Jól állítottam be a ramok sebességét? Egyáltalán megérte?
2133Mhz DDR4 HyperX Fury ramokról van szó, 1 kit 8-8GB.
Olvastam neten hogy sokan vesznek 2133mh-s ramot, és átállítják 2400 vagy akár több Mhz-re, mert simán bírják.
Bár vásárláskor én még nem terveztem ezt tenni, de ma megcsináltam. Elvileg működik, de lenne pár kérdésem hozzá.
Képek
BIOS: [link]
CPU-Z: [link]
Tehát a kérdések:
Akkor most mindkét ram 2400Mhz-n megy vagy csak az egyik? Mert ugye 2400-2133Mhz-t ír BIOS-nál. Lehet hogy a második érték az alapértelmezett lenne, nem tudom.
(System memory Multipliert szerkesztettem, 21.33-ről 24-re, az első értéket, a második értéket nem lehet szerkeszteni.)
XMP-t itt be kell kapcsolni? Bekapcsoltam, de ha kikapcsolom akkor is ugyanez minden, gondolom mert alapből 2133mhz-s ramok.
Illetve megéri ez a 2400Mhz-n való üzemelés, esetleg befolyásolja a garanciát, élettartamot?
A memóriák nem tudnak eltérő frekvencián működni egy időben, tehát mindkét modul 2400MHz-es órajelet használ. A második, nem módosítható érték jó eséllyel a gyári érték lesz, ami egy szimpla emlékeztető.
Az XMP-t felesleges bekapcsolni, az lényegében ugyanezt csinálná, csak még mást is megpiszkálna.
Az órajel emelése nem befolyásolja túlzottan az élettartamot, ellenben a teljesítményt annál inkább. Ha bírják a modulok, érdemes lehet akár 2800MHz-ig is emelni, és lehet használni kisebb időzítéseket is akár. Ehhez jó eséllyel már magasabb üzemi feszültség kell, mivel a gyári 1.2V nem lesz elég. Egészen 1.35V-ig lehet biztonságosan menni, sok, magasabb órajelű memória is ezt használja.
Teljesítmény tekintetében jelentős változást tud okozni egy ilyesfajta tuning, különösen akkor, ha Ryzen alapú PC-ről van szó.
I5 7500 :D Nem mertem még Ryzent venni, persze lehet rosszul csináltam, sokan mondják hogy jobb.
Egy kérdésem felmerült még, a CL-t 16-re állította.
16-16-16-50. Ott látszik a CPU-Z-n. Alapból 14-14-14-35.
Állítsam BIOS-ban 14-14-14-35-re? Vagy esetleg 15-15-15-35-re? (mert az alapból 2400Mhz-s HyperX ramok CL15-ösek)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!