Majdnem 30 éves retro laptopra floppy vagy valami adattároló párhuzamos porton keresztül?
Szóval van egy compaq lte 4/25c típusú laptopom.
A kijelzője középen csíkos, de ez nemzavar, rátudom kötni laptopra.
Vnn rajta dos és win 3.1, meg hálaisten egy norton commander, szóval ha meglesz a soros kábelem, nagyon lassan tudok rá küldözgetni adatot.
Viszont a windows és a dos német nyelvű, alig értek valamit...de igazából egy újabb rendszert szeretnék rá, win 95-öt, vagy ilyesmi.
A floppy meghalt benne, maga a meghajtó, ami ráadásul nem sima asztali, hanem szalagkábeles, és nem találok belőle...
Lehetséges lenne a párhuzamos portra asztali floppy meghajtót kötni, vagy ilyesmi? Láttam olyant, hogy zip drive-ot (tudom nem floppy) azon keresztül használtak laptoppal, és úgy telepítettek.
Volt a Micro Solutions cégnek egy Backpack nevű termékcsaládja:
* [link]
vinyót:
* [link]
CD-ROM meghajtót:
* [link]
floppy meghajtót:
* [link]
de ezek működéséhez driverre volt szükség erről nem lehet rendszert bootolni.
"A floppy meghalt benne, maga a meghajtó, ami ráadásul nem sima asztali, hanem szalagkábeles, és nem találok belőle..."
Az asztali 3,5"-os floppymeghajtó kábele szalagkábeles volt:
* [link]
viszont ennek a jószágnak speckó csatlakozós változata volt:
* [link]
A merevlemez felől kéne megközelíteni a dolgot - annak milyen csatlakozója van? Ha 44 pines, ahhoz lehet 40 pines átalakítót szerezni:
"szeretnék rá, win 95-öt, vagy ilyesmi"
Akár még Linux is felrakható rá - lásd: itt valaki egy 486-os gépre rak fel Gentoo Linuxot:
esetleg NetBSD:
Mekkora HDD és mennyi RAM van benne?
Specifikáció szerint a 24MB RAM és 40MB HDD nem hiszem, hogy elég lesz a Win95 (pláne újabb) rendszernek.
Az utóbbi floppy inkább, olyan kis szalagkábel, nem a nagy gépekbe való, ha az lenne már raktam volna bele floppyt, van egy pár elfekvőben...
Sima laptop ide-s a merevlemez, 528mb-os.
Ezzel az a gondom, hogy van is átalakítóm ami ezt a winyót is átalakítaná. Van is egy winyóm, ami 60 gb-os, azt szépen viszi, viszont ezt a jó régit, ami a laptopban van, csak pörgeti...nem olvas. Lehet asztali géppel jó lenne, viszont átalakítóm nincs hozzá. Az lenne a jó, ha a 60 gigás winyót letudnám úgy formázni, és rárakni valami dost (usb-n át), hogy jó legyen a régi laptoppal.
Ugye itt a legnagyobb gond a floppy hiánya, nem tudom újratelepíteni...
Ram az 8mb benne, proci 25Mhz, win 95-nek ez elvileg bőven elég kéne, hogy legyen.
Szerintem sok mindent nem tudok a géppel kezdeni, valószínűleg az lesz, hogy szerzek egy soros link kábelt, és azzal küldözgetek adatokat, nc-vel a gépre.
Valahogy "angolosítom" a dost, régi windowst talán leszedem, ha kell felrakok majd egy angolt.
De ugye sajnos így tényleg kilőve az op rendszer csere...Hacsak a winyót nem tudom "megmókolni".
A másik, hogy játszani is alig merek azzal, ami benne van, véletlen letörlöm, dost nem tudok rá újat tenni, és akkor vége az egésznek...
Inkább azt a 60 gigásat kéne valahogy megcsinálni...
Tudtok valami programot, ami szépen leformázni pár száz megásra, fat 16-tal? Úgy hogy egy win 7 is lássa, meg a pici 486-os laptop...illetve mondjuk egy dos (vagy win95) bootoljon róla?
A 60 gigással annyit elértem, hogy látta a laptop mikor valami dos szerűséget rátettem, de annyit írt, hogy nem tud bootolni róla.
Annyira nem vagyok otthon ebben a régi pc témában.
DOS partíció ne legyen 2GB-nál nagyobb.
Itt egy leírás VirtualBox-os DOS partíció létrehozásához, ami közvetlenül a HDD-re íródik, így ha eszerint VirtualBox alatt létrehozod, utána a laptopba átszerelve egyből indulnia kellene:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!