderem, amibe az internetes telefon be van dugva, mert csak ugy mukodik. Itt a foldsiznten nincs kabel behozva igy nem tudom a routert fentrol elmozditani.
Mivel lehetne javitani az en netemet?
Nap kozben nem megy se a tv se mas az en reszemrol a laptopon es telefonon kivul. A mostani sebessegem 9 es 10 kozott mozog, ami egy nagy loszar.
Be kell vezettessek egy masik routert lentre, vagy lehet valamivel segiteni rajta? Most a telekomtol elerheto legjobb netunk van arra a teruletre, ahol mi lakunk.
Vagy vegyek egy brutal hosszu telefon kabelt es vezessem fel a routerig?
Az 500mbps nagyon sok. Mennyi van felfele?
Amikor szaggat mekkora sávszélesség van használva?
Milyen router osztja szét a dolgokat?
WIFIn vagy?
Jó eséllyel "csak" egy QoS képes router kell neked, de a fenti válaszok fontosak lennének.
A meglevő routeren QOS szabályzást ês sávszélesség korlátokat aktiválni, a lakótárs torrentkliensén beállítani hogy ne full gőzzel zabálja a sávszélességet.
De egy UTP kábel kihúzása a te szobád és a meglevő router közt is jó ötlet a végére egy AP módba állított egyszerű wifi routerrel.
Az 500-bol toredek jon csak at. En, ha minden megy akkor 15mbps- ot kapok csak, ha szakadozik akkor 9mbps.
A laptop wifirol megy a telefon meg az extenderbe van bedugva, ami WPN-el kapcsolodik a routerhez.
Sagemcom a router, amit a Telekom adott.
Legegyszerűbb lenne lehúzni egy UTP-kanócot az emeleti routertől a szobádig, ráakasztani egy switchet/AP-t...
Mind sebességben, mind megbízhatóságban a wifi a fasorban sincs a dróthoz képest...
Gondolom mar kiderult, hogy egy technologiai analfabeta vagyok.... :D
Mi az az AP, amit ra kell tegyek az UTP kabelre? :)
AP = AccessPoint
Tehát ez szór WIFIt. Igazából bármely otthoni wifi router egy AP + switch (kábeles elosztó) és egy router (kapcsolatot teremt két vagy több hálózat között) egyben.
Neked a gyenge WiFi lefedettség a gondod + a tény, hogy WiFin a levegő osztott közeg, így mindig lesznek ütközések.
A megoldás, hogy kábelen vezesd el a szobádig az internetet és ott oszd meg tovább magadnak. Ha csak kábelen kell, akkor egy switch elég (ezt nem kell konfigolni és olcsóbb), de ha szeretnél stabilabb WIFIt, akkor vegyél egy routert és konfigold be helyesen. (10-15perc)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!