Haldoklik a CPU-m, vagy mi lehet a baj?
Adott egy régi laptop, AMD Athlon XP-m 1800+ procival.
Van kb 17 éves a laptop, szóval nem csodálkozok semmin.
Szóval egyik nap azt vettem észre hogy nagyon pörög a hűtőventi, ezt ugye akkor szokta ha magas a cpu használat és emiatt több hőt termel. Viszont alig 1 és 4% közt volt a CPU használat. Ennek ellenére is nagyon forró levegőt nyomott ki magából (75°C-t mutatott minden "hőmérő" program, átlag 43°C szokott lenni).
Toltam egy reboot-ot, hátha megoldja. Utána is ezt csinálta és semmi különösebb progi nem futott a háttérben.
Kikapcsoltam, vártam vele egy napot, bekapcsoltam és 54°C volt a "hideg indítás" utáni hőmérséklet (32°C helyett), pedig szintén nem ment semmi a háttérben. Úgy hagytam és közben szépen lassan 1-esével ment felfele 70-80-ig, max 0 és 5% közti CPU használat mellett.
Szétszedtem, kitakarítottam és újra is pasztáztam, de eredménytelenül. Már windows reinstall is volt (Win XP), semmi változás. És még a drivereket sem tettem fel.
Lehet hogy haldoklik a proci, vagy inkább az alaplappal lehet valami?
Cserélni csak a procit tudnám, mert 17 éves laptop, működő alaplapot tuti nem találnék már hozzá.
A "dobd ki az egészet" típusú válaszoktól kíméljetek légyszi..
Nekem már ez is csoda hogy egy 17 éves laptop eddig működött, és ennyi idő alatt is csak egy vinyó volt benne cserélve :D
CoreTemp-et használok, de próbáltam SpeedFan-t is, ugyan azokat írják ezért gondolom a többi program sem mutatna mást, HWMonitort most néztem, ugyan azt írja mint a többi.
Mellesleg 1999-es proci, nem lepődnék meg ha ennyi idő után bedöglene. Jah, és egy hónapja szereztem hozzá másik CPU fan-t mert az előző már nagyon zörgött, hangos volt hiába szedtem szét meg wd40-eztem be. Örültem hogy találtam az egész Interneten egy darabot ehhez a laptophoz, le is csaptam rá. Igaz, használt gépből, de azóta nem volt probléma a hűtésével.
Leírtam hogy "Szétszedtem, kitakarítottam és újra is pasztáztam", viszont sajna nem segített, de azért köszi a válaszokat.
Ha lenne kéznél egy Socket 462-es CPU-m ami jó is az alaplaphoz, akkor könnyebben megoldanám, de ezek a procik is olyan 10k körül vannak, és nem tudni hogy tényleg az-e a baj. Tudom, nem érné már meg költeni erre a gépre. Ez így van, csak ilyen egyszerűbb word, powerpoint feladatokhoz, tanuláshoz, olykor netezéshez még teljes mértékben elég volt, addig sem kellett az asztalnál ülnöm.
jááá a régiféle rezsó ámd, használd rezsónak vagy radiátornak másra már nagyon nem jó
am driver + egy normális hűtés de ez az a kategória hogy nem érdemes költeni rá
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!