Számítógép fejlesztés, avagy Intel-t vagy AMD-t vegyek?
Sziasztok!
A régi gépem megérett a selejtezésre és új konfigot szeretnék építeni, ehhez kérnék tanácsot, ötletet vagy segítséget. Viszonylag képben vagyok a témában, viszont elég tanácstalannak érzem magam, mivel a rengeteg benchmark videó ellenére még mindig nem tudtam egyértelműen dönteni sem az Intel sem az AMD mellett.
Adott egy bizonyos keret amiben gondolkozom. Alaplap és RAM memória mindkét gyártó processzoraihoz kb. forintra ugyan annyi. Intel oldalról az I3-9100F jöhet szóba, míg AMD oldalról valamelyik Ryzen 5 (Inkább az első generáció, vagy max a 2600). Nagyjából tisztában vagyok mind két tábor erősségeivel és gyengeségeivel. Tudom, hogy a Ryzen több magos, több az erő tartalék a számítás igényes műveletekhez, viszont magonként gyengébb mint az Intel és érzékenyebb a RAM-okra. Tudom, hogy az Intel mögött évek óta nem áll igazi fejlesztés, viszont magonként még mindig erősebb... és még mindig drága. Természetesen, ha fentebb valami hülyeséget írtam, nyugodtan javítsatok ki, bár a kérdésemmel nem szeretnék "háborút kirobbantani" a két tábor között, inkább egy véleményt kérnék, hogy Te melyiket választanád... amolyan szavazás jelleggel. Elsősorban játékra kellene (tudom a AAA-s címek kicsit több kakaót igényelnének, de a korlátlan pénzcsap nem játszik). FullHD 60 fps lenne a cél. Nincs 4K monitorom, nem vagyok streamer és egyéb hardver igényes tevékenységet sem folytatok, mint pl. modellezés, videó vágás, stb.
A Ryzen 5 3400G már kapható a kérdésem feladásának napján, kicsivel 50 ezer ft. fölött, illetve az I5 9400F is hasonló áron elérhető. Ezekre egyenlőre nincs meg a keret, de ha azt mondjátok, hogy jobban megéri, akkor ezt is figyelembe veszem.
És még egy fontos dolog. Az előző konfigomban egy Asus ROG RX570 OC 4GB videokártya van, amit megtartok, szóval ezt is bele kellene kalkulálni a válaszadásba. :)
ELőre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!
Jelenleg felesleges az Intelt fontolóra venni, pláne abban a kategóriában, amiben te keresgélsz. Lassan több plusz jel lesz a 14 mögött, mint ahány biztonsági réssel rendelkeznek a processzoraik. Legalább ebben versenyképesek, még ha csak magukkal szemben is. Ezen felül az i3-9100F 4 fizikai magja már most kevés tud lenni, főleg ha online játszol, és később legfeljebb egy i9-9900K-t tudsz venni. Ezzel szemben a Ryzenek jóval kevésbé sebezhetőek, jövőállóbbak a magok és szálak száma miatt, illetve könnyebben fejleszthetőek (még egy B350-es alaplapba is tehetsz Zen 2-es processzort, ha majd futja rá). Az igaz, hogy IPC-ben itt-ott gyengébbek (kivétel a Zen 2, de ez az ára miatt neked még nem reális opció), viszont ezt maximum FullHD 120 FPS mellett vennéd észre, 60 FPS mellett semmit nem érzel belőle. A memóriakezelés pedig a Zen+ óta nem annyira borzasztó, bár még mindig érdemes az alaplapok QVL listája alapján választani.
Ha én lennék te, vennék egy B450-es lapot, bele egy Ryzen 5 2600-at (vagy 2400G-t, ha nem enged többet a keret), meg egy kompatibilis RAM KIT-et. Ezt később fejlesztheted mondjuk egy 3600-as változatra, ha szükség lesz rá.
És mielőtt valaki azt mondaná, hogy Intel hater AMD fanboy vagyok: Sajnos elkövettem anno azt a hibát, hogy Skylake alapú gépet építettem, a mai napig is iszom a levét.
Milyen a jelenlegi géped? VGA kivül mindent cserélnél? Mennyit szánnál rá?
Egy RX 570 4G mellé egy 30K-s I3-9400F tökéletes.
Köszönöm az első kommentelő kimerítő válaszát! A jövő biztosság szempontjából B450 + Ryzen kombó biztos, hogy jobb.
Második kommentelő: egy régebbi AMD konfigom van, DDR3 RAMokkal. Alaplap proci memória amiből újat kell vennem.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!