Kezdőoldal » Számítástechnika » Hardverek » Lehetséges egy Commodore64-et...

Lehetséges egy Commodore64-et egy mai modern okostévéhez csatlakoztatni? Milyen csatlakozókkal lehet (ett) ezt a gépet a TV-hez kötni?

Figyelt kérdés

Szaktársamtól készülök venni egy Commodore64-et. Szeretném kipróbálni, milyen egy korlátos, régies hardverű számítógépen programozni teljesen élesben (tehát nem emulátoron, mert az sosem az igazi), ill. a hírhedt SID chip zenei lehetőségeit is kipróbálnám élőben, h. milyen azzal zenét kreálni, milyen az igazi C64-es zene élőben.

Ilyen gépem nekem nem volt. Amikor 4-5 éves lehettem, apám az ő apjától Budapestről hozott egy gépet, ez onnét rémlik, hogy kazettáról próbáltunk beolvasni játékokat, s vagy sikerült, vagy nem. Csak homályos foltok vannak meg az egészről, kb. a TV fehérzajára emlékszem, s közben reménykedtünk, hogy sikerüljön beolvasni a játékot.

Most egy nagy Philips SmartTV-nk van. Jó nagy okosTV, szóval nem egy régi darab. Talán max. 2 éves.

SCART csatlakozó pl. már nem volt rajta, de valamikor egy átalakítót raktam be hozzá, tehát azt pl. lehet rá csatlakoztatni s meg is van oldva. Működik is. Egyébként főként HDMI van rajta, legalább 4 darab, ha nem 5. Emellett még vannak más csatlakozók is azért.

De a lényeg, hogy ez egy modern okosTV. (úgy értem, hogy tényleg benne vannak a smart-funkciók)

Van rá esély, hogy a Commodore64-et különösebb ritka átalakítók nélkül csatlakoztatni fogom tudni a TV-hez, teljes képet adva?

Úgy hallottam, hogy a TV antennaajzatához lehetett csatlakoztatni, mintha a Commodore egy antenna lenne... o.O EZ IGAZ?

De hogyhogy?! Miért bonyolították volna ennyire túl? Az antenna csak rádiójelet fog, az egyáltalán nem egy monitorjel!!

Ha ez mégis igaz, hogy így csatlakozott, akkor egy teljesen egyszerű, passzív T-elosztóval meg lehet oldani, hogy a TV-n tv-adást is lehessen fogni (csatlakozzon a valódi TV-antenna is), meg a Commodore64 is csatlakozzon?

2018. jan. 11. 18:24
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
2018. jan. 11. 20:28
 2/11 CspCsj ***** válasza:

Igen, a TV antenna csatlakozójára is kötheted a kompozit (RCA) kimenetét. Ez a hangot is átviszi.

Ha nincs a C64-hez video kábel, akkor egy RCA-Koax átalakítón keresztül sima koax TV antenna kábellel is összekötheted.

[link]

A másik lehetőség a 8-tüskés DIN aljzatból átvinni a jobb minőségű S-Video jelet és hangot.

[link]

[link]

2018. jan. 11. 20:45
 3/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a linket... de ez sajnos nem a számomra szükséges infókkal szolgál.

Kicsit félreértettél : A dilemmám az, hogy NEM HAGYOMÁNYOS (képcsöves, vagy korai LCD-s) TV-m van! Egy olyan smartTV-m van, amin már SCART-ot is csak adapterrel lehetett csatlakoztatni!

Ezekben a TV-kben elektronikailag nyilván már semmi se olyan, mint a régi TV-kben, szerintem egyetlen modul sem.

Tartok attól, hogy az antennacsatlakozás mögött levő elektronika sem a régi már... főleg ha anno a C64 itt a képátvitelt trükközéssel csinálta meg.

Ezért kérdeztem, hogy működhet-e, hogy mire számítsak! Illetve hogy ez hogy volt képes annak idején egy nem képátvitelre szolgáló, antenna kábelen és bemeneten képet és hangot küldeni.

Azért rel. jó híreket kaptam. Szaktársam megtalálta a C64-ét. Holnap fogja behozni. Elvileg 35e az alkudott ár =) Kazettalejátszóval, floppyolvasóval, valamilyen bővítőkártyával, két joystick-al.

:) YAMMMI! :P

2018. jan. 11. 20:47
 4/11 A kérdező kommentje:

#1-esnem írtam a fentebbit! :)

Közben nem láttam, hogy új válasz is érkezett! Köszönöm #2-es!

