TN vagy IPS monitort vegyek ha játékra is sokat használnám?
IPS 5ms 75hz freesynces monitort néztem ki. TN panelesnél 2ms 144hz freesync.
Azt olvastam ég és föld a különbség, aki egyszer kipróbálja soha nem akar visszaváltani 144hz alá
30 leszek már nem akkora gamer, de majd akarok kompetív játékokkal is játszani. Cs:go, overwatch stb.
És ha már építek egy jó gépet kár a 75fps-s limit.
Bár amúgy elsősorban inkább singleplayer játékok kötnek le, pl AC, vagy witcher
Ott meg igazából mindegy.
Amúgy abszolút casual szinten tervezek maradni, néha 1-2 óra játék.
Csak ha már 220-230bol építek egy teljesen új gépet jövőre, akkor legyen már hozzá egy normális monitor ...
Monitor limit az kb 60 körüli. Annyiért pont láttam ilyen TN paneleset. Ips-s amit kinéztem 42 ezer, csak az 5ms meg 75fps.
Nagyjából jól össze is foglaltad a saját kérdésedre a választ.
Az IPS szebb színeket és jobb betekintési szöget ad, a TN pedig erősebb kontrasztot és gyorsabb válaszidőt. Ezek közül igazából csak a válaszidő az, amire igaz, hogy "ég és föld a különbség", a többi észrevehető, de az átlagos felhasználónak nem sok vizet zavar.
Szóval ha kompetitív játékokkal akarsz játszani és szeretnéd kihozni a legtöbbet, akkor jobb válaszidejű és magasabb frekvenciájú TN, de ha tényleg ilyen keveset játszol akkor lehet én inkább az IPS-t javasolnám. Ha például filmezni is szeretnél, akkor mindenképpen az IPS-t javasolnám, mert "néha 1-2 óra játék" miatt szerintem nem éri meg a jobb válaszidő/magasabb frekvencia a képminőség rovására. De ez csak az én véleményem. Nekem egy 60Hz-es IPS monitorom van, napi szinten LoL-ozok és lehet segítene egy picit a TN előnye, de nem ettől lesz valaki pro, szóval a TN csak akkor éri meg, ha valaki komolyabb szinten tolja, eltökélten napi 5 vagy több órát.
Inkább IPS-t. Szebb színek és a relatív válaszideje kisebb, az elmosódás, szellemkép effekt a TN paneleket jobban sújtja, ráadásul a betekintési szög is rosszabb, ami annyit tesz, hogyha kicsit oldalról vagy felülről nézed a panelt, akkor jelentősebb a színtorzulás. Kis segédlet választáshoz:
Itt bal oldalon a 8ms IPS panel, balra a 2ms TN:
Egyértelműen IPS.
Ha egyszer használál IPS monitort, utána soha többé nem fog kelleni TN, azt garantálom.
A válaszidő két okból is csalóka: egyrészt míg TN esetében a jellemző legalacsonyabb szürke-szürke válaszidő van megadva (és más színátmenetek esetén ez jóval hosszabb is lehet), addig az IPS-nél minden színátmenet nagyjából azonos időt vesz igénybe, tehát adott esetben lehet sokkal gyorsabb egy 5ms-es IPS, mint egy 2ms-es TN. Másrészt 2ms az 500, 5ms meg 200 reakció másodpercenként, nem olyan gyors az emberi szem, hogy észrevedd a különbséget!
Ugyanez a helyzet a frissítéssel. Az LCD monitorok képe már nem vibrál, mint a CRT, ahol tényleg ég és föld volt a különbség 60hz és 75hz között is. LCD-nél csak az frissül, ami változott, nem az egész kép. Épp ezért nem veszed észre: ha a játék "csak" 60fps, akkor kb minden frissítésnél változik valami a 75hz-en, míg kb minden második frissítésnél a 144hz-en, szóval különbség az nem lesz látható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!