Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Szervergép ideális lenne?

Monakritika kérdése:

Szervergép ideális lenne?

Figyelt kérdés

Nemrég kitettem egy kérdést a gyakori kérdésekre, " Új gép, vagy jelenlegi fejlesztése? "

És végül most úgy vagyok hogy inkább cserélek, mert nem éri meg fejleszteni.

Nézegettem gépeket, de olyan áron vannak, hogy leestem a székről. Viszont talán találtam egy kiskaput.

Szervergépek, amik kb 2x többet tudnak mint a mai erős gamer gépek, de töredékébe kerülnek. Viszont nekem valami gyanús, ezért kérek tanácsot.

Van nekem egy otthoni stúdióm, ahol zenéket csinálok, animálok, néha játszok. A jelenlegi gépemet kicsit kezdem már kinőni, viszonylag még gyors, de sajnos vannak gyenge pontjai.

Azon gondolkoztam, mi lenne ha inkább vennék egy szerver gépet ( persze használtan ) és egy kis átalakítás után azt használhatnám. Viszont a kérdés az, hogy lehet használni ilyen tevékenységekre? Vagy felejtsem el?

Nekem fontos lenne most az erős proci, akár több is, meg a ram.

Ami biztos, ha vennék egyet, raknék bele 2 quadro 4000-et, és háttértárat cserélnék bele ( helyzettől függ ).

Valakinek van tapasztalata milyen szervert használni asztali pc-ként? Ha nem működne ti mit ajánlanátok?

(Tényleg nagyon kevés lenne a keret, max 120.000 forint)

2019. júl. 19. 00:58
 1/4 anonim ***** válasza:

Szerver proci és alaplap sokkal többe kerül mint az azonos teljesítményű desktop variáns, melyik tud "2x többet mint a mai erős gamer gépek" pláne úgy, hogy még olcsóbb is? Akár használtan, ennek semmi értelme, a szerverpoci a megbízhatósága miatt sokkal többe kerül, és többnyire jóval lassabbak az energiatakarékosság miatt. 32 magos Epyc 7601 (2.2Ghz) 1.7 millió forint, 32 magos threadripper 2990WX(3Ghz) 600 ezer forint. TR sokkal gyorsabb, ugyanúgy támogat quad channel memóriát, ecc ramokat, meg amit csak akarsz - és harmad annyiba kerül. Amikor a szerverpoci olcsóbb, akkor garantáltan azért olcsóbb mert semmire sem jó már.

A quadro 4000 egy 2010 es, fermi gpu, az nvidia fx5 sorozat óta készült legszarabb gpu járól beszélünk, borzalmasan melegedett, és még csak nem is volt elég gyors ahhoz hogy ez indokolt legyen. Konkrétan ilyen memek mentek annak idején

[link]

De még csak értelme sincs, semmiféle pluszt nem ad ilyen felhasználás mellett a quadro, vagy szükséged van zenélés mellett duplapontosságú számítási kapacitásra? Egy rx 460 több mint 3x olyan gyors, harmad akkora fogyasztással. De még egy r5 2200G is erősebb integrált gpu t kapott.

Több processzorral nem lineárisan nő a teljesítmény, még a több magos processzorral sem, ez akkor jó amikor egymástól teljesen függetlenül tudnak dolgozni a procik(ilyen helyzet amire a szervereket többnyire használják). A leírtak alapján te semmi ilyesmit nem csinálsz, ezek mind teljesen párhuzamos feladatok, egy második\sokadik processzor csak lassítaná a folyamatot a behozott késleltetés miatt.

Ez egy rettenetes ötlet, az egyetlen akinek megéri az aki rádsózza a ráragadt ezeréves szemetet. Nem azért mert szervergép, tök mindegy milyen célfelhasználásra készült, ha olcsó akkor lassú, ezért olcsó. Ennyiből 2200g+olcsó lap+normális táp+amennyi ram még belefér a keretbe.

2019. júl. 19. 06:15
 2/4 anonim ***** válasza:

Értelmetlen.

A szervergépek olyan működésre vannak kiélezve, aminek otthoni használat során semmi hasznát nem veszed. Természetesen ettől még lehet otthonra szervernek szánt gépet használni - hiszen ez nem egy külön architektúra -, de nincs sok értelme. Nem mennél semmire a többletlehetőségeivel, és abból az árból már egy izmosabb otthoni használatra kiélezett PC-t is tudnál építeni.

