A processzor homok ami gondolkodik?
Hülyén hangzik, de találkoztam már ezzel a kifejezéssel.
Illetve egy termodinamikai előadáson hallottam, hogy ezek a szilícium kristályok atomjai magas hőmérsékleten saját magukban hoznak létre hibát, ugyanis melegben nagyobb a rezgési amplitúdójuk mint hidegben és ekkor jöhet a kékhalál meg miegymás...
Ezért kell hűteni a processzort, hogy az atomok mozgása minél inkább akadályozott legyen.
Tehát valójában tényleg arról van szó hogy a kristály "gondolkodik", és azért kell hűteni hogy ne zavarodjanak össze? De miért? Fantasztikus hogy mennyire nem értem :D
Próbáltam keresni válaszokat itt is, látom más is kérdezte de egyszerűen nem értem.
Miért kell ide a kristályos rendszer? és miért vannak vannak benne drága "fémek", gyémánt ami miatt roma testvérek előszeretettel vásárolják fel kilóra az ilyesmit?
Ezt is ki találta ki...
A hűtéssel véded a gépedet, hogy szétégjen/megolvadjon. A kék halált nagy hőmérsékletnél azért kapod, mert az egy beépített védő funkció, nehogy sérüljön a processzor (tehát ne égjen oda, mint vasárnapi rántott szelet a fém, teflon nélküli sütőlapra).
Fizikai szempontból nagyobb hőnél az atomok mozgástere valóban nő, de itt a magas hő miatti égési problémák miatt kell lépni, annak a kristálynak akkor se lenne gondja, ha 1000 celsius fokra felmenne, a gépben található többi elem viszont már régen lángolna.
Régebben valóban nem volt biztonsági funkció az alaplapokban, azonban ma már lecsapják az áramellátást, ha túlhevül a processzor. Ezért hőmérséklet ma már nem okozhat számítási hibát.
A processzor nem azért drága, mert van benne gyémánt. /facepalm
A gyémántra visszatérve, a szilikon atommodellje hasonlít a gyémántéra, nem pedig gyémántot raknak bele, a kettő közt elég nagy a különbség.
https://www.youtube.com/watch?v=50A9wjJ40Dk
Példaképpen, attól hogy pegaout-nak néz ki, még nem lesz az :D
"ugyanis melegben nagyobb a rezgési amplitúdójuk mint hidegben és ekkor jöhet a kékhalál meg miegymás..."
Ez fájt :/\
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!