Intel Core 2 Quad q9650 beszerelése után lefagy a gép?
Ezek szerint az új processzor körül lesz a baj.
Két fő hibalehetőség adódhat:
* nem megfelelő a hűtés (nem jó a pasztázás, nem megfelelően fekszik a hűtő,stb...) - ezért érdemes ellenőrizni a hőfokokat
* nem megfelelő a tápellátás - ezért érdemes ellenőrizni a feszültségeket
Ezek ellenőrzéséhez vannak hardverellenőrző programok - mint például:
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
* [link]
A processzor hőmérséklete alapjáraton 36 °C ha el indítson a böngészőt vagy bármilyen programot fel ugrik 42°C-45°C re
Tápellátás (ha jót nézek):
CPU CORE:1.072 V
Memory Controller: 2.016 V
+3.3V 3.360 V
+5V: 5.000 V
+5V High Threshold: 5.322 V
Olyan lehetséges hogy delidelték korábban a processzort és rosszul lett újrapasztázva a kupak alatt, vagy egyszerűen csak a delid kupak ragasztása túl vastagra sikerült és megemelkedik a lapkáról a melegedés által és nincs megfelelő hőátadás közöttük. Viszont ezt látni kellene everestben a maghőfokoknál úgy gondolom. Általában a mag és CPU különbség 5-8C fok szokott lenni. Ha ennek duplája akkor gyanús.
Első körben megpróbálkoznék egy BIOS frisítéssel, alaphelyzetbe állítanám azt. Ha ez sem segít akkor picit lépésenként emelnék a CPU vcore feszültségén had lássam mit csinál ilyenkor, illetve próbálnám másik tápegységgel is.
Azért is kísérleteznék mert a CPU nem szokott ilyen formában meghibásodni.
"Olyan lehetséges hogy delidelték korábban a processzort"
Mondjuk ez érdekes lépés lenne, hisz ennél a processzornál a hőelosztó elvileg rá van forrasztva a chipre ami jobb hőátadást biztosít, mint a TIM (ráadásul nehezebb is leszedni a hőelosztót a chipről):
de semmi sem elképzelhetetlen a használt termékeknél.
"Viszont ezt látni kellene everestben a maghőfokoknál úgy gondolom."
Az Everest utódja az Aida64 - abban van Rendszerstabilitás-teszt:
* [link]
Esetleg az Intelnek van egy, a processzorok tesztelésére szolgáló alkalmazása:
* [link]
vagy van még a CPU meghajtásához a Prime95:
* [link]
terhelés alatt jobban előjöhetnek az anomáliák - ekkor kellene figyelni a hőfokokat és a feszültségeket.
"Első körben megpróbálkoznék egy BIOS frisítéssel, alaphelyzetbe állítanám azt."
Mondjuk ez sem elvetendő, ki tudja, milyen beállítások vannak abban a BIOS-ban.
Biost alaphelyzetbe állítottam, úgy is fagy.
Prime95 teszt közben is.
Észre vettem hogy addig ameddig nem csinálok valami olyat ami nagyon leterheli addig jó. Most pl be kapcsoltam és egy fél óráig tudtam a Chrome-ot használni. Meg örültem hogy lehet meg oldódott a probléma le szedtem a Pubg-t de miután be töltök körülbelül 30mp után ki fagyott újra. Ahányszor be lépek ez történik.
Tévedtem a deliddel kapcsolatban, ezt nem tudtam hiszen nem szedtem még szét ilyen quad-ot egyszer sem.
A Xeon viszont nekem is gyanús a "BrandString" végett.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!