Csak zárójeles megjegyzés: jelenleg is futtatok szervert kommersz asztali (irodai) PC-n. Extrém kis terhelésnek van kitéve (pár szenzort ellenőriz a munkahelyemen, és erre kell szükség esetén SSH-val ránéznem), erre a célra tökéletesen bevált. Csak nincsenek olyan lehetőségei, amik egy komolyabb szervergépnél alapvetőek.

"Szervergépek, amik kb 2x többet tudnak mint a mai erős gamer gépek, de töredékébe kerülnek."

Na, ez a része nekem is gyanús. Vagy alaposan benézted a gép paramétereit, vagy valami leharcolt, félroncs vasat akarnak a nyakadba varrni.

Az tény, hogy a számítógép is olyan, mint az autó: azzal, hogy megvetted, már "használt" lesz, és kevesebbet fog érni. (Kivéve, ha van olyan balek, aki megveszi, ahelyett, hogy zzír új állapotban ugyanennyiért a boltból venné.) De azért többszörös teljesítményt töredék áron... na, ez kicsit sántít.

Én vagy összespórolnék egy új gépre, vagy a jelenlegit próbálnám meg kicsit felhúzni. Te tudod, hogy milyen paraméterek a fontosak, azt pedig egész tág keretek között lehet fejleszteni.

"(Tényleg nagyon kevés lenne a keret, max 120.000 forint)" -- "raknék bele 2 quadro 4000-et"

A Quadrók már megvannak? Csak mert ez a tétel önmagában kimerítené a költségkeretet.

Egyébként milyen szervergépről lenne szó?

Milyenek a paraméterei? Milyen a bővíthetősége?

"Nekem fontos lenne most az erős proci, akár több is"

Több processzort már nem divat egy gépbe tenni. Ez a 2000-es évekig volt szokás. (A padláson még van egy kétprocis masina... a maga idejében nagy csoda volt.) Igazából ez a gyakorlat okafogyottá vált, több processzormag ugyanazt nyújtja, mint több proci, csak kisebb felületen, és olcsóbban.

"meg a ram"

RAM-ot már viszonylag olcsón kaphatsz. Bár hogy neked mennyi a "sok", az erősen egyénfüggő, de 2×8 GB-ot már 40-ből megkapsz, és nem is gagyi minőségűt.

Tényleg gondold át, hogy érdemes-e ilyen kalandokba belevágnod, vagy esetleg érdemesebb lenne még kicsit várnod, gyűjtögetned, és venned egy tök új felső kategóriás PC-t?

2019. júl. 19. 12:37
 3/4 A kérdező kommentje:

Ok. köszönöm a felvilágosítást.

Egyébként igen, tényleg olcsóbb mint egy asztali gép,

Pl múltkor 55.000 ért árultak egyet jófogáson, összesen 12 maggal, és 64 gb rammal.

2019. júl. 19. 13:49
 4/4 anonim ***** válasza:

#2 "Több processzort már nem divat egy gépbe tenni. Ez a 2000-es évekig volt szokás. " nem tudom ezt honnan vetted, nincs az a számítási kapacitás ami ne lenne véges ennélfogva ez "divat" lesz úgy kb az idők végéig. Van 8 processzoros szerver alaplap is, de intel és amd is árul közvetlen dual socket megoldásokat.

#3 Az a 12 mag garantáltan a közelében nincs egy mai 12 magos rendszernek(kivéve fogyasztásban). Nem tudom ennél világosabban leírni, a magok száma önmagában semmit nem jelent, gondolom egy E7530(mert kb ezt a kategóriát kapod meg ennyiért(szintén 2010)), vagy hasonlóról beszélsz, annál jobban teljesít egy modern 4 magos is, fele akkora fogyasztással. A több mag nem jobb ha nincs mögötte normális egyszálas teljesítmény, egy 9+ éves, pláne szerver procinál meg nincs. A rammal kapcsolatban vannak fenntartásaim, 55 ezerért teljesen kizárt hogy 64gb ramos gépet árultak, már a ram önmagában többet ér - még ha ddr3 is. Most 50 ezerét van egy 4 magos 12 gb rammal, ez reálisabban hangzik.

Felőlem azt veszel amit akarsz, de minek írtad ki a kérdést ha nem vagy kíváncsi a válaszra? Írd már le annak a cpu nak a konkrét típusát ami nevetségesen olcsó, és jobb mint egy modern asztali gép, eszemben sincs még egyszer 100+ ezret kiadni egy cpu ra önmagában ha 60 ért kapok egy teljes gépet ami még jobb is..

2019. júl. 19. 19:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!