Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » TN vagy IPS monitort vegyek...

TN vagy IPS monitort vegyek ha játékra is sokat használnám?

Figyelt kérdés

IPS 5ms 75hz freesynces monitort néztem ki. TN panelesnél 2ms 144hz freesync.

Azt olvastam ég és föld a különbség, aki egyszer kipróbálja soha nem akar visszaváltani 144hz alá

30 leszek már nem akkora gamer, de majd akarok kompetív játékokkal is játszani. Cs:go, overwatch stb.

És ha már építek egy jó gépet kár a 75fps-s limit.

Bár amúgy elsősorban inkább singleplayer játékok kötnek le, pl AC, vagy witcher

Ott meg igazából mindegy.

Amúgy abszolút casual szinten tervezek maradni, néha 1-2 óra játék.

Csak ha már 220-230bol építek egy teljesen új gépet jövőre, akkor legyen már hozzá egy normális monitor ...

Monitor limit az kb 60 körüli. Annyiért pont láttam ilyen TN paneleset. Ips-s amit kinéztem 42 ezer, csak az 5ms meg 75fps.

2019. ápr. 5. 11:26
 1/5 anonim ***** válasza:
Én a tn-eset venném, ha 144hzes
2019. ápr. 5. 11:47
 2/5 anonim ***** válasza:

Nagyjából jól össze is foglaltad a saját kérdésedre a választ.

Az IPS szebb színeket és jobb betekintési szöget ad, a TN pedig erősebb kontrasztot és gyorsabb válaszidőt. Ezek közül igazából csak a válaszidő az, amire igaz, hogy "ég és föld a különbség", a többi észrevehető, de az átlagos felhasználónak nem sok vizet zavar.

Szóval ha kompetitív játékokkal akarsz játszani és szeretnéd kihozni a legtöbbet, akkor jobb válaszidejű és magasabb frekvenciájú TN, de ha tényleg ilyen keveset játszol akkor lehet én inkább az IPS-t javasolnám. Ha például filmezni is szeretnél, akkor mindenképpen az IPS-t javasolnám, mert "néha 1-2 óra játék" miatt szerintem nem éri meg a jobb válaszidő/magasabb frekvencia a képminőség rovására. De ez csak az én véleményem. Nekem egy 60Hz-es IPS monitorom van, napi szinten LoL-ozok és lehet segítene egy picit a TN előnye, de nem ettől lesz valaki pro, szóval a TN csak akkor éri meg, ha valaki komolyabb szinten tolja, eltökélten napi 5 vagy több órát.

2019. ápr. 5. 11:50
 3/5 MGéza ***** válasza:

Inkább IPS-t. Szebb színek és a relatív válaszideje kisebb, az elmosódás, szellemkép effekt a TN paneleket jobban sújtja, ráadásul a betekintési szög is rosszabb, ami annyit tesz, hogyha kicsit oldalról vagy felülről nézed a panelt, akkor jelentősebb a színtorzulás. Kis segédlet választáshoz:

[link]

Itt bal oldalon a 8ms IPS panel, balra a 2ms TN:

[link]

2019. ápr. 5. 11:50
 4/5 anonim ***** válasza:

Egyértelműen IPS.

Ha egyszer használál IPS monitort, utána soha többé nem fog kelleni TN, azt garantálom.

A válaszidő két okból is csalóka: egyrészt míg TN esetében a jellemző legalacsonyabb szürke-szürke válaszidő van megadva (és más színátmenetek esetén ez jóval hosszabb is lehet), addig az IPS-nél minden színátmenet nagyjából azonos időt vesz igénybe, tehát adott esetben lehet sokkal gyorsabb egy 5ms-es IPS, mint egy 2ms-es TN. Másrészt 2ms az 500, 5ms meg 200 reakció másodpercenként, nem olyan gyors az emberi szem, hogy észrevedd a különbséget!

Ugyanez a helyzet a frissítéssel. Az LCD monitorok képe már nem vibrál, mint a CRT, ahol tényleg ég és föld volt a különbség 60hz és 75hz között is. LCD-nél csak az frissül, ami változott, nem az egész kép. Épp ezért nem veszed észre: ha a játék "csak" 60fps, akkor kb minden frissítésnél változik valami a 75hz-en, míg kb minden második frissítésnél a 144hz-en, szóval különbség az nem lesz látható.

2019. ápr. 5. 13:39
 5/5 anonim ***** válasza:
Régi monitor teszteknél még 10-15 ms válaszidők voltak és az emberek azokon tolták az eredeti CS-t. Ha akkoriban megfelelt akkor nem hiszem hogy manapság ezen múlna bármi.
2019. ápr. 5. 19:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!