Lehet-e probléma rövid/hosszú távon ha egy laptophoz nem a hozzá való töltőt használjuk? * magasabb Amperszámút * kisebb Amperszámút * magasabb Voltszámút * kisebb Voltszámút És ha lehet probléma milyen?
Nem vagyok profi a témában, annyit tudok, legalábbis olvastam, hogy a magasabb Voltszámú elvileg nem baj.
És még annyi, hogy akkumulátor nélküli laptopokról van szó, és aksi nélkül is maradnak.
Mivel több régi laptopról van szó, ezért érdekelne mind a 4 eshetőség, mert töltőket kell vásárolnom hozzá és nem biztos, hogy találok azonos Volt és Amper számút az adott márkához reális áron.
Köszönöm előre is annak aki tud segíteni!
Nagyobb feszültség (volt): tönkremegy a géped amit töltesz vele.
Kisebb feszültség: Nem fog feltölteni teljesen. Vagy egyáltalán semennyire sem.
Nagyobb áramerősség (amper): kisebb idő alatt tölt fel, de drasztikusan csökkenti az akkumulátor élet tartamát.
Kisebb áramerősség( amper): Több idő alatt tölt fel de kíméli az akkumulátor élettartamát.
Dell laptopoknál ált. egy chip van a töltőben, ami azonosítja a töltőt hogy eredeti-e és megfelelő-e a laptophoz. Ha nem eredetivel töltöd nem fogja tölteni az akksit, - használni tudod vele a gépet de tölteni nem.
Nem tudom a többi márkából melyik használ még ilyen megoldást de gondolom van még pár márka ami így működik.
Akkor mostmár értem miért kapcsol ki a 3,42A-es laptopom néha játék közben a 3,16A-es töltőjével. :D
Akkor Volt fix, Amper pedig ugyan annyi,vagy több.
Toltam egy zöld kezet.
Köszönöm szépen a válaszodat!
Shaddark, köszi szépen a részletes leírást!
Ment a zöld mancs.
Shaddark!
Jó amit írsz majdnem de lenne pár kérdésem:
"Nagyobb áramerősség (amper): kisebb idő alatt tölt fel, de"
Szerinted ha 100A-es tápot kötnél rá, akkor 100A-el töltene?
A laptopban lévő töltésvezérlő mire is jó?
Az akkumulátoroknak van egy ideális töltési ideje.
Ezt lehet gyorsítani és lassítani is.
A beépített áramkör adott paraméterű töltő esetén fog ideális értéken tölteni, nem úgy működik ahogyan gondolod , - bedugod a 230-ra direktbe és majd ő pont oda szabályoz ahová kell...
Adott bemeneti értékek mellett generál adott kimenetet, más bemeneti értékeknél a kimenete is változik, nincs benne feszültség és áram mérő műszerrel egybeépített számítógép vezérlésű áramkör. Amit te gondolsz róla attól sokkal butább ez a szabályzó rész :)
És ezt nem árt komolyan venni, ezért tudnak pl. felrobbanni is az akkumulátorok a mobilokban, vagy tönkremenni a laptopokban nem megfelelő töltő esetében.
Jó lenne ha a gyártók annyira komplex és dága eszközöket építenének be - a lehetőség, technika meg is van hozzá - de a költség hatékonyság miatt nagyon kevés márkánál működik ez "hülye állóan". És ott is inkább egy olcsóbb megoldással (azonosító chip) azonosítóval oldják meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!