2018. jan. 11. 20:47
 5/11 A kérdező kommentje:

#2-es : A passzív Coax T-elosztóval mi a helyzet? Ugyanis találtam ilyet, ezzel elvileg 2 olyan eszközt/antennát is a TV-hez lehetne kötni, ami Coax dugóval csatlakozik a TV-hez - mint a mostani antenna.

Ezzel a TV-s (aktív) antenna és a Commodore együtt tudna működni gyakorlatban is? Vagy képtelenség?

2018. jan. 11. 20:56
 6/11 anonim ***** válasza:

Azért linkeltem be, mert ott le van írva és rajzzal van illusztrálva a gép hátoldala. Ott az A/V kimenet RCA csatlakozója, azt csak rá kell kötni a tv antenna bemenetére és megkeresni a 36-os analóg csatornán a jelet.

És igen, működik a T elosztó, ha a szolgáltatótól, illetve a modeméből nem kapsz alapsávi videójelet.

2018. jan. 11. 21:01
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

A régi szalagos videómagnók ugyanezt a megoldást használták, csak a 80-as évek vége-90-es évek eleje felé terjedt el a scart, illetve az s-video csatlakozó.

És igen, ezzel a megoldással modulálatlan, 0-6 MHz-es rádiófrekvenciás TV műsorként megy át a jel (kép és hang is).

2018. jan. 11. 21:06
 8/11 A kérdező kommentje:

KÖSZÖNÖM!

Jó hír, hogy a T-elosztó működhet! Így legalább nem kell mindig az antennát lekötni, meg vissza, amit biztos, hogy mindig elfelejtenék, hogy ismét TV-t tudjanak majd a szüleim nézni.

Egyébként hogy van megoldva, hogy T-elsztó esetén az antenna és a C64 jele nem keveredik össze?

2018. jan. 11. 22:03
 9/11 anonim ***** válasza:
A C64 által küldött kép 0-6 MHz közötti sávban van, a szolgáltató legalacsonyabb jele a 88-108 MHz-es FM rádió, a TV adások 114 MHz fölött kezdődnek.
2018. jan. 11. 22:19
 10/11 A kérdező kommentje:

Megkaptam a gépet, hazavittem és kipróbáltam.

Sajnos nem klappol minden.

A TV és a videomagnó élből rázavar a C64 adására. A videomagnó annyira, hogy csak annak a képe jelenik meg nagyon zajosan.

Ha mindet lekapcsolom, akkor is rázavarnak, elég ha csak az elektronikájuk be van kötve a Coaxos vezetékbe.

Ez a legkisebb gond.

Egy fokkal nagyobb gond, hogy egyenlőre semmilyen valamire való programot nem sikerült betöltenem kazettáról (egyenlőre csak az van hozzá, s lehet hogy sokáig nem fogok tudni floppymeghajtót+floppy-t szerezni hozzá).

Egyedül a fejbeállító, illetve egy DSPL nevű betöltőprogramot sikerült beolvasnom s elindítanom maradéktalanul. Kaptam hozzá egy kártyát, arra rájöttem, hogy ezzel a kártyával lehet különböző módokban beolvasni a kazettán levő adatot... de egyik se működött =( Mindig végigtöltötte, majd "LOAD ERROR?" hibát kaptam mindig.

A legeslegnagyobb gond, amiért viszont kissé mérges vagyok, hogy NINCS HANGOM.

Neten találtam példaprogramot hangkeltésre, ami POKE kódokkal kombinált, de nem jött hang. Kettő különböző példakódot is kipróbáltam.

Kissé úgy látszódott, mintha amikor hangot kellett volna kiadnia (tehát lefuttattam az erre beírt programot), akkor a kép lett picivel zavarosabb.

Így legjobb esetben azt remélem, hogy a TV a hangot is képként érzékeli, viszont ezzel se tudom - GŐZÖM SINCS -, hogy hogy lehetne kezelni.

Viszont neten olvastam, hogy nagyon elterjedt az a "biznisz", hogy hogy kilopják a SID chip-et a gépből, ami külön kb. annyit ér, mint maga a gép, s úgy adják el a C64-et. Vagy éppen leégett SID chip-el adják el. =( KÖCSÖGÖK!

És nagyon félek, hogy én is egy ilyen gépet kaptam. :(

2018. jan. 14. 10:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!