Ryzen tulajok, nektek kellett saját fan profile-t állítani a gyakori rövid felpörgések miatt?
Google-n rákeresve gyakori probléma hogy a proci hűtő szeret felpörögni, mert a hőmérséklet szenzor hát legyünk őszinték elég béna. Simán ugrik 10-15 fokot egy másodperc alatt ha úgy tartja kedve, persze megy is vissza azonnal lefelé. Ennek a hatása pedig az hogy a venti felpörög pár másodpercre szintén, a gyári profilba pl 55fok 60%, 65fok meg 100%. Na itt én is nagyon éreztem. Persze beállítottam hogy 75 fokon fusson 100%-on a venti, így már nem zavaró, mert 75-ig nagyon ritkán megy fel még így is a "felugrások" alkalmával.
Nektek volt ilyen gondotok?
Elsősorban azokat kérdezem, akik a gyári hűtőt használják, 2600x/2700x-en elsősorban, amik melegednek is. Egy R3 1200 gondolom alig melegszik, nincs nagyon ilyesmi gond ott.
Aorus x470 ultra gaming, legfrissebb bios-al.
Neked egyáltalán nem is ugrik fel gamelés közben pl +10 fokot 1mp alatt, majd megy vissza -10-re pár mp (5-10) alatt?
Sok Ryzen alapú gépet raktam már össze, és teszteltem, eddig egynél jött elő ilyen probléma. Ott BIOS frissítés után nem volt gond. Meg ha egyszer beállítod a profilt, utána nincs vele gond.
"Simán ugrik 10-15 fokot egy másodperc alatt ha úgy tartja kedve..." Örülj, hogy csak ennyit. Intel oldalon ez lehet 30-40 fok is.
Lehet hosszú story lesz, de még friss az élmény és kicsit idevág.
Szóval Black Fridaykor az Athlon x4 950(AM4) prockómat végre lecseréltem egy 1600X-re. Csak, hogy a hozzá rendelt Liquid Freezer 120-as hűtőhöz nem adtak AM4-es lefogatót igy egészen múlthét péntekig használtam a Ryzent 2 magosítva, mindenféle turbó nélkül, mert az Athlon hűtőjét tettem rá,ami még nem is valami Wraith hanem Near Silent Thermal Solution.
Ez idő alatt nem tapasztaltam ilyen kiugrást, viszont bekapcsolatam a turbót és az XFR órajel (4.1Ghz) idején tényleg tapasztaltam a tieidhez hasonló hőmérsékletcsúcsokat.
Hozzá kell tenni, hogy sose használom az alaplapom gyári Fan görbéjét. Mindig úgy néz ki a pwm vezérlésem, hogy:
35C° - 0%(nem áll le a venti mert pwm vezérelt)
45C° - 25%
60C° - 50%
75C° - 100%
Most, hogy megjött a lefogató az AIO-hoz kicsit változtattam a profilon(20 fokkal lejjebb vettem minden értéket) mert a két ventiből csak egy fért a radira. Úton van az Akasa Piranha ami simán átszellőzteti úgy a radit mint a két gyári venti.
De egyenlőre elmondhatom, hogy ezzel a hűtővel a kiugrások teljesen megszüntek.
Az idle hőmérséklet 30 fok alatt tanyázik, a peak pedig valahol 60 környékén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!