Hogyan lehet a routeremen a wifi-t távolról (nem otthoni hálózatból) az interneten keresztül be- és kikapcsolni?
A router: D-LInk (DI-704).
A router a 192.168.0.1-n keresztül gond nélkül állítható a helyi hálózaton lévő más készülékekkel (pl. kábbelel rákötött laptop vagy wifi-n a routerre kapcsolódó okostelefonok).
De, ugye, a 192.168.0.1 alapból csak helyi hálózatra használható. Nekem pedig szükségem lenne arra, h. pl. a munkahelyemről is ki-bekapcsoljam pl. a wifit a routeren (
laptopról és (android 6.0, 7.0 okostelefonról is).
Bármilyen ötlet?
Nyilván sejtem, h. nem véletlenül nem lehet alapból 192.168.0.1-hez "kívülről" hozzáférni (biztonság). De hátha van valamilyen beállítási lehetőség erre, ami azért még biztonságot is hagy.
Mert ha lényegesen csökken a biztonság így, akkor nem érdekel a külső hozzáférés.
Előre is köszi!
User manual a routerhez: [link] (ebben nem találtam ilyet)
Először is szükséged van egy külső dns szolgáltatásra, amiből van ingyenes, de nem biztos, hogy a router-ed támogatja.
Ingyen: [link]
Fizetős: dyn.com
Ezután a router DDNS / Dynamic DNS részén beállíthatod a szerver, felhasználónév, jelszó párossal és talán domain névvel, amit a külső szolgáltatás ad.
A lényege: A router a szolgáltatásnak elküldi x időnként a saját külső IP címét a szolgáltatás pedig ezt a te domain nevedhez párosítja. ezután a saját domain nevedet felkeresve a te routered jelentkezik be.
Ha nem változik sűrűn a külső IP-d, akkor azt is csinálhatod, hogy otthon reggel lekérdezed a külső IP címed, majd bárhonnan ezt felkeresheted.
Arra azért figyelj oda, hogy a routerek szeretik tiltani a külső hozzáféréseket. Ha szerencséd van, akkor a készülékben van erre kapcsoló, igen vagy nem.
Ha ez szolgáltatói router (mivel a telekom oldalát linkelted be) akkor kérdezd meg erről őket is - ha neked nem megy.
Ha sem a routeren nem lehet beállítani, sem a szolgáltató nem segít, akkor még nem veszett minden.
A szolgáltatói eszközt modem üzemmódba kapcsolod és mögé kötsz egy saját routert, amin már beállíthatsz mindent amit akarsz. Pl egy Tp-linken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!