Milyen NAS-t ismertek, ami tud automata backup-ot külső vinyóra és felhőbe is? Kisvállalkozás számára, azaz nem túl nagy igénybevétel és nem túl sok adat.
Én mondjuk egy vállalkozásnak legalább egy 4, de inkább 8 rekeszes NAS-t néznék és ott mehet a RAID10, nem veszik el semmi, ha megdöglik 1 HDD benne és a sebesség is frankó. Ne felejtkezz meg a szünetmentes tápról a NAS mellé.
"külső vinyóra és felhőbe is"
külső vinyóra 50%-ban felesleges, a felhő pedig fizetős és nem 100%.
A tökéletes megoldás RAID10 min 4 vagy 8 HDD-vel
pl 4 meghajtó esetén 4*4TB ami 8TB, erről a 8TB-ról csinálhatsz mentést esetleg napi szinten egy 8TB HDD-re.
8TB felhőbe azért egy kicsit necces, és lassú net-nél macerás, 8TB felhő pedig igen drága lenne.
A fentieket figyelembe véve, illetve hogy máshol is lebeszélik az emberkéket, hogy külső vinyót állandóan cseréljék, vagy hot-swappoljanak napi szinten, a két NAS tűnik a legjobbnak.
Esetleg meg tudnátok mondani mi ennek a funkciónak a neve, hogy az egyik NAS a másikat menti? Mert gondolom nem érhető el minden verzióban.
Synology-nál az oprendszer nagyjából ugyanaz az összes NAS-on (és ahogy tudom QNAP-on is), szóval ez a sync service is elérhető mindegyik Synology eszközön.
"Cloud Station ShareSync" a NAS alkalmazás neve elvileg (még nem használtam). Egyébként úgy néz ki a NAS operációs rendszere, hogy (ugyanúgy, mint az okostelóknál) van egy saját alkalmazásboltja és onnan le lehet tölteni mindenféle szolgáltatás alkalmazását. Itt ki lehet próbálni egy NAS OS-t működés közben:
...de akkor a teljesség kedvéért QNAP OS live demo:
A két NAS-nak akkor van értelme, ha azok földrajzilag máshol vannak. Én használok belső backup-ot, hogy ha helyre kell állítani valamit, az gyorsan menjen. De az egész mentés megy ki felhőbe is (OneDrive), természetesen már titkosítva.
Mentésre RAID10-et használni olyan, mint buszbérlet helyett venni egy buszt. Pénzkidobás. 4 diszk kapacitásából a felét bukod, és az, hogy a backup 3-4x gyorsabb lesz, az nem ér ennyit. Adatbázisok alá rakunk RAID10-et, nem backup-ra... jó, hogy nem mindjárt SSD-t ajánlotok :-) RAID1, ha 2 diszkes, RAID5+spare, ha több, mentésnek ennél többre nincs szüksége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!